Σώστε Την Κοιλάδα Του Αχελώου

Ξεσηκώθηκαν Φορείς και Πολίτες των Ραδοβυζίων και της Αργιθέας

Καταστροφικό το νέο Φράγμα «ΑΥΛΑΚΙΟΥ» που ετοιμάζει η ΤΕΡΝΑ

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ: όλα όσα παλεύαμε θα πάνε στο πάτο της λίμνης!!!

«Κάποιοι αναμοχλεύουν παρωχημένα έργα» λένε οι Φορείς της περιοχής

Σε νέες περιπέτειες οδηγούνται οι κάτοικοι των πολύπαθων ορεινών περιοχών πέριξ του Αχελώου, μετά τη νέα εξέλιξη που δημιούργησε έντονες αντιδράσεις και που είναι η προσπάθεια να κατασκευαστεί ένα ακόμη «Φαραωνικό» Φράγμα στον Αχελώο, αυτή τη φορά στο ΑΥΛΑΚΙ και με κατασκευαστικό φορέα την εταιρεία ΤΕΡΝΑ.
Με ανακοίνωσή της που υπογράφει ο Πρόεδρος Χρήστος Β. Καπερώνης η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ, κοινοποιεί το υπόμνημα των Φορέων της περιοχής πέριξ της ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ, σημειώνοντας πως «διαβιβάζουμε το Υπόμνημα “ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ” που αφορά την ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ (Μ.Π.Ε) του Υδροηλεκτρικού Φράγματος Αυλακίου στον Αχελώο.(Σύνορα των νομών Άρτας Καρδίτσας) που πρόκειται να κατασκευαστεί. Θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχει το έργο στην περιοχή μας όπως αποτυπώνεται στο συνημμένο υπόμνημα. Εφιαλτικές για την Κοιλάδα του ΑΧΕΛΩΟΥ- ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ NATOURA ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ».

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση «η Μ.Π.Ε έχει σταλεί προ μηνός στις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς Υπουργείων και Υπηρεσιών Περιφερειών Ηπείρου Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας για διαβούλευση και σχετική έγκριση.
Απειλεί να πάει στον πάτο της λίμνης μαζί με τους οικισμούς που πνίγει ,και άλλα χωριά εκτός λίμνης που θα βουλιάξουν και αυτά εξ αιτίας της. Έτσι έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια φορέων και κατοίκων εντός και εκτός της Κοιλάδας του Αχελώου , με σκοπό να αποτρέψουμε όσο είναι νωρίς αυτή την Κατακλυσμιαία Περιβαλλοντολογική και οικολογική καταστροφή.
Είμαστε εντελώς αντίθετοι σε αυτή την καταστροφική προοπτική και το ίδιο είμαστε σίγουροι ότι συμβαίνει και με τους γείτονες Αργιθεάτες. Δυστυχώς , εκεί που παλεύαμε χρόνια μαζί να ξαναστήσουμε τη Θρυλική Γέφυρα Κοράκου, εκεί που παλεύαμε χρόνια μαζί για τη σήραγγα Τυμπάνου και τον Εθνικό δρόμο Άρτα- Καρδίτσα που θα μας έβγαζαν από την απομόνωσή. Την ανάπτυξη της ΚΟΙΛΑΔΑΣ του ΑΧΕΛΩΟΥ την πληθυσμιακή συρρίκνωση και την μιζέρια, φτάσαμε να προσπαθούμε σήμερα να σώσουμε τον Αχελώο από ένα ακόμη φράγμα καταστροφικό. Προτιθέμεθα δε εκτός της ενημέρωσης και της διαμαρτυρίας να προσφύγουμε στο Σ.τ.Ε και στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια και είμαστε σίγουροι ότι θα δικαιωθούμε γιατί το δίκιο είναι με την Προστασία της Κοιλάδα μας».
«ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΩΟΥ» καταλήγει ο Σύλλογος στην ανακοίνωση.

