Τα αστικά κέντρα μας «κλέβουν» έδρες!!!

Απογυμνώνονται οι ακριτικές περιφέρειες με πρόσχημα την απογραφή

Με ισχνή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση η ύπαιθρος χώρα

Λιγότεροι βουλευτές σε Άρτα, Γιάννενα, Καστοριά, Κιλκίς, Δράμα, Πιερία

Ενώ τα αστικά κέντρα «κλέβουν» έδρες από ακριτικές περιφέρειες, με πρόσχημα την απογραφή που απογυμνώνονται από κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, η ύπαιθρος χώρα ερημώνεται και χάνεται η φωνή των κατοίκων που επιμένουν να ζουν μακριά από τα αστικά κέντρα, κανένας δεν αντιδρά και δεν εναντιώνεται στη καταστροφική νομοθετική πρόβλεψη προ 25 ετών, η οποία συνδέει τις βουλευτικές έδρες με τον πληθυσμό.
Κι ενώ σε λίγο τα ρεπορτάζ των ημερών θα υμνούν την ομορφιά των Ελληνικών τοπίων και θα καταγράφουν τις γαστρονομικές επιλογές τις υπαίθρου, τα φώτα θα καλύπτουν την σκληρή αλήθεια, που είναι τα λουκέτα των μικροεπιχειρήσεων και τα κλεισμένα σπίτια σε μικρά και μεγάλα χωριά.
Και η νομοθετική πρόβλεψη στην αναθεώρηση του 2001 για την εφαρμογή της απογραφής, ήταν λαθεμένη και παντελώς άδικη, για την υπόλοιπη χώρα, αφού οι 300 της Βουλής του 2001, κάποιοι εκ των οποίων βρίσκονται και σήμερα στα βουλευτικά έδρανα, δια της ψήφου τους, επέτρεψαν τη συγκέντρωση των βουλευτών στα αστικά κέντρα, χωρίς να αφήσουν και κάποιες προϋποθέσεις για μια άλλη μεταχείριση του πληθυσμού της χώρας σε σχέση με τις περιφέρειες και τους δήμους.
Ουδείς θα μπορούσε να προβλέψει την πτώχευση της πατρίδας μας, που διέλυσε τους οικονομικούς και κοινωνικούς δεσμούς των πολιτών με τον τόπο διαμονής τους, αλλά και κανείς δεν κράτησε μια «πισινή» ώστε να μην απογυμνωθεί από κοινοβουλευτική εκπροσώπηση σχεδόν ολόκληρη η ύπαιθρος χώρα.

Η μεγάλη αναχώρηση
Η συρρίκνωση της υπαίθρου από τον 2010 και μετά, πήρε διαστάσεις φυγής, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που, κατά την διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, άφησαν τις εστίες τους στα χωριά, για ένα διαµέρισµα σε κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο η για κάποια χώρα της Βορείου Ευρώπης. Και επί πλέον στην 10ετή μνηµονιακή οικονομική κρίση προστέθηκαν τα προβλήματα πού έφερε ο κορωνοϊός, και τη χαριστική βολή δίνει η ακρίβεια και το ενεργειακό κόστος.
Την κατάσταση αυτή καταγράφει ρεπορτάζ της εφημ. ΕΣΤΙΑ της Κυριακής 4/12, στο οποίο επισημαίνεται πως έρηµη χώρα αρχίζουν να θυµίζουν ολόκληρα χωριά, σπίτια ερειπωμένα και εγκαταλελειμμένα, ενώ την ίδια
στιγµή εκτάσεις πού καλλιεργούντο γενεές επί γενεών, είναι τώρα χέρσες.
Οι παραπάνω εικόνες συνθέτουν αυτό πού οι επιστήμονες ονοµάζουν φαινόμενο της ερημοποιήσεως εστιάζοντας βεβαίως στο φυσικό περιβάλλον. Oµως, γη και άνθρωπος –όπως επισημαίνει η ΕΣΤΙΑ- στην ύπαιθρο ήταν και είναι, σχέση αλληλεξαρτήσεως. Χωρίς άνθρωπο ενεργό δεν υπάρχει καλλιέργεια, µέ όλες τις συνακόλουθες επιπτώσεις, συν τοις άλλοις, στην γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή.

Ή µελέτη τού Ίδρ. Μποδοσάκη 
Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ της ΕΣΤΙΑΣ, Η ερημοποίηση αποτέλεσε αντικείμενο προσφάτου µελέτης Από το ‘Ίδρυµα Μποδοσάκη, υπό τον τίτλο «Σχέδιο δράσης για το περιβάλλον και το κλίµα, Δεδοµένα καί Προτάσεις 2022-2030». Κατά τους συντάκτες της εκθέσεως, «σε σχέση µέ την ερημοποίηση των εδαφών, στην Ευρώπη καταγράφεται αύξηση του φαινοµένου: σύµφωνα µέ τά δεδοµένα της Eurostat, ή διάβρωση του εδάφους, ιδίως από τό νερό, είναι ένα πολύ σοβαρό και εκτεταμένο πρόβληµα. Και µάλιστα, «η Μεσόγειος καταγράφεται ως ή περιφέρεια πού αντιμετωπίζει το µμεγαλύτερο πρόβληµα διάβρωσης εδαφών. ‘Όπως επισημαίνεται σε σχετική έκθεση της Eυρωπαϊκής ‘Επιτροπής, δεδομένων των αργών ρυθµών σχηματισμού εδάφους, οι απώλειες αυτές είναι σέ µεγάλο βαθµό µή αναστρέψιµες».
Ή προειδοποίησης του Ιδρύματος Μποδοσάκη είναι ακόµη πιό ηχηρή, για την χώρα µας, πού ευρίσκεται στην κορυφή του προβλήµατος: «Ό ελλαδικός χώρος παρουσιάζεται έντονα υποβαθµισµένος, µέ πολλές περιοχές νά αντιµετωπίζουν υψηλό κίνδυνο ερηµοποίησης. Αυτές είναι µεγάλο µέρος της Στερεάς Έλλάδος, το µεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου, ή ορεινή ζώνη των ‘Ιονίων Νήσων, τα Νησιά του Aιγαίoυ ή Εύβοια, ή ανατολική και ή κεντρική Κρήτη,” καθώς και τµήµατα της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης.

