Τέσσερις Ηπειρώτες υποψήφιοι με τον Ν. Μαριά

Με αιχμές την κατάργηση της εθνικά επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών και τη συνέχιση του αγώνα για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θα λάβει μέρος στις ευρωεκλογές το Κίνημα «Ελλάδα- Ο Άλλος Δρόμος» με πρόεδρο τον Νότη Μαριά.
Ο κ. Μαριάς, που είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής με τους Ανεξάρτητους Έλληνες στις προηγούμενες ευρωεκλογές, για να ανεξαρτητοποιηθεί στη συνέχεια, διεκδικεί την επανεκλογή του με αυτόνομο πλέον ψηφοδέλτιο.
Μεταξύ των 38 υποψήφιων ευρωβουλευτών, που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, βρίσκονται και τέσσερις Ηπειρώτες, οι δύο εκ των οποίων από μαρτυρικά χωριά. Πρόκειται για τον τραπεζικό Ανδρέα Παππά από τη Μουσιωτίτσα και τον αγρότη Κωνσταντίνο Στασινό από το Κομμένο. Επίσης, υποψήφιοι θα είναι η συνταξιούχος Δημοσίου Μαρία Παπανότη από τα Γιάννενα και η επιχειρηματίας Λαμπρινή Αλέξη από την Άρτα.

Περιοδείες Τζένης Ταπραντζή

Tα χωριά της Φιλοθέης, επισκέφθηκε μαζί με υποψήφιους συμβούλους της παράταξής την Μ. Τρίτη 23/4/19 η Τζένη Ταπραντζή-Κοίλια, υποψήφια Δήμαρχος Αρταίων, επικεφαλής Δημοτικής Αναγέννησης, όπου έτυχε θερμής υποδοχής με συζήτηση των προβλημάτων της περιοχής.Την Μ. Πέμπτη 25/4/2019 στις 12.00 το μεσημέρι στην Κορωνησία στο Δημοτικό καφε “το κύμα”, η υποψήφια Δήμαρχος Αρταίων, επικεφαλής Δημοτικής Αναγέννησης,Τζένη Ταπραντζή-Κοίλια, θα παρουσιάσει το 2ο κομμάτι του προγράμματος της παράταξης.

Επισκέψεις Χρ. Τσιρογιάννη σε Αμμότοπο και Αμπέλια

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι επισκέψεις του Δημάρχου και εκ νέου υποψηφίου Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη και μελών-υποψηφίων του συνδυασμού «Αρτινών Συνεργασία». Το απόγευμα του Σαββάτου επισκέφθηκαν τον Αμμότοπο και τα Αμπέλια, όπου είχαν συνάντηση με πολίτες.
Στις συναντήσεις, που έγιναν σε πολύ καλό κλίμα, πραγματοποιήθηκε πολύ ουσιαστική συζήτηση για την πορεία των εργασιών στις παραπάνω περιοχές, ενώ υπογραμμίστηκε ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα. Σε Αμμότοπο και Αμπέλια, μέχρι σήμερα, έχουν γίνει παρεμβάσεις στην καθημερινότητα και έχουν εκτελεστεί και προγραμματίζονται μικρά τεχνικά έργα, τοποθέτηση κολώνων ηλεκτροφωτισμού και στηθαίων ασφαλείας, διαγραμμίσεις οδών, εργασίες καθαρισμού, χαλικοστρώσεις, κοπές υψίκορμων δέντρων, κοπές βλάστησης, καθαρισμοί αυλάκων, κλαδεύσεις, έργα ύδρευσης και άρδευσης, συντηρήσεις και βελτιώσεις πλατειών, κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων, εκσυγχρονισμός και βελτίωση αγροτικού ιατρείου κ.α.