Το ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Το υπόμνημα ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ για την προστασία και ανάδειξη της ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ, μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:
«η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ- Δ/νση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, απέστειλε προς
έγκριση στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και φορείς των Περιφερειών Ηπείρου – Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας
και στους δήμους Γ. Καραϊσκάκη και Αργιθέας την ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ (M.Π.E ) του Υ/Η φράγματος ‘’ΑΥΛΑΚΙΟΥ’’ στην Κοιλάδα του Αχελώου που πρόκειται να κατασκευάσει η ιδιωτική εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ A.B.E.T.E
Η Εξέλιξη αυτή δείχνει ότι και μετά από σαράντα χρόνια και με τις αλλαγές που επήλθαν στη διαχείριση των
Υδροηλεκτρικών φραγμάτων, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας και της Ευρωπαϊκών δικαστηρίων για
τα φράγματα Εκτροπής του Αχελώου, ΣΥΚΙΑΣ και ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ κάποιοι αναμοχλεύουν παρωχημένα έργα . Και πάλι με επιμονή βάλθηκαν να καταστρέψουν στο βωμό του κέρδους μια απείρου κάλους προστατευόμενη
περιοχή Ευρωπαϊκού δικτύου NATURA 2000 Χαρακτηρισμένο ως ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ που εποπτεύεται από τον
ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ-ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΑΧΕΛΩΟΥ- ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ . Ενώ ήδη, δύο υπό κατασκευή φράγματα του Πολύπαθου Αχελώου ΣΥΚΙΑΣ και ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ αφέθηκαν να σαπίζουν σήμερα ,την ίδια στιγμή, κάποιοι θέλουν να στήσουν ένα τρίτο φράγμα φόβητρο ,αυτό του ΑΥΛΑΚΙΟΥ, που πλησιάζει και σε μερικά χαρακτηριστικά, υπερβαίνει και αυτό το φράγμα ‘’Συκιάς’’ ακόμη.

Αφανισμός
Τα τεχνικά μεγέθη του φράγματος μιλούν μόνα τους. 83,6 ΜW ισχύ ενενήντα πέντε 95μέτρα ύψος και λίμνη μήκους 13 περίπου χιλιομέτρων. Είναι προφανές ότι κάποιοι ελπίζουν να ξεγελάσουν κάποιους ΄΄πρόθυμους΄΄με την ελπίδα να πετύχουν το στόχο τους χωρίς να τους νοιάζει ότι θα θάψουν μια προστατευόμενη περιοχή του Ευρωπαϊκού δικτύου ΝΑΤURΑ 2000- περιοχή μοναδική στην Ελλάδα. Να αφανίσουν Την ΄΄ACHELOOS VALLEY’’με τις μαγευτικές παραλίες της και του μοναδικού κάλους οικοσύστημα που η φήμη της πλέον έχει φτάσει στα πέρατα του κόσμου.
Όμως σήμερα ένα φάντασμα του παρελθόντος-η ιδέα του Φράγματος Αυλακίου-πλανάται πάνω από αυτή σαν εφιάλτης και την απειλεί με αφανισμό. ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι δεν θα επιτρέψουμε να κατασκευαστεί αυτό το ανοσιούργημα στο όνομα της πράσινης ενέργειας και αειφόρου ανάπτυξης δήθεν για να φύγουμε από τα ορυκτά καύσιμα. Είναι ένα πλαστό παραπλανητικό δίλλημα που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν συνάδει με καμία λογική, αφού το Σ.τ. Ε με απόφασή του(26/2014) λέει ότι η περιοχή αυτή είναι κορεσμένη σε φράγματα και δεν αντέχει άλλη περιβαλλοντολογική και οικολογική επιβάρυνση.

Κατ’ ανάθεση
Το υπόμνημα των Φορέων της περιοχής διατυπώνεται και μια σοβαρή καταγγελία, που λέει: «Κατ αρχάς –Γνώμη δική μας-. Η Μ.Π.Ε του φράγματος Αυλακίου που εστάλη για έγκριση, είναι μια μελέτη που συντάχθηκε κατ’ ανάθεση της Κατασκευάστριας εταιρείας από ιδιώτες μελετητές, και όχι από κρατικό φορέα, δεν φέρει καμία κρατική σφραγίδα ή γνώμη αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΕΚΑ και ως εκ τούτου – σεβόμενοι την επιστημονική πληρότητα των συντακτών του-έχουμε ενδοιασμούς ως προς την αντικειμενικότητα, την αμεροληψία ,την περιβαλλοντολογική ορθότητα και ως τέτοια προτείνουμε να αξιολογηθεί.
Αντίκειται όμως στο σύνολό της στην Συνταγματική επιταγή του άρθρου 24 που ορίζει ότι, ΄΄Η προστασία
του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του
καθενός. Για τη διαφύλαξή του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή
κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας. Αντίκειται στην Εθνική και Ευρωπαϊκή
νομοθεσία και ειδικότερα στις Αποφάσεις του Σ.τΕ (τελευταία η 26/2014) την περιβαλλοντική νομοθεσία περί
προστασίας της χλωρίδας και Πανίδας της χώρας ,διατάξεις περί διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού της χώρας
και του Δασικού κώδικα όπως ισχύει.