Ή απογραφή θα λύσει απορίες
Όπως σημειώνει η ΕΣΤΙΑ, η ερημοποίησης, στην πληθυσμιακή πτυχή της, καταγράφεται, άλλως τε, στην περυσινή απογραφή, εκεί όπου οι 12 από τίς13 Περιφέρειές της χώρας κατέγραψαν μείωση πληθυσμού (εξαίρεση αποτέλεσε-εκείνη του Nοτίoυ Αιγαίου). πολύ πάνω από τον εθνικό µέσο όρο του 3,5% είναι οι παραμεθόριες περιοχές.
Την µμεγαλύτερη μείωση πληθυσμού καταγράφει, εν συγκρίσει µέ την προηγούμενη απογραφή τού 2011, η Δυτική Μακεδονία, εκεί όπου ένας στους δέκα (!) εγκατέλειψαν τις πατρογονικές έστίες. Σήµερα ζουν εκεί
255.056 άτοµα, από 283.689 άτοµα προ δεκαετίας (μείωση, 10%) Από κοντά, η ευαίσθητη Περιφέρεια της Ανατολικής Mακεδονίας-Θράκης, µέ πληθυσμό σήµερα 562.069 ατοµα, από 608.182 άτοµα τό 2011 (μείωση 7,6%). Στη ζώνη του -5% κινούνται οι Περιφέρειες της ‘Ηπείρου (τωρινός πληθυσμός 319.543 ατoµα από 336.856, μείωση 5,1 %) και της Κεντρικής Μακεδονίας (πληθυσµός 1.792.069 ατόµα από 1.882.1Ο8, μείωση 4,8%). Καλύτερη η εικόνα στό Βόρειο Αίγαιο έκει όπου άπό 199.231 ατοµα το 2011, κατεγράφησαν τώρα 194.136 άτομα (μείωση 2,6%).
Ή δημοσιοποίηση της απογραφής –επισημαίνει το ρεπορτάζ της ΕΣΤΙΑΣ- µέ κάθε λεπτομέρεια θα λύσει, ούτως ή άλλως, πολλές απορίες, καθ’ όσον -παραλλήλως µέ την καταμέτρηση των μονίµων κατοίκων θα απαντηθεί και το ερώτηµα των εγγεγραμμένων στα δημοτολόγια, ζήτηµα κρίσιµο για την κατανοµή των εδρών, αφού οι επικείµενες εκλογές θα γίνουν βάσει της απογραφής του 2021, όπως διευκρίνισε ο ΘεόδωροςΛιβάνιος.

Οι πρώτες πληροφορίες, πάντως, έχουν ήδη δεί το φως της δημοσιότητας για τούς εγγεγραμμένους στα δημοτολόγια. Κερδισμένο φαίνεται να είναι, έτσι, το Λεκανοπέδιο µέ όλες τις επί μέρους εκλογικές περιφέρειές του.
Εντυπωσιακή ακόµη αναµένεται να είναι ή αύξηση των εδρών της Α’ Θεσσαλονίκης (άλλη µία ένδειξη της εσωτερικής μεταναστεύσεως στην Μακεδονία), ενώ στούς κερδισμένους είναι και τά Δωδεκάνησα. .
Οι εκλογικές αυτές περιφέρειες «κλέβουν», ως έκ τούτου, έδρες από άλλους νοµούς, αρκετοί από τούς οποίους στα σύνορά µας. Μεταξύ αυτών, είναι πιθανόν να χάσουν έδρα οι Σέρρες, η Άρτα (πού θα γίνει, έτσι, δυεδρική), η Δράµα, η Θεσπρωτία (πού θα εκπροσωπείται, στο εξής, από έναν βουλευτή), τα ‘Ιωάννινα, η Καστοριά (επίσης µονοεδρική), το Κιλκίς (θα γίνει δυεδρική), ή Κοζάνη, ή Πέλλα, ή Πιερία, ή Φλώρινα (µέ έναν βουλευτή επίσης) και ή Χίος (το ίδιο).
Έφ’ όσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές, είναι προφανές ότι θα μιλάµε για έναν εντελώς διαφορετικό εκλογικό χάρτη, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ της ΕΣΤΙΑΣ. Με άλλα λόγια, οι κάτοικοι της παραμεθορίου, πού βαίνουν ούτως η άλλως µμειούμενοι, θα δουν και τούς εκπροσώπους τους να μειώνονται.
Αυτό επιτάσσει το πανελλαδικό εκλογικό μέτρο, μπορεί κάποιος να ισχυριστεί. Με ποιόν τρόπο, όµως, δείχνει το ενδιαφέρον της ή ελληνική Πολιτεία για όλους αυτούς πού επιµένουν να φυλάττουν Θερµοπύλες; ‘Όχι, πάντως, µέ την μείωση των βουλευτών ακριτικών περιοχών.
Εν κατακλείδι, όσο το Αθηνοκεντρικό κράτος αντιμετωπίζει την ερημοποίηση µόνο µέ πολιτικές για το νερό και τα λιπάσματα (πού και αυτά χρειάζονται), τότε απλώς κάθε απογραφή θα είναι χειρότερη από την
προηγουµένη, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ της ΕΣΤΙΑΣ.