Γιώργος Ζάψας για debate

Απάντηση σε επιστολή της ΕΡΤ για τηλεοπτικό debate των υποψήφιων περιφερειαρχών στην Ήπειρο, απέστειλε ο Γιώργος Ζάψας στην οποία αναφέρει:
«Αξιότιμοι κύριοι:
Η πρωτοβουλία του κρατικού ενημερωτικού φορέα για τηλεοπτική συζήτηση, ενόψει των περιφερειακών εκλογών της 26ης Μαΐου, θα βοηθήσει στον διάλογο που απουσιάζει, ειδικά στην περιφέρεια της χώρας και φυσικά στην Ήπειρο.
Δηλώνουμε την συμμετοχή μας σε ένα τηλεοπτικό debate των υποψήφιων περιφερειαρχών στην Ήπειρο, θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση την συμμετοχή του νυν περιφερειάρχη.
Με τιμή»

Στο ΕΣΠΑ η ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου Άρτας με 1 εκ. ευρώ
Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε η ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού κολυμβητηρίου Άρτας, με προϋπολογισμό 1 εκ. ευρώ. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, η οποία ανοίγει το δρόμο ώστε το Κολυμβητήριο να λειτουργεί όλο το χρόνο, έναν στόχο που είχε θέσει σε προτεραιότητα η δημοτική αρχή και πλέον παίρνει το δρόμο της υλοποίησης.
«Είχαμε δεσμευθεί ότι από το 2020 το Κολυμβητήριο θα λειτουργεί όλο το χρόνο. Με την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, ερχόμαστε να υλοποιήσουμε αυτή την δέσμευσή μας. Πλέον μπορούμε να πετύχουμε εξοικονόμηση ενέργειας, άρα και πόρων για το Δήμο και να λειτουργούμε 12 μήνες το χρόνο το Κολυμβητήριο, δίνοντας την ευκαιρία στους αθλητικούς συλλόγους της Άρτας και σε όλους τους συμπολίτες να κολυμπούν όλο το χρόνο. Ο Δήμος Αρταίων εκπόνησε τη σχετική μελέτη, ετοίμασε το φάκελο και τον υπέβαλλε στο ΕΣΠΑ, όπου η αξιολόγηση ήταν συγκριτική. Η πρότασή μας ήταν μια από τις καλύτερες πανελλαδικά για αυτό και αξιοκρατικά εντάχθηκε» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Να σημειωθεί, ότι στο πλαίσιο του έργου, οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν αφορούν:
-Στην αντικατάσταση κουφωμάτων με πιστοποιημένα κουφώματα με θερμοδιακοπή και ενεργειακούς υαλοπίνακες,
-Στην αντικατάσταση μονάδας λέβητα-καυστήρα θέρμανσης χώρων με σύστημα υψηλής θερμικής απόδοσης,
-Στην εγκατάσταση αερόψυκτης αντλίας θερμότητας για την κάλυψη αναγκών Ζεστού Νερού Χρήσης ή/και θέρμανσης χώρων,
-Σε επεμβάσεις με τη χρήση λαμπτήρων LED στις εγκαταστάσεις φωτισμού,
-Στη χρήση διατάξεων αυτόματου ελέγχου και διαχείρισης ενέργειας κτηρίου (Building Energy Management System, BEMS),
-Στην εγκατάσταση ηλιακού θερμικού συστήματος για την κάλυψη μέρους των αναγκών Ζεστού Νερού Χρήσης.