Ερωτήματα
Στο υπόμνημα οι Φορείς καταθέτουν απορίες και ερωτήματα που ζητούνται απαντήσεις από κάθε αρμόδιο: «Χωρίς να υπεισέρθουμε στην αυτή καθ΄ αυτή εκτροπή του Αχελωου από το φράγμα ΣΥΚΙΑΣ, τα
παραπάνω ισχύουν σε υπερθετικό βαθμό και για το φράγμα Αυλακίου αφού βρίσκεται στην ίδια περιοχή,στο
Οικοσύστημα της Κοιλάδας του Αχελώου. Ποιος θα την παρακάμψει αυτή την απόφαση ελαφρά τη καρδία; Ας
το έχουν κατά νου όσοι μεθοδεύουν την κατασκευή του Αυλακίου.
Πως θα πάει για υπογραφή αυτό το τερατούργημα στην κ. Πρόεδρο; Αντέχει περιβαλλοντολογικά η περιοχή τρία φράγματα σε 24 χιλιομ. Μήκους ποταμού; Τρία φράγματα; ΣΥΚΙΑΣ -ΑΥΛΑΚΙΟΥ -ΔΑΦΝΟΖΩΝΑΡΑΣ και αμέσως μετά των ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ και παραπάνω της ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ; Τι είναι όλο αυτό;Το αντέχει ο Αχελώος; Γιατί η Μ.Π.Ε το αγνοεί πλήρως. Δεν έχει επιπτώσεις; Είναι Περιβαλλοντικά ορθό και θετικό για το Οικοσύστημα της Κοιλάδας του Αχελώου ; Πόσο αδηφάγα μπορεί να είναι αυτή η ευλογημένη ‘’Πράσινη Ενέργεια’’; Να τα καταβροχθίσει όλα θέλει;

Ωραιοποίηση
Η Μ.Π.Ε που στάλθηκε προς έγκριση –υποστηρίζουν οι φορείς- ωραιοποιεί το έργο περίπου ως χρήσιμο και αναγκαίο. Αποκρύπτει όμως τους πραγματικούς κινδύνους και επιπτώσεις που ενέχει αυτό για την περιοχή. Προσβλέπει ως επιχείρημα την χρήση του νερού εκτός της ενέργειας και για άρδευση σε περιοχές που οι φυσικές πηγές και τα ρέματα είναι χιλιάδες αλλά και ο Αχελώος δίπλα.
Δεν λέει ότι τα κτήματα που θέλει να ποτίσει θα τα πνίξει, γιατί μετά το φράγμα κατάντη, λιγοστές είναι οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις . Προσβλέπει σε πλασματική ανάπτυξη των παραλίμνιων περιοχών. Αυτό το είδαμε και το ακούσαμε σαν αφήγημα αλλά δεν είναι τυχαίο ότι καμία λίμνη φράγματος κάτω από το Αυλάκι δεν είδε την παραμικρή ανάπτυξη αλλά αντιθέτως έχουν πλέον ερημοποιηθεί όλες. Λιγοστοί κάτοικοι εντελώς φτωχοί έμειναν να κλαίνε στις όχθες του σαν τους Ινδιάνους της Αμερική του
προπερασμένου αιώνα…… Υδάτινα νεκροταφεία είναι πλέον σήμερα οι πλησιέστερες λίμνες του Αχελώου πριν
από το Αυλάκι και τίποτε άλλο. Καμία προοπτική ανάπτυξης .Αφιλόξενο αναπτυξιακά το τοπίο. Εξ άλλου η
επίκληση της λίμνης Πλαστήρα σαν αναπτυξιακή είναι ψευτοδίλημμα γιατί δεν είναι συγκρίσιμα μεγέθη με την
Κοιλάδα του Αχελώου. Άλλωστε η Κοιλάδα του Αχελώου έχει τη δυνατότητα η ίδια να αναπτυχθεί και χωρίς το
φράγμα. Αντίθετα αυτό θα την αφανίσει.

