Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Καταγγελία κατά Πρυτανείας για προσπάθεια φίμωσης

Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καταγγέλλει προσπάθεια φίμωσης και απαγόρευσης έκφρασής του στο ανώτατο συλλογικό Όργανο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τη Σύγκλητο, σημειώνοντας πως ουσιαστικά η διοίκηση του Πανεπιστημίου δεν παίρνει θέση για μια σειρά από σοβαρά ζητήματα που τίθενται για το ίδιο το Πανεπιστήμιο και για το προσωπικό.
Όπως υποστηρίζει ο Σύλλογος η Σύγκλητος ενώ τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο είναι τεράστια, δεν τα συζητά και γίνεται, χωρίς καν ψηφοφορία, «εντολοδόχος των εκάστοτε κυβερνήσεων και των πολιτικών τους για τη διάλυση του Δημόσιου Πανεπιστήμιου».

Μάλιστα γίνεται αναφορά στην τελευταία Σύγκλητο (12/12/2019), όπου επιχειρήθηκε να απαγορευθεί στο Σύλλογο να τοποθετηθεί μέσω της προέδρου του για τα σοβαρότατα ζητήματα που απασχολούν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και τους εργαζόμενους σε αυτό και όπως καταγγέλλεται «για μια ακόμη φορά Αντιπρύτανης μας εμπόδισε να τοποθετηθούμε και με υποτιμητικές και αλαζονικές εκφράσεις (παρόμοιες έχουν και στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί για συναδέλφισσες/ους μας) που μας θίγουν σαν εργαζόμενους, προσπάθησε να φιμώσει το Σύλλογό μας, τη μοναδική φωνή που αντιστέκεται και αγωνίζεται στη Σύγκλητο, εκτός από τους φοιτητές».

Ο Σύλλογος αναφέρει πως χωρίς καμία συζήτηση, πέραν της δικής του παρέμβασης, με μια απλή ανάγνωση, πέρασε ο προϋπολογισμός της Επιτροπής Ερευνών και μέσα σε αυτόν τα 2.050.000 ευρώ για επιπλέον αμοιβές (μελών ΔΕΠ, Διοικητικών Υπαλλήλων κτλ και προφανώς όχι όλων, αλλά ελαχίστων), την ίδια στιγμή που τα τελευταία μνημονιακά χρόνια οι εργαζόμενοι έχουν χάσει πάνω από 30% του εισοδήματός τους. «Χωρίς καμία συζήτηση έγινε αποδεκτή επί της ουσίας η πρόθεση της Κυβέρνησης το 20% των χρηματοδοτήσεων των Ιδρυμάτων να δίνεται μετά από αξιολόγηση, αποποιούμενη της συνταγματικής υποχρέωσης του κράτους να στηρίζει τα Δημόσια Πανεπιστήμια» όπως σημειώνεται.

Καμία συζήτηση δεν έγινε και δεν γίνεται για την υποστελέχωση των Υπηρεσιών, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, για τα θέματα που ανελλιπώς βάζει ο Σύλλογος των εργαζομένων σε κάθε Σύγκλητο, καμία συζήτηση για τους συμβασιούχους που δουλεύουν σε άθλιο καθεστώς ανασφάλειας χρόνια τώρα, εξυπηρετώντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. «Με την ίδια ευκολία όμως που συμφώνησαν με την προηγούμενη Κυβέρνηση να ανοίξουν καινούργια τμήματα, με την ίδια ευκολία συμφωνούν με την τωρινή να κλείσουν. Οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι, η ίδια η κοινωνία, που στενάζει από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, δεν υπάρχουν στο κάδρο» τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων.