«Τα Δημόσια Πανεπιστήμια δεν λυγίζουν …»

Της Λουΐζας Σκούρα

Τα δημόσια πανεπιστήμια δεν λυγίζουν…παρά τον ξεκάθαρο στόχο που είχε η Ν.Δ. και η δικομανής υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως που είναι να τα συκοφαντήσει και να τα υποβαθμίσει.
Οι αντιμεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν, οι στοχευμένες επιθέσεις των διαπλεκόμενων Μ.Μ.Ε. προς την φοιτητική κοινότητα, τους διδάσκοντες, τις υποδομές, δεν μείωσαν στο παραμικρό την αξία των αποφοίτων των ελληνικών πανεπιστημίων που γίνονται ανάρπαστοι στις χώρες της Ευρώπης αλλά και της Αμερικής, για εργασία αλλά και για συμμετοχή σε ερευνητικά και τεχνολογικά προγράμματα.
Οι μνημονιακές κυβερνήσεις άφησαν τα πανεπιστήμια απογυμνωμένα, με άθλιες ασυντήρητες υποδομές, χωρίς επαρκές διδακτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, με διδάσκοντες υψηλού επιπέδου και επιστημονικού έργου που έχουν υποστεί μείωση μισθού τουλάχιστον 40%. Κι όμως τα περισσότερα ΑΕΙ μας βρίσκονται στην κορυφή των διεθνών αξιολογήσεων!

Κουβέντα δεν ακούγεται στον προεκλογικό διάλογο για τα ψίχουλα του κρατικού προϋπολογισμού για την έρευνα, την λειτουργία, τους μισθούς και τις υποδομές.
Το μόνο που βλέπουμε από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ για τα πανεπιστήμια αφορά το «άσυλο», τους τραμπουκισμούς και βανδαλισμούς κάποιων κουκουλοφόρων, που δεν πιάνονται ποτέ, ένα show για να «περάσει» αναίμακτα στον κόσμο η καταστροφή του δημόσιου πανεπιστημίου.
Οι ψηφοφόροι των μνημονιακών κομμάτων ψηφίζοντας στις εκλογές της 21ης Μαΐου τα κόμματα αυτά που με την ατζέντα τους κλείνουν το μάτι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, γνωρίζουν ότι υπερασπίζονται την εμπορευματοποίηση της γνώσης με φοιτητές-πελάτες που πληρώνοντας δίδακτρα θα μπορούν να απαιτούν εύκολα το προπτυχιακό προϊόν, την αξιολόγηση με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και την παράδοση των ιδρυμάτων στις επιχειρήσεις με την υποβάθμιση της βασικής έρευνας;
Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των ολιγαρχών και οι εκάστοτε μνημονιακές κυβερνήσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους, έχουν ανάγκη από υποταγμένους νέους ανθρώπους-διεκπεραιωτές, που δεν έχουν διάθεση να αμφισβητήσουν και να αντισταθούν. Το πανεπιστήμιο που επιθυμούν έχει σκοπό την μετατροπή του μελλοντικού εργατικού δυναμικού σε δουλοπάροικους. Θα τους αφήσουμε;

Εμείς στο «ΜέΡΑ25 Συμμαχία για τη Ρήξη» λέμε ΟΧΙ.
Υπερασπιζόμαστε την δημοκρατική και συλλογική λειτουργία διδασκόντων, προσωπικού και διδασκομένων !
Υπερασπιζόμαστε τη μόρφωση και επαγγελματική ανέλιξη παιδιών από φτωχά κοινωνικά στρώματα!
Υπερασπιζόμαστε το άσυλο ως χώρο ελεύθερης διακίνησης ιδεών για όλη την κοινωνία!
Υπερασπιζόμαστε την Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση για όλους!
Γιατί όλα μπορούν να είναι αλλιώς!
*Η Λουΐζα Σκούρα είναι Υποψήφια Βουλεύτρια «ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη» Νομού Άρτας
Μέλος Πολιτικής Γραμματείας και Κεντρικής Επιτροπής ΜέΡΑ25.
Συντονίστρια Τομέα Μεταφορών και Υποδομών ΜέΡΑ25.
Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός ΜSc.
Υποψήφια Διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής Σχολής Ε.Μ.Π.