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
Με τον Νόμο 4519/2018 (ΦΕΚ 25Α΄/20-02-2018): Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών,η Κοιλάδα του Αχελώου είναι πλέον ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ που ανήκει στον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων- Κοιλάδας Αχελώου- Μετεώρων –Αγράφων. Δεν το γνωρίζουν; Αποκλείεται να μην το γνωρίζουν ούτε δικαιολογείται να μην το γνωρίζουν . Είναι άγνοια ή σκοπίμως αποκρύπτεται ; Τους το λέμε τώρα για να το μάθουν. Είναι καθαρά Εθνικό Πάρκο πλέον στο ενιαίο σύνολό του. Δηλ. αποφεύγουν να αναφέρουν ότι στήνουν ένα τερατώδες φράγμα μέσα σε Εθνικό Πάρκο σε Περιοχή υψηλής Περιβαλλοντολογικής Προστασίας Ένα νέο «Φαραωνικό φράγμα».
«Ξεχνάει’’ η Μ.Π.Ε ότι με το φράγμα Αυλακίου θα αυξηθούν οι προσχώσεις στο τέλος της λίμνης στον Άγιο Βασίλειο Πηγών με φερτά υλικά που κατεβάζει ο Αχελώος κυρίως από τα υλικά εκσκαφής των σηράγγων του φράγματος ΄΄ΣΥΚΙΑ΄’ που έχουν εναποτεθεί στην κοίτη του που δεν θα μπορεί πλέον να τα προωθήσει το ρεύμα του ποταμού μέσα στη λίμνη. Έτσι σε λίγο θα κινδυνεύει και η αμαξιτή Γέφυρα Κοράκου.
-Το μικροκλίμα, από ξηρό και εύκρατο που είναι σήμερα, η περιοχή της Κοιλάδας με την περίκλειστη
μορφολογία που έχει, θα μετατραπεί σε μια σκέτη μούχλα αρρωστημένη που θα κατατρώει τα πάντα. Η
στασιμότητα της λίμνης το ίδιο. Θα δημιουργήσει πάμπολλα προβλήματα υγείας στους κατοίκους την και από
τόπο αναψυχής θα γίνει ο υγρός τάφος της περιοχής. Ασθένειες και παθήσεις λόγω της έκθεσης σε υπερβολική
υγρασία χειμώνα-καλοκαίρι, θα θερίζουν τον εναπομείναντα πληθυσμό της. Αν σε αυτά προσθέσεις και τις
επιβαρύνσεις από το φράγμα Συκιάς και την εκτεταμένη καταστροφή του περιβάλλοντος που έχει συμβεί εκεί,
προσθέσεις και τους εκατοντάδες διάσπαρτους Πυλώνες Υψηλής και Υπερυψηλής Μεταφοράς ρεύματος (τρείς
μεγάλες γραμμές), το μέλλον φαντάζει εφιαλτικό.

