Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Άρτας

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 18 ΦΛΕΒΑΡΗ

Κάλεσμα ενάντια στο «ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ» και συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10:00 π.μ. στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΤΑΣ, κάνει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Άρτας, στην οποία αναφέρει τα εξής:
«Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να μειώσει ακόμα περισσότερο τις ήδη πετσοκομμένες αποδοχές μας, να κατακρεουργήσει παραπέρα τα ήδη τσακισμένα δικαιώματα μας με το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, που προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή. Με αυτό ετοιμάζεται να απαλλάξει μεγαλοεργοδοσία και κράτος από την υποχρέωση να μας επιστρέφουν, μέσω της ασφάλισης, μέρος από τον πλούτο, που με την δουλειά μας έχουμε παράγει, καθώς τόσο η εισφορά των εργαζομένων όσο και αυτό που ονομάζουν εργοδοτική εισφορά για την ασφάλιση, είναι δικά μας χρήματα, έχουν προκύψει από την δική μας δουλειά και μόνο! Οποιαδήποτε επομένως μείωση αυτών των ποσών σημαίνει ταυτόχρονα και μείωση των αποδοχών μας από την εργασία μας, σημαίνει ότι γινόμαστε ακόμα πιο φτηνοί ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται τα περιθώρια κερδοφορίας των μεγαλοεργοδοτών σε βάρος μας.

Με το νομοσχέδιο αυτό, των “τριών πυλώνων” Πινοσέτ, όπως το λένε, η ασφάλιση γίνεται προσωπική υπόθεση, με τους εργαζόμενους και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα να σπρώχνονται στα νύχια των αρπαχτικών των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και στο τζογάρισμα των κόπων μιας ζωής, μετατρέποντας τις συντάξεις σε χρηματιστηριακά προϊόντα, που θα επενδύονται με όρους χαμηλού – μεσαίου και υψηλού ρίσκου, που ο καθένας θα ξέρει τι θα βάζει αλλά δεν θα ξέρει ούτε τι θα πάρει ούτε αν θα πάρει ποτέ! Ταυτόχρονα η εθνική σύνταξη που θα εγγυάται το κράτος καθηλώνεται στο εξευτελιστικό ποσό των 384 ευρώ! Έτσι, η ασφάλιση μετατρέπεται σε ένα πρώτης τάξης πεδίο κερδοφορίας για τους μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου! Με ένα σμπάρο δηλαδή, δυο τρυγόνια!

Την ίδια ώρα το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το χρονικό διάστημα που θα πρέπει κάποιος να εργάζεται, παραμένει στο 40 χρόνια δουλειάς ή μέχρι την ηλικία των 67 ετών τόσο για άντρες όσο και για γυναίκες στο όνομα μάλιστα της “ισότητας”. Αλήθεια, ποιος εργαζόμενος μπορεί σήμερα με την ανεργία που τσακίζει κόκαλα, με τις ευέλικτες μορφές και τις άθλιες συνθήκες εργασίας να κυριαρχούν, με τα parttime, τα 4ωρα – 6ωρα, τα Σαββατοκύριακα, τη σεζόν, την περιπλάνηση από δουλειά σε δουλειά, τη δουλειά με ημερομηνία λήξης των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ (5μηνα, 8μηνα κ.λπ.) να συμπληρώσει 12.000 ένσημα και τα χρόνια που χρειάζονται για να βγει στη σύνταξη; Χρειάζονται τουλάχιστον δύο με τρεις ζωές για να τα καταφέρει…! Και αν τα καταφέρει, τι σύνταξη θα πάρει όταν αυτή προκύπτει από τα ποσοστά αναπλήρωσης που διαμορφώνει η κάθε κυβέρνηση πάνω στα χρόνια ασφάλισης και επιπλέον πάνω στο συντάξιμο μισθό; Τι σύνταξη και τι παροχές θα έχουν οι εργαζόμενοι που είδαν σε μια νύχτα τον κατώτερο μισθό να μειώνεται στα 586 ευρώ; Τι σύνταξη θα έχουν οι εργαζόμενοι που όλα αυτά τα χρόνια αμείβονται με μισθό από 250 έως 400 ευρώ;

Η ασφάλιση δεν είναι όμως μόνο η σύνταξη και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Αποτελεί πλέγμα προστασίας των εργαζομένων που ξεκινά από την προστασία της μητρότητας, την ασφάλιση των μικρών παιδιών και τα εμβόλιά τους, μέχρι τα φάρμακα και τις ιατρικές εξετάσεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων, την προστασία των εργαζομένων απέναντι στον επαγγελματικό κίνδυνο, τις αναπηρικές συντάξεις κ.ά. Όλα αυτά που οι μεγαλοεργοδότες και το κράτος τους τα θεωρούν “κόστος” και άρα περιττά “έξοδα”, που θα πρέπει να κοπούν για να αυξήσουν τα κέρδη τους, γιατί μόνο με μέτρα σαν και αυτό της νέας αντιασφαλιστικής επίθεσης, που ετοιμάζουν, μπορεί η “ανάπτυξή” τους να “ανεβάσει στροφές”! Για αυτό εξάλλου τέτοια “μέτρα” παίρνονται σε όλες της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης… Με το αντιασφαλιστικό αυτό νομοσχέδιο η ΝΔ, όχι απλά δεν ετοιμάζεται να φέρει ένα νέο νόμο αλλά εφαρμόζει κατά γράμμα το νόμο-λαιμητόμο του Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ και μονιμοποιεί όλες τις μέχρι σήμερα αντιασφαλιστικές ανατροπές όλων των κυβερνήσεων, που έγιναν στο όνομα της “ανταγωνιστικότητας” και της “ανάπτυξης”. Παράλληλα, τον θωρακίζει νομικά κλείνοντας τις όποιες “τρύπες” υπάρχουν στο νόμου Κατρούγκαλου και δίνουν την δυνατότητα σε συνταξιούχους να διεκδικούν δικαστικά μέρος από τα κλεμμένα και ταυτόχρονα ανοίγει την πόρτα για νέες μειώσεις. Όλα αυτά δείχνουν στην πράξη τι θα πει “το κράτος έχει συνέχεια”. Δίκαια επομένως οι εργαζόμενοι τον έχουν ονομάσει νόμο Κατρούγκαλου-Βρούτση!

Η προπαγάνδα της κυβέρνησης, των μεγαλοεργοδοτών και των παπαγάλων τους, του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού της συνδικαλιστική μαφίας της ΓΣΕΕ (που στηρίξει το νόμο Κατρούγκαλου-Βρούτση), ότι το νομοσχέδιο αυτό έρχεται για το καλό μας και ότι με αυτό θα κερδίσουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα ξεπερνάει κάθε προηγούμενη προσπάθειας υποτίμησης της νοημοσύνης μας! Μας δουλεύουν μπροστά στα μάτια μας παρουσιάζοντας το μαύρο ως άσπρο, το νέο τσεκούρι στα δικαιώματά μας ως νέες παροχές, τη νέα επιδείνωση της ζωής μας ως βελτίωση που δεν έχει προηγούμενο!»