Ομιλία Γ. Στύλιου για τα κόκκινα δάνεια
Να δοθούν κίνητρα στους καλοπληρωτές

Για το θέμα των κόκκινων δανείων τοποθετήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο Γιώργος Στύλιος, ζητώντας ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους καλοπληρωτές. Ο Βουλευτής της Ν.Δ., ζήτησε ανάλογες διευκολύνσεις και για τους εγγυητές δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουν αναλάβει βάρη τα οποία δεν τους αναλογούν.
Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο θέμα σε όλο αυτό που κουβεντιάζουμε για τα κόκκινα δάνεια με τους εγγυητές οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι ανέφερε ο κ. Στύλιος. Ο Βουλευτής τόνισε ότι επιβάλλεται η πρόβλεψη λύσεων για τους εγγυητές ώστε να μπορέσουν να κάνουν απευθείας συνεννόηση με τις τράπεζες ή με τα funds. «Γίνομαι συχνά κοινωνός επιστολών και διαταγών πληρωμής σε εγγυητές», ανέφερε ο κ. Στύλιος. «Άνθρωποι που ήθελαν να στηρίξουν κάποιο συγγενή ή φίλο τους, να είναι τώρα σε πολύ δύσκολη κατάσταση και να μη μπορούν να συνεννοηθούν και με κανένα.

Αυτή είναι η πραγματικότητα κύριε Υπουργέ. Έχω πολλές περιπτώσεις που μπορώ να σας πω και θα αναφέρω την εταιρεία PQH που συνεχώς βγάζουν προβλήματα, με αποτέλεσμα να είναι ανυπεράσπιστος και μόνος ο πολίτης και ειδικά ο εγγυητής».
«Επίσης, θα πρέπει κάτι να γίνει με τους συνεπείς και τους κακοπληρωτές» τόνισε ο κ. Στύλιος. «Να υπάρξει ένα κίνητρο στους συνεπείς διότι έτσι όπως εγώ λαμβάνω τα μηνύματα σήμερα από την κοινωνία, είναι ότι πάμε και τους συνεπείς και τους υγιείς να τους κάνουμε και αυτούς κακοπληρωτές φορτώνοντας τους με περισσότερα και περισσότερα χρέη και ευθύνες».

Στη συνέχεια ο κ. Στύλιος αναφέρθηκε στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών: «Θέλω να θυμίσω το εξής, έχουν γίνει δύο με τρείς ανακεφαλαιοποιήσεις στις τράπεζες. Έχω ψηφίσει ως Βουλευτής αυτές τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών. Έχουμε δανειστεί χρήματα, έχουμε δώσει χρήματα για να μπορούν να στέκονται οι τράπεζες στα πόδια τους και εμείς, έχουμε πάρει βαρύ φορτίο ως Βουλευτές ψηφίζοντας μέτρα για τα χρήματα που έχουμε πάρει. Ήρθε η δική σας κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, έδωσε τα δάνεια στα funds με 5 έως 15%. Τώρα, χτυπούν και τους υγιείς πολίτες και την υγιή οικονομία. Κάτι πρέπει να κάνετε και γι’ αυτό».
«Θα σας θυμίσω επίσης ότι, είσαστε 4 χρόνια στην διακυβέρνηση της χώρας. Να μας απολογηθούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και να μας πουν για τις επενδύσεις που έχουν γίνει στα 4 χρόνια της διακυβέρνησής σας», ανέφερε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Στύλιος.

Μήνυμα του Προέδρου της ΠΕΔ Ηπείρου και Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλου

Τις άγιες τούτες μέρες της κατάνυξης και της εσωτερικότητας, ας ενώσουμε τις ευχές μας κι ας εντείνουμε κάθε μας προσπάθεια για την Ανάσταση της Ελπίδας και της Αισιοδοξίας.
Το διαχρονικό παράδειγμα της ανιδιοτελούς αγάπης του Κυρίου προς τον συνάνθρωπο, μας δίνει τη δύναμη να ενεργούμε υπεύθυνα, συλλογικά και αλληλέγγυα.
Εύχομαι στους απανταχού Ηπειρώτες και σε όλους τους συνανθρώπους μας Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με Υγεία, Αγάπη, Πίστη και αληθινή Ελπίδα.
Ιωάννης Λώλος
Δήμαρχος Ηγουμενίτσας
Πρόεδρος ΠΕΔ Ηπείρου