Ανάπτυξη και κατάρα
Όσον αφορά την προοπτική ανάπτυξης της επριοχής οι Φορείς στο υπόμνημά τους τονίζουν: «Και ενώ φωνάζουμε για ανάπτυξη ,ενώ η περιοχή μας έχει γίνει ένα απέραντο εργοτάξιο από την Περιφέρεια Ηπείρου ώστε να βγει ο τόπος από την μιζέρια και την αφάνεια ενώ γίνονται σπουδαίες οδικές συνδέσεις με Καρδίτσα –Αιτωλοακαρνανία Ευρυτανία και Τζουμέρκα, έρχεται η κατάρα….. το Αυλάκι και τα ισοπεδώνει όλα στο βωμό της πράσινης ενεργείας που δεν θα είναι πράσινη περιβαλλοντολογικά αλλά μαύρη.
-Θα εκδιώξει από τις εστίες τους και τις αγροτοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις τους από τα κτήματά τους τα
λιγοστά και μοναδικά σαν περιουσία τους, εκατοντάδες γεωκτηνοτρόφους χωρίς καμία εναλλακτική
αποκατάσταση. Έτσι συρρικνώνεται δραματικά ο ήδη αδύναμος πληθυσμιακός ιστός της και επέρχεται
ερημοποίηση.
-Τα Φράγμα Αυλακίου στον Αχελώο -Ενός ακόμη –στην ήδη επιβαρημένη περιβαλλοντολογικά -περιοχή-
βρίσκει αντίθετη στο σύνολό της την τοπική κοινωνία χωρίς κανένα θετικό πρόσημο για αυτήν. Επτά φράγματα
και ένα ακόμη είναι πολλά για ένα ποτάμι. Έχει πλέον κορεστεί. Δεν αντέχει άλλο. Μαζί με το φράγμα Συκιάς το φράγμα Δαφνοζωνάρας του Αυλακίου Κρεμαστών και των υπολοίπων, παύει ο Αχελώος να είναι ποταμός και
γίνεται λίμνη που όμοιά της δεν υπάρχει, και ο Αχελώος θα πάψει να είναι πλέον ο ‘’Αείρροος Ποταμός΄΄

– Οι πολιτιστικέ δράσεις παντός είδους , ο Οικοτουρισμός, η παραδοσιακή γεωργία,η ελεύθερη κτηνοτροφία,
τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομίας, οι δραστηριότητες αναψυχής στις περίφημες παραλίες του Αχελώου –τα
μοναδικά για την νεολαία της περιοχής RIVER PARTY και τα Καγιάκ εξαφανίζονται (…) Άμεσος κίνδυνος πιθανολογείται για τις περιοχές των οικισμών Μεσοπύργου, παραποτάμιες περιοχές Μεγαλόχαρης, σε
άμεση γειτνίαση άνωθεν της λίμνης, Πέρδικας Μηλιανών. Γλυνικών-Δίλοφου και Αγ. Βασιλείου Πηγών. Το
αντίστοιχο θα συμβεί και στις περιοχές της Δ.Ε Αχελώου του δήμου Αργιθέας σε πολλούς οικισμούς πλησίον της κοίτης. Και όταν αρχίσουν τα κατολισθητικά φαινόμενα δεν τα σταματάει τίποτε μετά .Απλούστατα διότι η λίμνη δεν βρίσκεται σε βραχώδη εδάφη και βαθιά φαράγγια ‘όπως η ‘’Συκιά’’ αλλά σε περιοχή κατολισθαίνουσα και το Βουλιαγμένο της Μεγαλόχαρης είναι ακριβώς ανάντι της λίμνης η οποία σύμφωνα με την Μ.Π.Ε και τους χάρτες, φτάνει μέχρι τα Ποτιστικά και το Λαμπίρι Μεγαλόχαρης.

Κάλεσμα 
Το υπόμνημα των Φορέων καταλήγει ως εξής: «ΠΡΟΤΙΘΕΜΕΘΑ δε ως ομάδα Πρωτοβουλίας να προβούμε σε όλες τις νόμιμες και ενδεδειγμένες ενέργειες και παραστάσεις ενώπιον Αρχών , Δικαστηρίων, Συλλογικότητων, Φορέων Προστασίας Περιβάλλοντος Και Ευρωπαϊκούς θεσμούς.
ΚΑΛΟΥΜΕ Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου (Θα αποσταλεί και ειδικό
ψήφισμα) , τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς εξουσίας, την Κυβέρνηση και τα
κόμματα ,τους βουλευτές, Το Σ.τ Ε τις Ανεξάρτητες Αρχές, Τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ΗΠΕΙΡΟΥ-
Δ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ και ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ τις ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ και ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, τις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας και Καρδίτσας, τις Αρχαιολογικές και Δασικές Υπηρεσίες Άρτας και Καρδίτσας – όσο είναι νωρίς- να μην αποφασίσουν ελαφρά τη καρδία να θάψουν μια απείρου κάλους περιοχή μοναδικής ομορφιάς και πολιτιστικής κληρονομιάς και να θυσιαστεί στο βωμό κάποιων επιπλέον κιλοβατώρων στο ισοζύγιο της Πράσινης ενέργειας. Να πουν ένα βροντερό όχι στα καταστροφικά σχέδια τους και να απορρίψουν την Μ.Π.Ε για λόγους Δημοσίου συμφέροντος, προστασίας του περιβάλλοντος, των οικοσυστημάτων, και της ευημερία των κατοίκων της περιοχής.

