Σχέδιο Ανακατάληψης Από τη Ν.Δ.!

Η Άρτα μέσα στους 10 Νομούς-βαρόμετρο για την εκλογική αναμέτρηση

Στο ψηφοδέλτιο ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ψαθάς

Τα σενάρια και οι εκτιμήσεις σε δημοσιεύματα Αθηναϊκών εφημερίδων

Παρά τις πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις πως οι εκλογές πραγματοποιηθούν το 2023, ενώ κατ’ άλλους θα γίνουν πρόωρα το φθινόπωρο, τα ρεπορτάζ και τα δημοσιεύματα στις Αθηναϊκές εφημερίδες θα κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς και τα σενάρια για τις υποψηφιότητες στα ψηφοδέλτια όλο και επανέρχονται.
Δύο μάλιστα δημοσιεύματα στις εφημερίδες ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, αφιερώνουν εκτενή ρεπορτάζ για τους στόχους και τους σχεδιασμούς των κομμάτων στους νομούς της Ηπείρου αλλά και για τα νέα πρόσωπα που ακούγονται για τα γαλάζια ψηφοδέλτια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στην εφημερ. τα «Νέα Σαββατοκύριακο» παρουσιάζονται οι «Δέκα νομοί – βαρόμετρο», που είναι οι περιφέρειες – στόχοι για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ. Στο δημοσίευμα σημειώνεται «Πού εστιάζουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση για να αυξήσουν τις δεξαμενές τους στην κάλπη της απλής αναλογικής -Οι περιοχές που καθορίζουν την εκλογική διαφορά και επιτρέπουν σχέδια ανατροπών» και αναφέρονται «Οι περιφέρειες που είτε για πληθυσμιακούς λόγους είτε για συμβολικούς, χαρακτηρίζονται κρίσιμες και ήδη αποτελούν αντικείμενο ειδικού σχεδιασμού για τα κομματικά επιτελεία σε Μαξίμου, Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη»
Από το άλλο μέρος η εφημ. ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, έχει ρεπορτάζ για τα νέα πρόσωπα στα γαλάζια ψηφοδέλτια. Η εφημερίδα που εκδίδεται Σάββατο παρουσιάζει τόσο στο πρωτοσέλιδο όσο και με εκτενές ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες επικεντρώνεται στην υποψηφιότητα στο Νομό Άρτας του αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Ψαθά που στο ρεπορτάζ της εφημερίδας θεωρούν την κάθοδο του δεδομένη, αλλά και στο Νομό Θεσπρωτίας γίνεται λόγος για την μέχρι πριν λίγους μήνες Γενική Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής Αθηνά Καλύβα.

Δέκα νομοί – βαρόμετρο
Στο δημοσίευμα των ΝΕΩΝ, σημειώνεται πως το μήνυμα της επόμενης κάλπης μέσα από δέκα νομούς προσπαθούν να ανιχνεύσουν σε Μαξίμου, Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη, καθώς από αυτούς σχεδόν προεξοφλείται ότι θα καθορισθεί και το τελικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για κρίσιμες περιφέρειες που είτε για πληθυσμιακούς λόγους είτε για συμβολικούς, μπορούν να εξελιχθούν σε βαρόμετρο των εκλογών της απλής αναλογικής και ήδη αποτελούν αντικείμενο ειδικού σχεδιασμού για τα κομματικά επιτελεία.
Η Αττική, σε όλες τις περιφέρειές της (Α’ Αθήνας οι τρεις τομείς της πρώην Β’ Αθήνας και η Ανατολική με τη Δυτική Αττική) εκ των πραγμάτων βρίσκεται στο επίκεντρο τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, καθώς σε αυτές ψηφίζει σχεδόν η μισή Ελλάδα, ενώ ακολουθούν οι μεγάλες πληθυσμιακά περιοχές (Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Ηράκλειο).
Για διαφορετικούς λόγους για το καθένα, και από τα τρία κόμματα ειδικός σχεδιασμός βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη γα τη μάχη της Κρήτης, με μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκτός από το Ηράκλειο και στον νομό Χανίων, ενώ το δικό τους ειδικό βάρος κρίνεται ότι έχουν ακόμη η Εύβοια (λόγω των πυρκαγιών), τα Γιάννενα (όπου η διαφορά στις κάλπες του 2019 ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ήταν μικρή), η Κοζάνη (λόγω της απολιγνιτοποίησης), η Ηλεία (όπου επιδιώκεται από το ΚΙΝΑΛ, μαζί με την Κρήτη να αναδειχθεί ο τρικομματισμός).

