Τα μέλη της Καλλιτεχνικής Επιτροπής ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΜΠΟΡΗΣ και ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΣΣΟΣ μιλούν στην ΗΧΩ για τη Δημοτική Πινακοθήκη

ΚΥΨΕΛΗ Δημιουργίας και Πολιτισμού

Πιστεύουμε πολύ στη διαδικτυακή επικοινωνία με το κοινό

Σχεδιάζουμε να καταγράψουμε και να συντηρήσουμε όλα τα έργα που βρίσκονται
στο Δήμο Αρταίων

Η παροχή πρακτικής άσκησης σε φοιτητές ΑΕΙ, είναι επιδίωξη της Επιτροπής

Η Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας συστήθηκε και εγκρίθηκε με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας και από το 2011 υπάγεται στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία “Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας-Παιδείας-Αθλητισμού- Πολιτισμού” του Δήμου Αρταίων. Η λειτουργία της διέπεται από διατάξεις εσωτερικού κανονισμού.

Η ΗΧΩ είχε την ευκαιρία να συζητήσει με δύο από τα μέλη της καλλιτεχνικής επιτροπής της Πινακοθήκης, τον Βαγγέλη Μπόμπορη εικαστικό της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και το Δημήτρη Βάσσο ερασιτέχνη εικαστικό και πρώην Διευθυντή της Περιφερειακής Ενότητας ΄Αρτας, στην Υπηρεσία Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής.

Και οι δύο πρόθυμα ανταποκρίθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας, αφού μας διευκρίνισαν πρώτα πως οι απόψεις τους και οι απαντήσεις τους ταυτίζονται πλήρως με εκείνες και των υπολοίπων μελών της επιτροπής. Διευκρινιστικά αναφέρουμε πως η επιτροπή αποτελείται από τέσσερα μέλη με εικαστική και διοικητική εμπειρία, τους: Βαγγέλη Μπόμπορη (ΑΣΚΤ), Δημήτρη Τσιρογιάννη (ΑΣΚΤ), Δημήτρη Βάσσο και Αλέξανδρο Τσιούρη (ΑΣΚΤ). Επίτιμος πρόεδρος της επιτροπής είναι ο Απόστολος Τσιρογιάννης, γνωστός ζωγράφος πανελληνίως που διαμένει μόνιμα στην Αθήνα, μαθητής του Γιάννη Μόραλη και από τους κύριους συντελεστές της δημιουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης.
Κατά την ευχάριστη συζήτηση με τους κυρίους Μπόμπορη και Βάσσο ελέχθησαν τα παρακάτω:

ΕΡ.: Η καλλιτεχνική επιτροπή της Πινακοθήκης είναι ορισμένη μετά από απόφαση του ίδιου του Δημάρχου Χρήστου Τσιρογιάννη. Με ποιες σκέψεις πιστεύετε προχώρησε σε μια τέτοια απόφαση;
ΑΠ.: Τις ακριβείς σκέψεις για την απόφαση αυτή του Δημάρχου δεν μπορούμε να τις γνωρίζουμε. Είναι γεγονός όμως πως για πρώτη φορά τα της Πινακοθήκης επιμελούνται άνθρωποι της τέχνης. Απο τα τέσσερα άτομα της επιτροπής, οι τρεις έχουν πτυχίο Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Ποτέ μέχρι τώρα, από τη σύσταση της Πινακοθήκης το έτος 2010, δεν είχε συμβεί κάτι παρόμοιο. Αρμοδιότητες κατά το παρελθόν είχαν Δημοτικοί Σύμβουλοι χωρίς ιδιαίτερη σχέση με τα εικαστικά. Εμείς δεν κρίνουμε το έργο τους. Πιστεύουμε όμως πως αυτό σίγουρα θα συνετέλεσε στην απόφασή του. Παράλληλα τα τελευταία χρόνια στην Πινακοθήκη, κατά την άποψή μας, είχε διαπιστωθεί, μερικώς ,αποπροσανατολισμός από την κύρια αποστολή της. Συγκεκριμένα πέραν από τις περιοδικές εκθέσεις, κυρίως εξυπηρετούσε παράλληλες εκδηλώσεις, που δεν είχαν στενή σχέση με τα εικαστικά δρώμενα. Λειτουργούσε κυρίως σαν μια αίθουσα πολύμορφων πολιτιστικών εκδηλώσεων και δευτερευόντως σαν χώρος εκθέσεων.
Πάντως επαναλαμβάνουμε πως σε κάθε περίπτωση δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το ακριβές σκεπτικό του Δημάρχου.