Εντατικοί έλεγχοι του ΥπΑΑΤ ενόψει του Πάσχα
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των καταναλωτών με υγιή, ασφαλή και υψηλής ποιότητας τρόφιμα και να εξαλειφθούν φαινόμενα παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού ως προς την προέλευση των τροφίμων («ελληνοποιήσεις»), μέσω των ελεγκτικών μηχανισμών της κεντρικής υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ πραγματοποιεί εν όψει της περιόδου του Πάσχα εντατικούς και έκτακτους ελέγχους στα στάδια της εισαγωγής, διακίνησης και λιανικής πώλησης των νωπών οπωροκηπευτικών σε όλη τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι σήμερα, διενεργήθηκαν 382 έλεγχοι σε επιχειρήσεις και διακινούμενα φορτία και διαπιστώθηκαν 156 μη συμμορφώσεις, για τις οποίες δρομολογείται η επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.
Βασική επιδίωξη του ΥΠΑΑΤ είναι ο συνεχής και στοχευμένος έλεγχος της αγοράς, ειδικά σε περιόδους όπου παρουσιάζεται αυξημένη ζήτηση, ώστε να επιτευχθεί η δημιουργία κλίματος πρόληψης και συμμόρφωσης των επιχειρήσεων στις υποχρεώσεις τους, που απορρέουν από την ισχύουσα νομοθεσία.

Σύσκεψη για την κατανομή χώρων
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Κ. Μπέγκας, ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του Μάϊου 2019, προσκαλεί τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων ή των συνασπισμών συνεργαζομένων κοµµάτων που µετέχουν στις εκλογές για την ανάδειξη των µελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τους επικεφαλής των συνδυασμών υποψήφιων δήμαρχων ή υποψήφιων περιφερειαρχών ή τους εκπρόσωπους των συνδυασμών τους, τους εκπρόσωπους των συνδυασμών των κοινοτικών εκλογών και µεµονωµένων υποψήφιων των κοινοτικών εκλογών, σε κοινή σύσκεψη, με θέμα την κατανομή των χώρων που θα διατεθούν κατά την προεκλογική περίοδο και τον καθορισμό του τρόπου χρήσης αυτών.
Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25Απριλίου και ώρα 14.00 μ.μ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την απόφαση 24923/8-47 2019 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών *(ΦΕΚ 1166 /19 τ.Β)

60 εκατ. ευρώ για 58 έργα ενεργειακής αναβάθμισης αθλητικών εγκαταστάσεων

Με 60 εκατ. ευρώ πρόκειται να χρηματοδοτηθούν 58 έργα στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Ενεργειακή αναβάθμιση Δημοσίων Κτιρίων – Δράσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ) και Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε Αθλητικές Εγκαταστάσεις» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Η Ειδική Γραμματέας ΕΠ ΕΤΠΑ & ΤΣ Ευγενία Φωτονιάτα αποφάσισε την ένταξη 51 προτάσεων που αφορούν σε παρεμβάσεις ενεργειακής απόδοσης σε κλειστά γυμναστήρια προϋπολογισμού 55.6 εκατ. € και 7 προτάσεων που αφορούν σε ανοικτά κολυμβητήρια προϋπολογισμού 4,8 εκατ. €.

Η δράση χρηματοδοτεί Επεμβάσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης και Εξοικονόμησης Ενέργειας, όπως π.χ. επεμβάσεις επί του κελύφους με προσθήκη μόνωσης, αντικατάσταση κουφωμάτων και υαλοπινάκων με νέους υψηλής ενεργειακής απόδοσης, αντικατάσταση συστήματος καυστήρα/λέβητα/σωληνώσεων με σύστημα που επιτρέπει χρήση ΑΠΕ, αντικατάσταση παλαιού συστήματος κλιματισμού, παθητικά ηλιακά συστήματα κτλ. Επίσης δράσεις Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως π.χ. εγκατάσταση ταυτόχρονης παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας υψηλής αποδοτικότητας, κατασκευή εγκατάστασης εκμετάλλευσης της παραγόμενης θερμικής ενέργειας από ΣΗΘΥΑ ή και ΑΠΕ για παραγωγή ψύξης.