Σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων στα Γιάννενα

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ στις 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα, σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων απ όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα στην έδρα του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, με τη συμμετοχή 5 Εργατικών Κέντρων και 60 πρωτοβάθμιων Σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Η συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι η μεγαλύτερη από κάθε ανάλογη πρωτοβουλία των τελευταίων δεκαετιών στην περιοχή, στοιχείο του αυξημένου ενδιαφέροντος για την οργάνωση και το συντονισμό των εργατικών διεκδικήσεων, απόκρουσης της αντεργατικής επίθεσης, κατάργηση στην πράξη του αντεργατικού νόμου «Χατζηδάκη» και πάλης για τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.
Στην πλατιά σύσκεψη συμφωνήθηκε οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να συζητήσουν στα όργανα τους και να αποφασίσουν:

-Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο στις 10 Νοεμβρίου, κρίκος για την περεταίρω κλιμάκωση του αγώνα σε πανελλαδική πανεργατική απεργία.
-Έκδοση τετρασέλιδου καλέσματος στην εργατική τάξη της περιοχής. Παρατηρήσεις και σκέψεις για το κάλεσμα που μοιράστηκε στη σύσκεψη, να έρθουν μέχρι την Κυριακή 24/10 μέσω των εργατικών κέντρων. Με ευθύνη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, σε συνεννόηση με τις Διοικήσεις των άλλων Εργατικών Κέντρων να ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις.
-Στήριξη της απεργίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ στις 19 Οκτώβρη.
-Στήριξη στην Πανυγειονομική απεργία στις 21 του Οκτώβρη.
-Στήριξη της κλαδικής απεργίας των οικοδόμων στις 4 Νοέμβρη.
-Αγωνιστικός εορτασμός της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη σε κάθε πόλη.
-Καμιά συνδικαλιστική οργάνωση να μην παραδώσει μητρώα εργαζομένων, να μην εφαρμόσει τις αντιδραστικές διατάξεις του νόμου «Χατζηδάκη» για τη λειτουργία των συνδικάτων και τις απεργίες με όρους μαζικής οργανωμένης απειθαρχίας.
Οι εργασίες άνοιξαν με εισήγηση του πρόεδρου του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, Νίκου Έξαρχου, ενώ ακολούθησαν 26 παρεμβάσεις εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων, εργαζομένων και αντιπροσώπων εργατικών κέντρων.

Στην αρχή της εισηγητικής του ομιλίας ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου τόνισε ότι γεννάει ελπίδες η συμμετοχή εκπροσώπων 5 εργατικών κέντρων της περιοχής, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στη νέα διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας όπου οι σημερινές πλειοψηφούσες δυνάμεις «κέρδισαν την εμπιστοσύνη των εργαζομένων του νησιού μέσα από σκληρούς αγώνες προσθέτοντας έναν ακόμη κρίκο στη μεγάλη αλυσίδα των ομοσπονδιών, εργατικών κέντρων και πρωτοβάθμιων σωματείων που με κριτήριο τα συμφέροντα της εργατικής τάξης δεν συμβιβάζονται αλλά παλεύουν για να ζήσουμε τη ζωή που μας αξίζει».
Στη συνέχεια ανέφερε ότι σκοπός της σύσκεψης «είναι με τον αγώνα, με την κοινή δράση να μπει φρένο όχι μόνο στην αντεργατική επίθεση και να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Χατζηδάκη, αλλά οι εργαζόμενοι να ανοίξουν δρόμους να υπάρξουν κατακτήσεις, να γίνει υπόθεση μεγαλύτερων τμημάτων των εργαζομένων της περιοχής η απαίτηση ότι η ζωή που μας αξίζει δεν είναι αυτή που η κυβέρνηση και η μεγαλοεργοδοσία μας πλασάρουν σαν μονόδρομο».
Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι μονόδρομος και δεν είναι σύγχρονο οι ατελείωτες ώρες δουλειάς στα μεγάλα πτηνοσφαγεία της περιοχής μας, οι απλήρωτες υπερωρίες, η τρομοκρατία, οι απολύσεις.

Αντίθετα σύγχρονο και μονόδρομος είναι η ενιαία πάλη των εργαζομένων της Πίνδου, του Νιτσιάκου, του Πτηνοτροφικού της Άρτας, του Αμβροσιάδη για υπογραφή Τοπικής Ομοιοεπαγγελματικής Σύμβασης που θα καθορίζει ωράριο, μισθό, συνθήκες υγείας. Ο δικός μας μονόδρομος είναι η οργάνωση της πάλης για τη μετατροπή των συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου στα νοσοκομεία, στους ΟΤΑ, στα εργοστάσια, στα σουπερμάρκετ, παντού, είναι ο αγώνας των οικοδόμων για αύξηση στα μεροκάματα, για ικανοποίηση των κλαδικών τους αιτημάτων, στα σουπερμάρκετ για ανθρώπινα ωράρια ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Στα ξενοδοχεία για υπογραφή συμβάσεων για να μην περάσει το «δωράκι» της κυβέρνησης για δουλειά ανηλίκων».
Στη συνέχεια αποκάλυψε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του νέου ΕΣΥ, χαιρέτησε τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και μαθητών σε όλη τη χώρα και την περιοχή, εξέφρασε τη στήριξη στις προκηρυγμένες απεργίες των εργαζομένων στη ΔΕΗ, την Υγεία, στην οικοδομή.