ΕΡ.: Ο Δήμος Αρταίων εκπροσωπούμενος από τον Δήμαρχο Χρήστο Τσιρογιάννη αλλά και από τον Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου Σωτήρη Χριστούλη, εκφράζει την απόλυτη στήριξή του στο έργο της επιτροπής και είναι αρωγός σε κάθε πρότασή της. Το εισπράττετε αυτό;
ΑΠ.: Ναι, το εισπράττουμε απόλυτα και είναι τιμητικό για εμάς.
Η στήριξη αυτή βάζει μια τάξη στα της Πινακοθήκης, με την έννοια ότι επικεφαλής και αρμόδιοι δεν είναι δημοτικοί σύμβουλοι ή εν δυνάμει υποψήφιοι, αλλά άνθρωποι της τέχνης και της διοίκησης. Τα μέλη της επιτροπής δεν λειτουργούν με οδηγό ενδεχομένως, προσωπικές επιλογές αλλά στηρίζονται αυστηρά στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της Πινακοθήκης και οι αποφάσεις τους είναι πάντα ομόφωνες.
Η επιτροπή είναι αποκλειστικά η μόνη αρμόδια για οτιδήποτε συμβαίνει στην Πινακοθήκη. Προγραμματίζει, επιβλέπει και φροντίζει για τα πάντα, με γραπτές ή προσωπικές εισηγήσεις της στο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Αρταίων.

Παράλληλα οι ανακοινώσεις και τα τεκταινόμενα στην Πινακοθήκη δεν προωθούνται από οποιονδήποτε άλλον εκτός από τα Δελτία Τύπου του Δήμου Αρταίων και τις ανακοινώσεις στη σελίδα του facebook της Δημοτικής Πινακοθήκης, διαχειριστής της οποίας είναι η επιτροπή. Με ανακοίνωση του Δήμου έχει τονιστεί πως οποιοδήποτε δημοσίευμα ή συζήτηση ή σχολιασμός από τα ΜΜΕ και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, εφόσον δεν εκπορεύεται από τις δύο αυτές πηγές ενημέρωσης. Παράλληλα οποιεσδήποτε εισηγήσεις έχουν γίνει μέχρι τώρα, και έχουν γίνει αρκετές από την καλλιτεχνική επιτροπή, έχουν γνωρίσει την πλήρη αποδοχή του Νομικού Προσώπου και του Δημάρχου. Αυτό αν μη τι άλλο είναι τιμητικό για εμάς και δείχνει την απόλυτη εμπιστοσύνη των Χρήστου Τσιρογιάννη και του Σωτήρη Χριστούλη, στα πρόσωπα που απαρτίζουν την καλλιτεχνική επιτροπή. Η συνεργασία μας με τον δήμο Αρταίων είναι πολύ καλή. Η επιτροπή εκτιμάει την στάση και εμπιστοσύνη των ανωτέρω και φροντίζει να τους ενημερώνει έγκαιρα για οτιδήποτε σημαντικό απασχολεί την Πινακοθήκη. Η σχέση λοιπόν εμπιστοσύνης και επικοινωνίας είναι αμφίδρομη.

ΕΡ.: Υπάρχουν άλλοι φορείς ή Πινακοθήκες με τους οποίους η Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας ” Γ.Μόραλης ” θα μπορούσε να επιδιώξει επαφές και ανταλλαγή απόψεων και δρώμενων;
ΑΠ.: Ναι. Θα σας αναφέρουμε ενδεικτικά και μόνο Πινακοθήκες και φορείς που δραστηριοποιούνται πολύ κοντά με εμάς και με τους περισσότερους από τους οποίους είμαστε ήδη σε πολύ καλή συνεργασία: η Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων της οποίας οι συλλογές παρουσιάζονται σπάνια στο κοινό, η Πινακοθήκη Μετσόβου, το ΄Ιδρυμα Γκανή που διαθέτει σημαντική συλλογή έργων Ηπειρωτών καλλιτεχνών, η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, η Πινακοθήκη χαρακτικής του Δήμου Ζίτσας, το Ριζάρειο εκθεσιακό κτήριο Μονοδενδρίου, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ), που λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο στο Υπουργείου Πολιτισμού, το Σωματείο Ηπειρωτών Καλλιτεχνών, το Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης “Θεόδωρος Παπαγιάννης”, η Πινακοθήκη Λέανδρου Σπαρτιώτη, το τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου κ.ά.

Η συνεργασία με τους ανωτέρω φορείς και Πινακοθήκες μόνο επωφελής θα μπορούσε να είναι. Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ακόμη πως ο επίτιμος Πρόεδρός μας έχει εξαιρετικές διασυνδέσεις με πολλά Μουσεία και Πινακοθήκες ανά την Ελλάδα και η συμβολή του σ΄αυτό είναι πολύ μεγάλη. Με δική του πρωτοβουλία έχουμε στενή επαφή με την πρώην γκαλερί “Ωρα”, η οποία μας προμήθευσε ήδη μεγάλο αριθμό βιβλίων και περιοδικών τέχνης. ΄Οπως γίνεται εύκολα αντιληπτό πέρα από περιοδικές εκθέσεις ζωγράφων ατομικές ή ομαδικές, η Πινακοθήκη μας σκοπεύει στη στενότερη ακόμα συνεργασία με τους παραπάνω με την αμοιβαία μεταφορά έργων τέχνης και την παράλληλη διοργάνωση εκδηλώσεων. ΄Ορεξη να υπάρχει και μέχρι στιγμής υπάρχει αρκετή.

ΕΡ.: Ποιές είναι η καινοτόμες ιδέες που έχετε για την προβολή της Πινακοθήκης;
ΑΠ.: Πιστεύουμε πολύ στη διαδικτυακή επικοινωνία της Πινακοθήκης με το κοινό. Μπορούμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα να παρουσιάζουμε έργα της μόνιμης συλλογής μας συνοδευόμενα από μικρά ενημερωτικά κείμενα ή μικρά βίντεο, που θα περιέχουν τα έργα των καλλιτεχνών και σύντομες συνεντεύξεις των δημιουργών. Εν μέρη αυτό σήμερα γίνεται από τη σελίδα του facebook της Πινακοθήκης που ανελλιπώς ανεβάζει εκτενή αφιερώματα, με τα οποία ο οποιοσδήποτε μπορεί να επικοινωνήσει με την τέχνη αρκεί να έχει τη διάθεση να το κάνει.

Τώρα την εποχή του κορωνοϊού που όλα είναι δύσκολα και η Δημοτική Πινακοθήκη υπολειτουργεί, η διαδικτυακή παρουσία της πιστεύουμε πως είναι σημαντικός παράγοντας προβολής της. Το κοινό δεν χάνει έτσι την επαφή του με την τέχνη και τον πολιτισμό γενικά και όταν οι συνθήκες θα το επιτρέψουν ,θα επιστρέψει στον εκθεσιακό χώρο για να δει από κοντά τα έργα μας και να συμμετέχει στα πολιτιστικά δρώμενα.
΄Αλλη καινοτόμος ιδέα είναι να εκτυπώσουμε σε πολλαπλά αντίγραφα και να παρουσιάσουμε τα έργα της μόνιμης συλλογής μας με περιληπτικά κείμενα. Κι εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι μεταξύ των άλλων εκθεμάτων στην Πινακοθήκη μας υπάρχουν αξιόλογες πρωτότυπες ελαιογραφίες των Δημήτρη Μυταρά, Χρόνη Μπότσογλου, Γιάννη Ψυχοπαίδη, Τριαντάφυλλου Πατρασκίδη, Γιώργου Μήλιου, που υπήρξαν όλοι καθηγητές στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και οι περισσότεροι Πρυτάνεις της. Πρέπον, για ιστορικούς λόγους, είναι να αναφερθεί πως τα παραπάνω έργα είναι δωρεά των “φίλων της Πινακοθήκης” της Αθήνας. Υπάρχουν επίσης και αξιόλογες πρωτότυπες ελαιογραφίες επώνυμων καλλιτεχνών ,δωρεά της “Εικαστικής Πρωτοβουλίας Άρτας” και αρκετών ιδιωτών.

