Συνεχή τεστ στο Δημαρχείο Άρτας

Ενώ την Παρασκευή έγινε εκτεταμένη απολύμανση στο κτίριο

Οι Εργαζόμενοι φοβούνται Πολλά Κρούσματα

Για ελεγχόμενη κατάσταση κάνει λόγο η Δημοτική Αρχή

Παράταση του lockdown μέχρι τις 7 Ιανουαρίου

Σε κατάσταση πανικού βρίσκονταν πολλοί εργαζόμενοι στο Δημαρχείο Άρτας τη Δευτέρα το πρωί, 7 Δεκεμβρίου. Την προηγούμενη εβδομάδα, είχαν βρεθεί 1 ή 2 θετικά περιστατικά στον Covid-19 και την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες απολυμάνσεις στο χώρο του Δημαρχείου.
Όμως τη Δευτέρα το πρωί, οι φήμες πως βρέθηκε και άλλος (ή άλλοι) εργαζόμενοι στο Δημαρχείο θετικοί στον κορωνοϊό Covid-19, δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα ανησυχίας και φόβου.

Δεν άργησε να πάρει φωτιά το «Ράδιο Αρβύλα» και να επεκταθούν οι εκτιμήσεις και οι συζητήσεις για αρκετά θετικά κρούσματα αλλά και ακόμη περισσότερες στενές επαφές (γίνονταν λόγος για πάνω από 20) που θα έπρεπε να παραμείνουν σε καραντίνα στο σπίτι.
Οι λόγοι ανησυχίας των εργαζομένων εδράζονταν στο γεγονός, πως ενώ (σύμφωνα με τις φήμες) κάποιοι θα έπρεπε να είναι σε καραντίνα κατ’ οίκον εκείνοι κυκλοφορούσαν στο Δημαρχείο.
Κι ενώ εντός των τειχών άρχισαν να διαδίδονται μέχρι και ονόματα συμπολιτών-εργαζομένων στο Δήμο, πως είναι θετικοί στον Covid-19, σε επικοινωνία της «Η» με την Δημοτική Αρχή ειπώθηκε πως τα κρούσματα ήταν 3 και πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.
Μάλιστα υπογραμμίστηκε το γεγονός πως πραγματοποιούνται συνεχή τεστ, ενώ έγιναν και εντατικές απολυμάνσεις σε όλους του χώρους του Δημαρχείου.
Lockdown μέχρι των Φώτων!

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπo κ. Στέλιο Πέτσα (7/12/20) έφερε την είδηση πως δίνεται Παράταση του lockdown μέχρι τις 7 Ιανουαρίου!
«Συμπληρώνεται σήμερα ένας μήνας από την εφαρμογή του δεύτερου καθολικού lockdown» επισήμανε τονίζοντας ότι «και στη χώρα μας όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες βοήθησε στην τιθάσευση αρχικά και στην πτώση των κρουσμάτων στη συνέχεια. Όμως η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων και η μείωση του ιικού φορτίου είναι αργή».
Υπογράμμισε ότι είναι πιο αργή απ’ όσο αναμενόταν «εξαιτίας και της κόπωσης όλων μας μετά από δέκα μήνες μάχης με τον αόρατο και ύπουλο εχθρό, τον κορωνοϊό. Είναι ενδεικτικό ότι συγκρίνοντας το δεύτερο με το πρώτο lockdown η κινητικότητα είναι αυξημένη κατά περίπου 20% ενώ τα περιοριστικά μέτρα μετά και το κλείσιμο των σχολείων είναι ουσιαστικά τα ίδια».
Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα υπάρχει μία σχετική σταθεροποίηση ή και ήπια μείωση του κυλιόμενου μέσου όρου των κρουσμάτων. «Επίσης οι κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ βαίνουν μειούμενες ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των κενών απλών κλινών covid-19».

Κλειστά εστίαση- ψυχαγωγία
Σημειώνοντας πως η πίεση στο ΕΣΥ εξακολουθεί να είναι μεγάλη, παρά την μείωση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως μετά τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών αποφασίστηκε:
– Να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι και το πρωί της 7ης Ιανουαρίου 2021 και να συνεχιστεί, άρα, η τηλεκπαίδευση.
– Μέχρι το πρωί (06:00) της ίδια ημέρας παραμένουν κλειστά η εστίαση, η ψυχαγωγία, τα δικαστήρια και οι αθλητικές δραστηριότητες, πλην αυτών που και σήμερα συνεχίζουν να έχουν δραστηριότητα (πρωτάθλημα Super League σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ).
– Επίσης παραμένει σε ισχύ το μέτρο που αφορά τις απαγορεύσεις μετακινήσεων από νομό σε νομό, παρατείνεται το μέτρο της απαγόρευσης των συναθροίσεων, ενώ διατηρείται στα ίδια ποσοστά και η τηλεργασία.
Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας ακόμη, νεότερες ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες για τι θα συμβεί με τις Εκκλησίες, αλλά και τα κομμωτήρια και τους υπόλοιπους κλάδους του λιανεμπορίου.