Ανακατάληψη της Άρτας
Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ της εφημ. «Νέα Σαββατοκύριακο», «Στη λίστα, κυρίως για συμβολικούς λόγους έχει ενταχθεί και η Άρτα, καθώς πρόκειται για διαχρονικά συντηρητικό νομό, στο οποίο όμως λόγω καταγωγής του Αλέξη Τσίπρα επικράτησε στις τελευταίες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Στη ΝΔ θεωρούν ότι η ανακατάληψη της Άρτας θα επισφραγίσει μια γενικότερη τάση.
Και πραγματικά, η Άρτα, τουλάχιστον στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις κατέγραψε τις τάσεις του εκλογικού σώματος, που δεν κατεγράφησαν σε άλλες περιοχές.

Εκλογές 2009
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ με 45.14 % και 27,798 ψήφους κερδίζει τις 2 από τις 3 έδρες (Πανελλαδικό ποσοστό 43.92 %), η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 38.99 % και 24,007 (Πανελλαδικό ποσοστό 33.47 %) και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α 4.67 % και 2,877 ψήφους (Πανελλαδικό ποσοστό 4.60 %) . Να σημειωθεί πως στις εκλογές του 2007 στην Άρτα το ΠΑΣΟΚ πήρε 38.71 % και 24,888 ψήφους ενώ η Ν.Δ. 47.34 % και 30,434 ψήφους!!!

Εκλογές 2015
Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, καταγράφηκε η μεγάλη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.
Στην Άρτα το ΠΑ.ΣΟ.Κ με 5,27 % και 2,653 ψήφους δεν κερδίζει καμία από τις 3 έδρες (Πανελλαδικό ποσοστό 4,68 %) η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 30,04 % και 15138 ψήφους κερδίζει 1 από τις 3 έδρες (Πανελλαδικό ποσοστό 27,81%) και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με 44,14 % και 22,240 ψήφους κερδίζει 2 από τις 3 έδρες (Πανελλαδικό ποσοστό 36,34 %) .
Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015,στην Άρτα το ΠΑ.ΣΟ.Κ/ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ με 7,08 % και 3252 ψήφους δεν κερδίζει καμία από τις 3 έδρες (Πανελλαδικό ποσοστό 6,29%) η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 30,77 % και 14135 ψήφους κερδίζει 1 από τις 3 έδρες (Πανελλαδικό ποσοστό 28,09%) και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με 40,76% και 18723 ψήφους κερδίζει 2 από τις 3 έδρες (Πανελλαδικό ποσοστό 35,46%) .

Ιούλιος 2019
Στην Άρτα το ΚΙΝΑΛ με 8,44 % και 4.103 ψήφους κερδίζει 1 από τις 3 έδρες (Πανελλαδικό ποσοστό 8,10%) η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 38,99% και 18.953 ψήφους κερδίζει 1 από τις 3 έδρες (Πανελλαδικό ποσοστό 39,85%) και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α 39,94 % και 19.411 ψήφους κερδίζει 1 από τις 3 έδρες (Πανελλαδικό ποσοστό 31,53%) .
Αυτή η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, με λιγότερους από χίλιους ψήφους, είναι αυτό που επιθυμεί να ανατρέψει η Νέα Δημοκρατία, αλλά και να κερδίσει κάτι παραπάνω αφού το 2007 είχε ποσοστό 47,34%. Επίσης περίεργες οι συμπτώσεις, αφού το 2009 η Νέα Δημοκρατία είχε έρθει δεύτερη στην Άρτα με ποσοστό 38,99%, και το 2019, ήρθε πάλι δεύτερη με το ίδιο ακριβώς ποσοστό 38,99%!