Καλούμε τους Πολιτιστικούς φορείς Άρτας Καρδίτσας και Αιτωλοακαρνανίας , Όλες τις Περιβαλλοντικές
οργανώσεις και τους Φορείς προστασίας των οικοσυστημάτων ,Τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου
Τζουμέρκων Μετεώρων Αγράφων Κοιλάδας Αχελώου,την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία, Ομοσπονδία
Ραδοβιζινών και τοπικούς συλλόγους να ενώσουν τη φωνή τους με τη φωνή της Τοπικής Κοινωνίας.
Τους καλούμε όλους να εναντιωθούν σθεναρά σε αυτό το επιχειρούμενο έγκλημα.
ΚΑΛΟΥΜΕ Ειδικότερα τον δήμο Γ. Καραϊσκάκη και τον δήμο Αργιθέας με τα Δημοτικά και τοπικά συμβούλια, τους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, όλοι, να αναλογιστούν την επερχόμενη καταστροφή και με το χέρι στην καρδιά και το νου σε αυτούς τους δύσμοιρους κατοίκους της Κοιλάδας του Αχελώου να μην εγκρίνουν την Μ.Π.Ε. Καλούμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τις υπόλοιπες Αυτοδιοικητικές Αρχές να προτάξουν το
κοινωνικό συμφέρον πάνω από το οικονομικό και να απορρίψουν τη Μ.Π.Ε

Προσβλέπουμε τέλος στην Περιφέρεια Ηπείρου και το Περιφερειακό συμβούλιό της και είμαστε σίγουροι ότι θα
πράξουν το καθήκον τους. Ο κ. Περιφερειάρχης τυχαίνει να είναι άριστος γνώστης της περιοχής μας που την
αγαπάει και που είχαμε την τύχη επί των ημερών του να δούμε έργα που περίμεναν γενιές να δουν. Είμαστε
σίγουροι ότι θα σταθεί στο πλευρό μας και δεν θα συναινέσει σε αυτό το καταστροφικό έργο.
Καλούμε την κατασκευάστρια εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Β.Ε.Τ.Ε -όσο είναι νωρίς-και είναι ακόμη νωρίς- να μην
επιμείνει στην υλοποίηση του Υ/Η έργου ΑΥΛΑΚΙΟΥ αναλογιζόμενη το κακό που θα προξενήσει στον τόπο μας. Ας αναζητήσει άλλους εναλλακτικούς τρόπους για παραγωγή πράσινης Ενέργειας . Όχι άλλο σε εμάς.
Και όπως έλεγε και ο Ηράκλειτος ΄΄ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ ΠΑΝΤΑ ΧΩΡΕΙ ΚΑΙ ΟΥΔΕΝ ΜΕΝΕΙ΄΄ ή ‘’Ακόμα και αυτός ο ήλιος δεν μπορεί να υπερβεί το μέτρο, αλλιώς οι Ερινύες, οι θεραπαινίδες της δικαιοσύνης, θα τον
ανακαλύψουν’’. Η Δεσπόζουσα θέση κάποιων οικονομικών σχημάτων με την άκρατη αλαζονεία της δύναμης του χρήματος με την πολιτική του δέλεαρ, δεν μπορεί πάντα να εξουσιάζει και να καθυποτάσσει τα πάντα. Στο τέλος καταντά ύβρις και θα συναντήσει την Νέμεση. Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν πάσχουμε από οικολογικό αυτισμό ή ιδεοληπτικές εμμονές περιβαλλοντολογικού τύπου, αλλά μοναδική επιδίωξή μας είναι να προστατεύσουμε τον τόπο μας και θα κάνουμε τα πάντα για να τον προστατέψουμε.
«Η Φύση δεν δαμάζεται, παρά μόνο αν υποταχθείς σε αυτήν» – Sir Francis Bacon, 1561-
1626, Άγγλος φιλόσοφος.