Δεν θα ανοίξουν τα σχολεία
Πιο αναλυτικά η κυβέρνηση αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι και το πρωί της 7ης Ιανουαρίου 2021 και να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση.
Όμως εκτός από τα σχολεία, μέχρι την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6 το πρωί, παραμένουν κλειστά:
– η εστίαση,
– η ψυχαγωγία,
– τα δικαστήρια,
– οι αθλητικές δραστηριότητες, εκτός από εκείνες που έχουν εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή (όπως για παράδειγμα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα της Superleague στο ποδόσφαιρο και της Basket League στο μπάσκετ),
– τα χιονοδρομικά κέντρα.

Μετακινήσεις
Επίσης, παρατείνεται, μέχρι την ίδια ημέρα και ώρα, η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων στη χώρα, ενώ εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση συναθροίσεων και κυκλοφορίας τη νύχτα. Σε ό,τι αφορά την, άπαξ, επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας θα εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν με την επίδειξη Ε1 και Ε9.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο οι εκτός νομού μετακινήσεις θα απαγορεύονται καθ΄ολη την διάρκεια των εορτών. Οι εξαιρέσεις αφορούν στους εργαζόμενους και επαγγελματίες με τα απαραίτητα έγγραφα αλλά και για τις αγροτικές συγκομιδές όπως αυτή της ελιάς με το Ε9 και το Ε1 για την μόνιμη κατοικία. Σημειώνεται ότι δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις μεταξύ νομών, με εξαίρεση αποκλειστικά και μόνο για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία, επανένωση οικογενειών, επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας.

Η μετακίνηση εκτός νομού για εργασία πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου.
Η μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.
Η μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας γίνεται άπαξ και πιστοποιείται με βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης που λαμβάνεται ατελώς από την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ ή με αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.

Από το εξωτερικό
Επίσης εξακολουθούν να ισχύουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις για την τηλε-εργασία και την ατομική άθληση, έως τρία άτομα, σε ατομικά σπορ.
Για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, πέραν της γνωστής διαδικασίας υποβολής PLF, θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών, θα υπόκεινται σε rapid τεστ κατά την είσοδο, και θα μπαίνουν σε 10ημερη προληπτική καραντίνα εφόσον εισέρχονται κατά το διάστημα από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021.

Νεότερες ανακοινώσεις
Σε ότι αφορά τις εκκλησίες, τα κομμωτήρια και το λιανεμπόριο θα γίνουν νεότερες ανακοινώσεις στο τέλος της εβδομάδας, αφού πρώτα αξιολογηθούν οι εξελίξεις των επιδημιολογικών δεδομένων τις επόμενες ημέρες. Ειδικά για τις εκκλησίες μας στην περίοδο των γιορτών, θα υπάρξει επικοινωνία τις επόμενες ημέρες του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο.
Να ημειωθεί ότι από σήμερα έως και τις 8 Ιανουαρίου λειτουργούν τα καταστήματα εποχικών ειδών. Θα είναι ανοιχτά από τις 07:00 μέχρι 20:30 καθημερινά και για την μετάβαση σε αυτά απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή «2», ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση. Εντός των καταστημάτων θα τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον περιορισμό μετάδοσης του κορονοϊού.

Από τον Δήμο Ζηρού στη Φιλιππιάδα
Δωρεάν τεστ ανίχνευσης Covid 19
Στη Φιλιππιάδα θα βρίσκεται την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου από τις 10:00 έως τις 14.00 συνεργείο του ΕΟΔΥ για ελέγχους ανίχνευσης Covid-19 στον γενικό πληθυσμό.
Τα τεστ θα διενεργηθούν στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου Φιλιππιάδαςκαι θα γίνονται μέσα από το αυτοκίνητο (drivethrough) στο οποίο θα πρέπει να επιβαίνουν μέχρι δύο (2) άτομα, σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα προστασίας.
Οι πολίτες, οι οποίοι θα εξετάζονται δωρεάν, γρήγορα και με ασφάλεια, θα πρέπει να έχουν μαζί τους τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και την Αστυνομική τους ταυτότητα, ενώ θα χρειαστεί να δηλώσουν και τηλέφωνο επικοινωνίας.

Επίσης μπορούν να προσέρχονται στον χώρο για την υποβολή σε τεστ και πεζοί τηρώντας όμως αυστηρά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (χρήση μασκών, αποστάσεις κλπ).
Ιδιαίτερα καλούνται να προσέλθουν για τη διενέργεια τεστ, όσοι τις τελευταίες ημέρες έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα ή παρουσιάζουν συμπτώματα που θεωρούνται συμβατά με λοίμωξη από τον κορωνοϊό.
Ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής,σε σχετική δήλωση σημείωσε: «Ευχαριστούμε τον ΕΟΔΥ για την ανταπόκριση στο αίτημά μας για διενέργεια τεστ COVID 19 στον γενικό πληθυσμό. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες δεν χρειάζεται να εισέρχονται για ελέγχους στα Νοσοκομεία τα οποία ήδη δέχονται μεγάλη πίεση. Ο Δήμος με αίσθημα ευθύνης και με προσήλωση στα σοβαρά ζητήματα της εποχής, αναλαμβάνει κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία για την προστασία των πολιτών, διότι όπως έχουμε ξαναπεί η υγεία και η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω απ’ όλα. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται αυξημένη προσοχή απ’ όλους μας, πειθαρχία, προσωπική υπευθυνότητα και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων».