ΤΑ ΔΥΟ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΩΝ

Γράφει η ΚΑΘΛΥΝ ΚΡΑΙΤΟΝ ΤΡΙΑΝΤΟΥ

Τι ποιο υπέροχο από το επισκεφθεί κανείς ένα από τα ωραιότερα και βορειοτέρα χωριά της Άρτας; Βρισκόμαστε σ ένα ακόμη κεφαλοχώρι του δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων και σε ένα υψόμετρο 900 μέτρων ,τους Μελισσουργούς. Χτισμένο κυριολεκτικά στις πλαγιές των Τζουμέρκων ,σε απόσταση 72 χιλ. από το κέντρο της Άρτας οι Μελισσουργοί ανήκουν μεν στον δήμο ΚΕΝΤ. Τζουμέρκων αλλά ως ξεχωριστή κοινότητα.
Ένα χωριό βγαλμένο από κάποια σελίδα παραμυθιού που με ένα ποικίλο συνδυασμό άγριας φύσης, δασών και κρυστάλλινων πηγών αποτελεί ένα υπέροχο και συνάμα μαγευτικό τοπίο που μόνο ηρεμία και δέος μπορεί να σου προκαλέσει.

Εδώ εκτός από την ανεπανάληπτη ομορφιά του χωριού υπάρχουν και πολλών ειδών αξιοθέατα να δείτε και να θαυμάσετε από κοντά.
Επισκεφτείτε μεταξύ άλλων τους αρχαίους οικισμούς της κοιλάδας Μελισσουργών, την Ιερά Μονή Εισοδια της Θεοτόκου(1745 ) με τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 1761, τον Ιερό Ναό Αγ Νικολάου (1778) με τοιχογραφίες του 19ουαιώνα,τον Ιερό Ναό Αγ Μάρκου (1770),Τον Ιερό Ναό της Πανάγιας (όπου και το τουριστικό περίπτερο) ,άλλους ναούς, βρύσες ,φυσικές πηγές νερού, το Πέτρινο γεφύρι της Κοφεριτας πάνω από το ομώνυμο ρέμα( διατηρητέο μνημείο από το2001), τους καταρράκτες Κεφαλόβρυσο (μεγαλύτερος της Ελλάδος με υψόμετρο 2300 μ.) & Κρυονερι, αγάλματα, προτομές και όπως πάντα κάντε μια στάση στα δυο υπέροχα Μουσεία του χωριού για τα οποία θα αναφερθούμε αναλυτικά.

Στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης η οποία είναι και η κεντρική του χωριού ,δόθηκε ως δωρεά από τους αδελφούς Φωτίου και τους κληρονόμους αυτών ένα κτήριο (ιδιοκτησίας τους) στην κοινότητα με τον όρο να δημιουργηθεί Μουσειακός Χώρος. Εκεί λοιπόν γεννήθηκε το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και Λαογραφικής Ιστορίας .Δωρητές διάφοροι Μελισσουργιωτες και δωρεοδόχος η κοινότητα. Εγκαινιάστηκε 24/8/ 2013.
Το κτήριο αποτελούμενο από δυο ορόφους, δυο δωματίων έκαστος φέρει
Στον ένα όροφο εκθέματα (λιγοστά προς το παρών αλλά συγκεντρώνονται περισσότερα όσο περνάει ο καιρός)ποιμενικής, αγροτικής ,καθημερινής και λαογραφικής ζωής του τόπου τα οποία είναι δυσεύρετα την σημερινή εποχή αλλά κοιτώντας τα ξυπνάνε μνήμες στους μεγαλύτερους και δέος και γνώση στους νεότερους.

Στον άλλο όροφο του κτηρίου ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Εθνική Αντίσταση ,ένα πλήρες αρχείο με ήρωες το ΕΑΜ ΚΑΙ ΕΔΕΣ όπου ο Ζέρβας ,ο Βελουχιώτης , ο Γεροδημος( Βασ. Μπανιας ) και ανώνυμοι/επώνυμοι ήρωες Μελισσουργιωτες ποζάρουν σε φωτογραφίες εκείνης της εποχής και που νομίζεις ότι θα ζωντανέψουν, ότι θα σου μιλήσουν για τα δεινά της Γερμανικής Κατοχής, τον εμφύλιο και θα σου διηγηθούν την δική τους προσωπική ιστορία έως την εποχή της απελευθέρωσης.

Επίσκεψη στο Μουσείο κατόπιν συνεννοήσεως με τον Προέδρο της Τοπικής Κοινότητας Κύριο Δημοσθένη Ρίζο τηλ 6974004793 η τον Κύριο Κ. Μπάνιά (τον οποίο πρέπει εδώ να ευχαριστήσω για την πολύτιμη βοήθειά του με αρχεία και φωτογραφίες ) στο τηλ.6944824264.

Το δεύτερο Μουσείο στο οποίο θα αναφερθούμε και ανήκει στον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού, βρίσκεται στην Πλατεία της Κάτω Παναγιάς.
Το 1991 παραχωρήθηκε ένα νεόκτιστο κοινοτικό κτήριο το οποίο με πρωτοβουλία του τοπικού συλλόγου μεταμορφώθηκε σε ένα υπέροχο Μουσείο το οποίο σίγουρα πρέπει να επισκεφθείτε.

Μεταξύ των διαφόρων εκθεμάτων ,μιας περασμένης για τους περισσότερούς από εμάς εποχής, φέρει γεωργικά εργαλεία ,οικιακά σκεύη, κτηνοτροφικά εργαλεία ,ειδη κλωστοϋφαντουργίας ,παλαιά όπλα ,διάφορα εξαρτήματα, φορεσιές κλπ. .
Στο ίδιο οίκημα με πρωτοβουλία της τοπικής Κοινότητας και του συλλόγου λειτουργεί και αναψυκτήριο , όπου μπορείτε να απολαύσετε το καφέ η αναψυκτικό σας
Το Μουσείο λειτουργεί όλο τον Ιούλιο και Αύγουστο ενώ τους υπολοίπους μήνες του χρόνου κατόπιν συνεννοήσεως με την Κυρία Λαμπρινή Σταμούλη τηλ 6948805702 η την Κυρία Μαρία 6974311824
(Να ευχαριστήσω εδώ την Κυρία Σταμούλη και τον Κύριο Βασίλη Μητο για τις πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το Μουσείο.)

Η ΚΑΘΛΥΝ ΚΡΑΙΤΟΝ ΤΡΙΑΝΤΟΥ είναι ΜΕΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