Σχεδιάζουμε να καταγράψουμε και να συντηρήσουμε όλα τα έργα που βρίσκονται αναρτημένα στη Δημοτική Πινακοθήκη και σε άλλους χώρους του Δήμου Αρταίων , γεγονός που θα έπρεπε να έχει συμβεί προ πολλού .
Παράλληλα θα επιδιωχθεί η παροχή ευκαιρίας πρακτικής άσκησης σε φοιτητές Τμημάτων ΑΕΙ με ειδικότητα τη συντήρηση έργων τέχνης, τη διοργάνωση και επιμέλεια εκθέσεων κ.ά. Σημαντικό ρόλο θα παίξει, κατά την άποψή μας η διοργάνωση εκθέσεων με πρωτότυπα θέματα για απεικόνιση, με όσο το δυνατόν ευρύτερη συμμετοχή μαθητών Δημοτικών σχολείων, τότε που η φαντασία οργιάζει και οι συμβάσεις δεν έχουν ακόμα καταστείλει την δημιουργικότητα. Σκοπός μας επίσης είναι όχι η στείρα παράθεση πινάκων κατά τη διοργάνωση των εκθέσεων αλλά και οι παράλληλες εκδηλώσεις, που μπορούν να περιλαμβάνουν παρουσιάσεις βιβλίων που σχετίζονται με τα εικαστικά, εκθέσεις φωτογραφίας και οπτικοακουστικών μέσων, φορέων και φυσικών προσώπων με αναγνωρισμένο έργο, και happenings κάθε μορφής ,που θα έχουν σχέση όμως απαραίτητα με τα εικαστικά.
Αρχή μας είναι να τονιστεί ο εικαστικός χαρακτήρας της Πινακοθήκης και να απαλλαγεί αυτή από κάθε είδους εκδηλώσεις, που δεν έχουν σχέση με τον πρωταρχικό σκοπό της.

ΕΡ.: Ποιός κατά την άποψή σας είναι ο βασικός και κύριος σκοπός που εξυπηρετεί η ύπαρξη της Πινακοθήκης;
ΑΠ.: Επιγραμματικά ο θεσμικός ρόλος της Δημοτικής Πινακοθήκης, είναι η συλλογή, έκθεση, διαφύλαξη, συντήρηση και μελέτη έργων εικαστικής τέχνης, με σκοπό την αισθητική καλλιέργεια του κοινού και την δια βίου εκπαίδευση μέσα από τις Εικαστικές Τέχνες που υποστηρίζεται και με κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα.

ΕΡ.: Πιστεύετε οτι η ύπαρξη της Πινακοθήκης αλλά και η συνεχής λειτουργία της αναβαθμίζει και συμβάλλει στην πολιτισμική ανέλιξη της Αρτας ;
ΑΠ.: Οπωσδήποτε ναι. Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε.
Θα αναφέρουμε μερικά παραδείγματα:
1) Οι περιοδικές εκθέσεις που έχουν λάβει χώρα στην Πινακοθήκη μέχρι τώρα και η γνωριμία του κοινού της ΄Αρτας με την τέχνη και γενικότερα η προσέγγιση με τον πολιτισμό είναι συνεχής. Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε εικαστικά δρώμενα και καλλιτέχνες που έχουν εκθέσει στην Πινακοθήκη μας και είναι πανελλήνιας εμβέλειας : Βασίλειος Σταύρου, Δημήτριος Ράτσικας μαθητής του Μόραλη, Απόστολος Τσιρογιάννης μαθητής του Μόραλη, Βασίλης και Αφροδίτη Γκανιάτσα που εξέθεσαν φωτογραφίες για τα 27 αρχοντικά της ΄Αρτας, Εύα Μελλά πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, έκθεση γλυπτών ” Η Πομπή” του καθηγητή της ΑΣΚΤ Θεόδωρου Παπαγιάννη, Κωστής Σχιζάκης σε συνεργασία με το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου Κρήτης, έκθεση φωτογραφίας Κώστα Μπαλάφα, έκθεση ζωγραφικής Αρτινών καλλιτεχνών αποφοίτων ΑΣΚΤ κ.ά.

