
Σύλλογος Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α Α΄ βαθμού των Δήμων Ν. Πρέβεζας Εξώδικο στους Δήμους Πρέβεζας, Πάργας, Ζηρού
Εξώδικη γνωστοποίηση προς Δήμο Πρέβεζας, Δήμο Πάργας, Δήμο Ζηρού απέστειλε ο Σύλλογος Εργαζομένων, ενημερώνοντας για «Απεργία – Αποχή των μελών μας από όλες τις διαδικασίες και όλα τα στάδια, όπως αυτά προβλέπονται από τον ν.4940/2022 και στα χρονικά διαστήματα που προβλέπονται μέχρι και την λήξη της Αξιολογικής Περιόδου 2024. Προκήρυξη «απεργίας – αποχής» από όλες τις διαδικασίες και όλα τα στάδια της στοχοθεσίας & αξιολόγησης του ν. 4940/2022 για την αξιολογική περίοδο του 2024».
ΑΠΟΦΑΣΗ
Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού Ν. Πρέβεζας, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025, αφού διαπιστώθηκε η προβλεπόμενη από το καταστατικό του Συλλόγου απαρτία, και συγκροτήθηκε σε σώμα με την εκλογή προεδρείου, ομόφωνα αποφασίζει την προκήρυξη απεργίας – αποχής από κάθε διαδικασία που έχει σχέση με την αξιολόγηση – στοχοθεσία.
Μέσα από ένα δαιδαλώδες σύστημα με κριτήρια υποκειμενικά και μη μετρήσιμα, που προσπερνά την τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών και την έλλειψη εξοπλισμού και μέσων, με ρυθμίσεις που μεταθέτουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν σε προϊσταμένους και υπαλλήλους και έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα, η αξιολόγηση που προωθείται, δεν έχει καμία σχέση με την απαίτηση για υπηρεσίες σύγχρονες και ποιοτικές, που θα καλύπτουν τις ανάγκες του λαού.
Με όλως πρόσφατες εγκυκλίους μάλιστα, στο όνομα και με στόχο να φανεί ότι δήθεν ολοκληρώνεται επιτυχώς, τυπικά τουλάχιστον, η διαδικασία της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, παρέχονται οδηγίες ώστε να λάβει χώρα η αξιολόγηση βιαστικά με απώτατο χρονικό σημείο αναφοράς την 31η Μαρτίου 2025, χρησιμοποιώντας μάλιστα ως κριτήρια προκειμένου να προκύψει η «ικανότητα ή μη» των υπαλλήλων, στόχους οι οποίοι τέθηκαν αυθαίρετα, ακόμα και κατά παράβαση της διαδικασίας που προβλέπεται στο ν. 4920/2022.
Μιλάνε για αξιολόγηση σε μια Δημόσια Διοίκηση που έχει να κάνει επιλογές Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων με συμβούλια κρίσης και Υπηρεσιακά Συμβούλια πάνω από μία δεκαετία και μάλιστα οι διαδικασίες γίνονται με υποκειμενικά κριτήρια, τις οποίες μόνο αυτοί γνωρίζουν και πολλές φορές μαγειρεύουν, στο βαθύ κράτος των μηχανισμών χειραγώγησης που συστήνουν.
Μιλάνε για αξιολόγηση, όταν δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι εργαζόμενοι να δουλέψουν. Αφήνοντας τις υπηρεσίες υποστελεχωμένες από την τραγική έλλειψη προσωπικού σε όλους τους κλάδους και τις προσφέρουν σε εργολάβους ιδιώτες που θησαυρίζουν.
Η άμεση σύνδεση της στοχοθεσίας-αξιολόγησης με τη μισθολογική εξέλιξη και το βαθμό επίτευξης στόχων που προωθείται μέσα από το λεγόμενο «σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής», θα οδηγήσει στη συρρίκνωση μισθών και συντάξεων, σε «ατομικά μισθολόγια», στην εξέλιξη των «αρεστών», ενώ ανοίγει ο δρόμος για την εντατικοποίηση της εργασίας, με εργαζόμενους σιωπηλούς και φοβισμένους.
Φυσικά ο απώτερος σκοπός όπως το είπε με το τρόπο του ο Μητσοτάκης είναι οι απολύσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών των Δήμων.
Σε όσους ρωτούν εάν είμαστε υπέρ ή κατά της στοχοθεσίας-αξιολόγησης απαντάμε ότι : κάθε «αξιολόγηση» την κρίνουμε κυρίως από το «ποιος σε αξιολογεί & για ποιο σκοπό σε αξιολογεί» και είναι ψευδεπίγραφο το ερώτημα εάν οι εργαζόμενοι είναι υπέρ ή κατά της «αξιολόγησης».
Στην πραγματικότητα ψάχνουν για εξιλαστήρια θύματα, προκειμένου να μας στοχοποιούν για τα επόμενα λάθη που ελλοχεύουν πίσω από την πολιτική της απαγόρευσης των προσλήψεων. Τελικά σε μια άδικη και άνιση κοινωνία δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη αξιολόγηση».