Ανασυγκρότηση στο ψηφοδέλτιο
Στο άλλο ρεπορτάζ της εφημ. ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στα πρόσωπα που θα κληθούν να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια. Ένα από τα πρόσωπα που το ρεπορτάζ των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ φέρουν ως βέβαιο υποψήφιο βουλευτή είναι και ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς.
Το όνομα του αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Ψαθά τον τελευταίο καιρό ήταν στο τραπέζι των συζητήσεων, καθώς εκτιμήσεις θέλουν μια υποψηφιότητα που θα αλλάξει τα δεδομένα στην τριεδρική περιφερειακή ενότητα της Άρτας, παρότι ο ίδιος δεν έχει κάνει δηλώσεις σχετικά με αυτό το θέμα.
Στο ρεπορτάζ των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ σημειώνεται πως με δεδομένη την εξαγγελία του πρωθυπουργού ότι του χρόνου τέτοιο καιρό λήγει η κοινοβουλευτική θητεία, οπότε η χώρα θα βρίσκεται σε κατάσταση προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και τη δύσκολη εξίσωση που διαμορφώνεται όσον αφορά τη μάχη της αυτοδυναμίας (λόγω της αδυσώπητης μάχης που αναμένεται στον χώρο του Κέντρου με φόντο τη δυναμική του ΚΙΝ.ΑΛ., αλλά και τις δυσκολίες που προκύπτουν από τις προβλέψεις του εκλογικού νόμου Θεοδωρικάκου, με τον οποίο θα διεξαχθεί η δεύτερη αναμέτρηση μετά το «κάψιμο» της απλής αναλογικής), είναι κοινός τόπος στο περιβάλλον του πρωθυπουργού ότι η διαδικασία συγκρότησης των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και ως εκ τούτου πρέπει να «τρέξει» με γοργούς ρυθμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, μεγάλη σημασία αποδίδεται στα νέα πρόσωπα που θα βρεθούν στις λίστες της Ν.Δ. και τα οποία θα εξυπηρετούν τον στόχο της ανανέωσης και της περαιτέρω διεύρυνσης της επιρροής του κυβερνώντος κόμματος σε κοινωνικές δεξαμενές όπου βάσει των δημοσκοπήσεων υπάρχει ζήτημα ή έστω περιθώριο βελτίωσης.
Την ίδια στιγμή, βεβαίως, θα πρέπει να υπάρξει προσοχή σε ό,τι αφορά τη διατήρηση των εσωκομματικών ισορροπιών, καθώς οι ήδη υπάρχοντες βουλευτές και πολιτευτές εκφράζουν εδώ και καιρό προβληματισμούς για όσα ακούγονται σχετικά με την αύξηση του ανταγωνισμού στις περιφέρειές τους.
Για τον λόγο αυτό, εσχάτως διακινείται από το πρωθυπουργικό στρατηγείο η επωδός ότι οι… πρωτοεμφανιζόμενοι στις εκλογικές περιφέρειες (πλην φυσικά των όποιων εξαιρέσεων προκύψουν χάριν της ανάγκης και των δεδομένων) θα επιδιωχθεί να μην είναι περισσότεροι του ενός, προκειμένου να μην αλλοιωθεί η φυσιογνωμία του κάθε ψηφοδελτίου και να περιοριστούν κατά το δυνατόν τα παράπονα περί αδικιών και… ουρανοκατέβατων υποψηφιοτήτων.

Οι αυτοδιοικητικοί
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, Το δικό τους στίγμα στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια θα δώσουν και μια σειρά αυτοδιοικητικών στελεχών, οι οποίοι έχουν κλείσει θέση στις λίστες των περιοχών όπου δραστηριοποιούνται. Ο λόγος για τον αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, Ιωάννη Γιώργο, Τρικάλων, Χρήστο Μιχαλάκη, Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, Αχαΐας, Χαράλαμπο Μπονάνο, και Άρτας, Βασίλη Ψαθά.
Ενδιαφέρουσα είναι η θέση της εφημερίδας, πως οι εν λόγω Αντιπεριφερειάρχες ανάμεσα στους οποίους αναφέρεται και ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς «έχουν κλείσει θέση στις λίστες των περιοχών» τους.