2) Η λειτουργία εργαστηρίων ζωγραφικής εντός του χώρου της Πινακοθήκης με τμήμα ενηλίκων και διδάσκοντα τον Αλέξανδρο Τσιούρη και παιδικό τμήμα με διδάσκοντα τον Βαγγέλη Μπόμπορη κατά το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο μέχρι και Μάιο κάθε έτους. Σημειωτέον ότι στο τέλος των μαθημάτων τα έργα των μαθητών εκτίθενται στους χώρους της Πινακοθήκης.

3)Σκοπός της επιτροπής είναι επίσης ο περαιτέρω εμπλουτισμός της Πινακοθήκης με αυθεντικά έργα καταξιωμένων εικαστικών καλλιτεχνών. Με τον τρόπο αυτόν θα δοθούν ευκαιρίες γνωριμίας του κοινού της πόλης μας με νέες μορφές τέχνης και άλλους καλλιτέχνες πέραν των ήδη υπαρχόντων στην Πινακοθήκη.

4) ΄Ολες οι εκθέσεις περιοδικές και μόνιμες, πιστεύουμε πως θα πρέπει απαραίτητα να συνοδεύονται από εκπαιδευτικά προγράμματα και θεματικές ενότητες για τους μαθητές των σχολείων και το κοινό.
‘Ολα τα ανωτέρω σίγουρα θα συμβάλλουν στην πολιτιστική ανέλιξη του κοινού της πόλης μας, κατά τη γνώμη μας.

ΕΡ.: Σας ενοχλεί η κριτική που είναι δυνατόν να ασκηθεί στο έργο των μελών της επιτροπής;
ΑΠ.: Φυσικά και όχι. Η κριτική είναι καλοδεχούμενη εφόσον είναι καλοπροαίρετη και δεν εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι η επιτροπή λειτουργεί αναγκαστικά αθόρυβα, από τότε που θεσπίστηκε, λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας. Το έργο της δεν έχει ακόμα καταδειχτεί στο κοινό, αλλά γίνονται πολλά πράγματα, όπως η διευθέτηση των χώρων, η επιμέλεια και η ανακασκευή όπου απαιτείται του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και η επιλογή και ανάρτηση των έργων τέχνης της μόνιμης συλλογής. Όλα αυτά εξυπηρετούν τη λειτουργικότητα της Πινακοθήκης. Όταν η ζωή επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς, ευελπιστούμε πως στο μέτρο του δυνατού ,θα δείτε μια άλλη Πινακοθήκη.

ΕΡ.: Και μια τελευταία ερώτηση. Τί έχετε να μας πείτε για την αναμενόμενη έκθεση στην πόλη μας του μεγάλου Αρτινού ζωγράφου Γιάννη Μόραλη;
ΑΠ.: Τίποτα απολύτως συγκεκριμένο. Και για αυτό το θέμα όπως και για οποιοδήποτε άλλο, η πληροφόρηση θα γίνει, όπως προαναφέρθηκε, με ανακοινώσεις και Δελτία Τύπου του Δήμου Αρταίων , μετά από εισηγήσεις της επιτροπής. Οπωσδήποτε όμως , παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν , προετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για την αποκατάσταση των βασικών υποδομών της Πινακοθήκης αλλά και για κάτι μεγάλο, όποτε και αν αυτό συμβεί.

ΗΧΩ: Σας ευχαριστούμε πολύ.
Η Επιτροπή: Κι εμείς σας ευχαριστούμε.