ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Τετράωρη στάση εργασίας για τη Δευτέρα, 27-01-2020

Το «Σωματείο εργαζομένων στην Αρχαιολογία» με έδρα την Άρτα, καταγγέλλει την κωλυσιεργία με την οποία αντιμετωπίζει η αρμόδια ηγεσία του Υπουργείου και οι αρμόδιες Διευθύνσεις και Υπηρεσίες το ζήτημα της έγκαιρης καταβολής της μισθοδοσίας 46 εργαζομένων με συμβάσεις ΙΔΟΦ, οι οποίοι απασχολούνται στα έργα που εκτελεί η ΕΦΑ Ιωαννίνων, κατόπιν της συνταξιοδότησης του Προϊσταμένου της ανωτέρω Εφορείας Αρχαιοτήτων και απαιτεί την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους για το μήνα Δεκέμβριο του 2019 εγκαίρως καθώς και την απρόσκοπτη καταβολή των μισθοδοσιών των επόμενων μηνών στις προβλεπόμενες ημερομηνίες.

Η ευθύνη για την αβεβαιότητα, την ταλαιπωρία και την αγωνία που βιώνουν οι συνάδελφοι που ενημερώθηκαν μόλις στα μέσα του τρέχοντος μήνα για την αδυναμία έγκαιρης καταβολής της μισθοδοσίας τους από τον εργοδότη τους με αιτιάσεις που δεν αφορούν ούτε στο ελάχιστο τους εργαζόμενους και για λόγους που ήταν προφανές ότι θα ανακύψουν εδώ και καιρό, βαραίνει τόσο την τοπική ΕΦΑ όσο και το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού που αδιαφορεί για την μοίρα 46 εργαζομένων! Απαιτούμε να ληφθούν τώρα οι πολιτικές αποφάσεις που θα λύσουν το πρόβλημα και θα εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη πληρωμή της εργασίας όλων των εργαζομένων! Οι 46 συνάδελφοι ορισμένου χρόνου που εργάζονται στα έργα ΕΣΠΑ και ΠΔΕ που εκτελεί η ΕΦΑ Ιωαννίνων, καθώς και όλοι οι εργαζόμενοι ΙΔΟΧ στα έργα του Υπουργείου Πολιτισμού είναι εργαζόμενοι με σύγχρονες ανάγκες και δικαιώματα σε αξιοπρεπείς όρους και συνθήκες ζωής.

Πρέπει να πάψει πλέον η αντιμετώπιση των εργαζομένων ΙΔΟΧ ως εργαζόμενοι δεύτερης ή και τρίτης κατηγορίας και ο εμπαιγμός τους με τις συχνές καθυστερήσεις πληρωμών αλλά και την κατάργηση δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αγώνες στο παρελθόν όπως: -το ανθυγιεινό επίδομα, – η εξαίρεση ειδικοτήτων από την υπαγωγή στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων -η περικοπή των ειδικών αδειών π.χ. αιμοδοτικές, ασθενείας κλπ, -η μειωμένη άδεια ανατροφής τέκνου που δικαιούνται οι γυναίκες που τεκνοποιούν και εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Δεν είναι η μοναδική φορά που παρατηρούνται καθυστερήσεις στις πληρωμές των εργαζομένων ΙΔΟΧ γενικότερα στο ΥΠΠΟΑ και η ανάκυψη κάθε είδους αφορμών για την μη έγκαιρη καταβολή τους. Πρόκειται για πολιτικές επιλογές που θέλουν τους εργαζόμενους συμβιβασμένους, χωρίς απαιτήσεις, χωρίς δικαιώματα. Πολιτικές επιλογές που θέλουν να μας διαπαιδαγωγήσουν να ζούμε με ψίχουλα, να ανακυκλώνουμε την ανεργία μας, να δουλεύουμε για τα κέρδη των λίγων, να βάζουμε τις ανάγκες μας στην αναμονή χωρίς αντιδράσεις! Η ζωή και οι καθημερινές μας ανάγκες δεν μπορούν να περιμένουν! Απαιτούμε την ΑΜΕ΢Η καταβολή των δεδουλευμένων των 46 συναδέλφων συμβασιούχων στην ΕΥΑ Ιωαννίνων!

Ως Σωματείο εργαζομένων στην Αρχαιολογία με έδρα την Άρτα ξεκαθαρίζουμε ότι δε θα επιτρέψουμε την απληρωσιά των 46 εργαζομένων στα έργα που εκτελεί η ΕΦΑ Ιωαννίνων για οποιοδήποτε λόγο. Δε θα αφήσουμε κανέναν εργαζόμενο ανυπεράσπιστο και θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο για το δικαίωμα των συναδέλφων μας σε αξιοπρεπείς όρους ζωής. Απαιτούμε:  Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των συναδέλφων. Άμεση και σταθερή καταβολή των δεδουλευμένων.  Αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Καμία περικοπή σε μισθούς και επιδόματα.  Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους κόντρα στη βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζουν οι εκάστοτε θεσμικοί και πολιτικοί παράγοντες

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε συμμετοχή στην τετράωρη στάση εργασίας για τη Δευτέρα, 27-01-2020, από τις 11:30 έως 15:30 και μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΕΥΑ Ιωαννίνων και ακολούθως στην Περιφέρεια Ηπείρου (ενδιάμεση διαχειριστική αρχή των έργων Ε΢ΠΑ).