Ταρτούφος του Μολιέρου

Απο την Ομάδα του Θεατρικού Εργαστηρίου του Μ/Φ Συλλόγου Άρτας «Ο Σκουφάς»

Στην Πνευματική Στέγη του Συλλόγου. Απο 20/05 έως 27/05 (εκτός Δευτέρας)

Λίγα λόγια για το έργο
Ο Ταρτούφος είναι θεατρική κωμωδία του Μολιέρου και το όνομα του κυριότερου χαρακτήρα της. Η πρώτη παράσταση έγινε το 1664 και από τότε παίζεται συχνά σε θέατρα όλου του κόσμου.
Ο Ταρτούφος είναι ένας ανήθικος άνθρωπος, ένας υποκριτής, που παριστάνει τον θρησκόληπτο και ηθικό για να εισβάλει σε μια πλούσια αστική οικογένεια και να επωφεληθεί από αυτήν. Ο Οργώνης, ο κύριος του σπιτιού μαγεύεται από την απλότητα, τις ηθικές αρχές και αξίες του και τον φιλοξενεί στο σπίτι του με σκοπό τον παραδειγματισμό και την συνέτιση των υπόλοιπων μελών της οικογένειας. Ο δήθεν καθωσπρεπισμός του Ταρτούφου προκαλεί εμπόδια στον τρόπο ζωής της οικογένειας και αλλάζει τις συνήθειές τους. Όλοι όμως έχουν αντιληφθεί την ψεύτικη υποκριτική του συμπεριφορά και προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποδείξουν στον Οργώνη το πραγματικό του χαρακτήρα. Ο Οργώνης όμως, που τον έχει σαν Θεό του , τους πιστεύει; Στο τέλος πέφτει η μάσκα της υποκρισίας του Ταρτούφου;

« Ξέρεις μωρέ να διακρίνεις την ευλάβεια από την υποκρισία; Το ίδιο σέβεσαι τη μάσκα και το πρόσωπο; Μπερδεύεις το γνήσιο νόμισμα με το πλαστό; Μπερδεύεις τους βρικόλακες με τους ζωντανούς;» λέει ο Κλεάνθης στον κουνιάδο του Οργώνη και καταγγέλλει το δηθενισμό της ευλάβειας, τη βιτρίνα της ηθικής, τα δυσδιάκριτα όρια μεταξύ πίστης και απιστίας.
Ένα έργο που ο συντηρητισμός και η λογοκρισία της εποχής το κράτησε στο σκοτάδι για πέντε χρόνια και είδε το φως της σκηνής μόνο χάρη στη στήριξη του βασιλιά Λουδοβίκου XIV, γνωρίζοντας πρωτοφανή επιτυχία, σε βαθμό που το όνομα «Ταρτούφος» να έχει καταχωρηθεί στο επίσημο λεξικό της Γαλλικής Ακαδημίας, ως συνώνυμο της λέξης «απατεώνας».

Συμμετέχουν:
Κυρά- Πετρούλα: Εύη Ματσούκα
Οργώνης: Φώτης Παπαφώτης
Ελμίρα: Χρυσάνθη Γαλάνη
Δάνης: Θωμάς Χρήστου
Μαριάννα: Φιλύρα Φιλίππα
Βαλέρης: Νικόλας Μπανταλούκας
Κλεάνθης: Γιώργος Διαμάντης
Ταρτούφος: Γιώργος Σταύρος
Ντορίνα: Μαρία Ράπτη, Στεργιανή Βερνιώτου
Βάσω Καραβασίλη
Κυρία Νομικός: Νικολέτα Βίτσιου
Αστυνομικός: Παντελής Σιώζος
Φιλιππίνα: Φωτεινή Τσαδήμα

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία : Έλλη Μάνθα
Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης
Σκηνικά : Έλλη Μάνθα, Ειρήνη Νάκου
Κατασκευή Σκηνικών: Fred Kovi
Σχεδιασμός Κοστουμιών: Ειρήνη Νάκου
Κατασκευή Κοστουμιών: Ευαγγελία Τσώλα
Μακιγιάζ: Φωτεινή Τσαδήμα
Κομμώσεις: Βασιλική Αγγελομένου, Γιώργος Ψωμάς
Μουσική: Έλλη Μάνθα, Φώτης Παπαφώτης
Φωτογραφία Αφίσας: Γιώργος Σταύρος
Βίντεο- Φωτογραφία: Γιώργος Σταύρος & Στεργιανή Βερνιώτου
Επιμέλεια φωτισμού & ήχου: Γιώργος Νικολακόπουλος “G Sounds & Lights”
Υπεύθυνη Θεατρικού Εργαστηρίου: Ειρήνη Νάκου
Χορηγοί επικοινωνίας: ART TV & Orange Radio 96 FM
Ευχαριστούμε για την ευγενική προσφορά τους την Χάρις Καλιακάτσου(κατάστημα Μaison), την Φ.Ο.Α. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ art.A’s και την Δώρα Μπαρκούζου.

Σκηνοθετικό Σημείωμα:

Η επιλογή του συγκεκριμένου έργου του Μολιέρου έγινε γιατί τέτοια μεγάλα έργα δεν έχουν εποχή, είναι άχρονα. Γράφτηκε πριν απο 350 χρόνια και μας αφορά ‘τώρα’ οπως θα μας αφορούσε και ‘τότε’. Ο Μολιέρος στο κέντρο της ιστορίας τοποθετεί τον άνθρωπο, οχι θεσμούς όπως η θρησκεία και η οικογένεια, αλλά χρησιμοποιώντας τους, θέλει να καυτηριάσει τις ανθρώπινες συμπεριφορές.
Ταρτούφοι, δηλαδή άνθρωποι που υποκρίνονται, πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν σε όλες τις κοινωνίες γιατί κάποιοι τους έχουν ανάγκη. Σίγουρα όμως μια κοινωνία χωρίς Ταρτούφους θα ήταν σαφώς καλύτερη.
Το έργο αυτό καταδικάζει την υποκρισία και την ψευτιά και θίγει μεγάλα ζητήματα με τόλμη, φαντασία και ευρηματικότητα. Κρίνει, κατακρίνει και χλευάζει τα αδιέξοδα και τις αντιφάσεις που προκύπτουν απο τους χαρακτήρες. Οι εναλλαγές των καταστάσεων έχουν σαν αποτέλεσμα τις εναλλαγές στη ψυχοσωματική σύνδεση των χαρακτήρων στην σκηνή.
Γιατί το θέατρο είναι μια ψυχοσωματική ερευνητική διαδικασία, που ο άνθρωπος – ηθοποιός επικοινωνεί δρώντας σωματικά και ψυχικά με τους άλλους ηθοποιούς και με το κοινό.