Σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης είχαν η παράταξη Ορίζοντες Ηπείρου και Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων

Ευρεία σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης είχαν οι «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων. Aπό την πλευρά της παράταξης συμμετείχαν ο επικεφαλής Σπύρος Ριζόπουλος και ο αναπληρωτής Συντονιστής Σπύρος Υφαντής. Η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων εκπροσωπήθηκε από το σύνολο του ΔΣ. Συγκεκριμένα παρέστησαν ο πρόεδρος Σπυρίδων Σουρέλης, ο Α’ Αντιπρόεδρος Στάθης Σιούτης, ο Β’ Αντιπρόεδρος Λευτέρης Ζαρκάδας, ο γραμματέας Θόδωρος Βαντώλας, ο ταμίας Δημοσθένης Πατερούσης και τα μέλη Γιώργος Τάσσος και Έφη Εξάρχου.

Τα βασικά ζητήματα στον τομέα του τουρισμού, σύμφωνα με το Δ.Σ. της Ένωσης, εστιάζουν μεταξύ άλλων:
• Στην ανάγκη ολοκλήρωσης του οδικού άξονα από τη Μεσσηνία μέχρι την Κακαβιά.
• Στο ταμείο Ανάκαμψης που θα πρέπει να γίνει και ταμείο «Επιβίωσης» με πρώτη άμεση ανάγκη την αναπλήρωση τζίρου με βάση το 2019 στο 70%.
• Στο γεγονός ότι οι περιφέρειες θα πρέπει να δώσουν περισσότερα χρήματα, να διαμορφωθεί ένα επιπλέον πρόγραμμα διακριτό για τους ξενοδόχους έως και 100.000 ανά επιχείρηση και εφόσον διαμορφωθεί το απαραίτητο πλαίσιο να παρακρατηθούν από το επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027.
• Την επέκταση του προγράμματος «τουρισμός για όλους» με τα voucher. Εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές να επιδοτηθούν τουλάχιστον για τους επόμενους έξι μήνες. Να υπάρξουν αντίστοιχα προγράμματα με περισσότερα χρήματα.

•Την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών τουλάχιστον για 2 χρόνια με μείωση ασφαλιστικών εισφορών στα επίπεδα του 2017.
•Το ξεμπλοκάρισμα των διαδικασιών και τις γρηγορότερες αποπληρωμές των προγραμμάτων.
•Στη μείωση του ΦΠΑ και την κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης.
Ο κ. Ριζόπουλος, αντιλαμβανόμενος τους προβληματισμούς και τα σχέδια των ξενοδόχων, πρόσθεσε μια σειρά απαραίτητων ενεργειών που πρέπει να δρομολογηθούν, όπως:
• την ανάγκη δημιουργίας στρατηγικής για εδραίωση ταυτότητας που θα καθιστά την Ήπειρο και τα Γιάννενα ελκυστικά για τους επισκέπτες,
• τη διαμόρφωση στρατηγικής για συνολικές παρεμβάσεις που θα καταστήσουν ενδιαφέρουσα τη διαμονή περισσότερες ημέρες,

• τη δέσμευση ως παράταξη και αργότερα εφόσον εκλεγεί ως περιφερειάρχης τη σύναψη συμφωνιών με αεροπορικές γραμμές σε χώρες που το business και marketing plan καθιστούν ως σημαντικές ως χώρες στόχους με άμεση χρηματοδότηση της Περιφέρειας
• την ανάγκη αντίληψης ότι η Περιφερειακότητα είναι το βασικό ιδεολόγημα στο οποίο θα στηριχθούν οι Βρυξέλλες για τη διαμόρφωση στρατηγικών χρηματοδότησης είτε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ή μέσω του επόμενου ΕΣΠΑ εφόσον δεν συγχωνευτούν.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή σε επίπεδο ενημερώσεων ζητώντας στην επόμενη να συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι της εστίασης.