Τα μέτρα Μεγάλο Σάββατο – Κυριακή του Πάσχα. Περιφορά Επιταφίου στο προαύλιο

Στην πόλη της Άρτας οι εκκλησίες δεν έχουν περίμετρο
Διαμαρτύρονται οι πιστοί για την Αγία Θεοδώρα
Τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση

 

Μπορεί οι πολίτες που περίμεναν με αδημονία να κάνουν Πάσχα στο χωριό, αλλά θα μείνουν στη πόλη, καθώς απαγορεύονται μέχρις τις 15 Μαΐου οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, ωστόσο οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι ανοιχτές με περιορισμούς και αυστηρά μέτρα.
Στη Μεγάλη Εβδομάδα θα υπάρχει παράταση στο ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά μία ώρα. Από τη Μ. Δευτέρα μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 22:00 -και όχι από τις 21:00- μέχρι τις 05:00.
Ανοιχτές θα είναι οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα για τους πιστούς αλλά με περιορισμού:

Θα ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας).
-Στους εξωτερικούς χώρους των ναών ένα άτομο ανά 10τμ, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.
-Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα είναι υποχρεωτικό το τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.

-Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής α) η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.
-Η Ανάσταση θα γίνει στις 9 το βράδυ και όχι τα μεσάνυχτα. Το σκεπτικό της απόφασης, όπως το εξήγησαν οι ειδικοί, ήταν για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός στις εκκλησίες.
-Την Κυριακή του Πάσχα θα επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα.

Και Επιτάφιοι στο προαύλιο
Στην πόλη της Άρτας, εκτός από την Ανάσταση που θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο των εκκλησιών, στο ίδιο προαύλιο θα γίνει και «περιφορά» του Επιταφίου, αφού εκτός από το ναό των Ταξιαρχών, οι υπόλοιποι ναοί της πόλης της Άρτας δεν έχουν περίμετρο πέριξ του κτίσματος, οπότε δεν μπορεί να υλοποιηθεί το «περιφορά γύρω από τις εκκλησίες»!
Από τους ναούς των ενοριών προαύλιο έχουν οι εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Νικολάου, του Παντοκράτορος, του Αγίου Μαξίμου, ενώ στον Άγιο Γεώργιο και στους Αγίους Αποστόλους, ουσιαστικά το προαύλιο είναι οι δρόμοι Σκουφά και Αγίων Αποστόλων που διέρχονται μπροστά.

Περίμετρος υπάρχει στο ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, ενώ στην Αγία Θεοδώρα ενώ υπάρχει προαύλιο, αυτό έχει «εξαφανιστεί» από τα σκάμματα της Αρχαιολογικής υπηρεσίας, με τους ενορίτες να διαμαρτύρονται συνεχώς για την κατάσταση που βιώνουν. «Εμείς ήμασταν που δώσαμε συγχαρητήρια όταν ξεκίνησαν τα έργα διαμόρφωσης της πίσω αυλής και είδαμε την ανανέωση του τοιχίου !!! Τα έργα όμως για κάποιο λόγο τον οποίο δεν γνωρίζουμε έχουν σταματήσει εδώ και δύο χρόνια και τα μπάζα στην πίσω αυλή δεν τα μάζεψαν με αποτέλεσμα και αντιαισθητικό να είναι και ενοχλούν και όταν βρέχει κατεβάζει λάσπες…….» γράφουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ανοίγει η εστίαση

Ο Μάιος θεωρείται μήνας «απελευθέρωσης», καθώς τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ. Η εστίαση θα ανοίξει με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους, ενώ οι σχετικές διευκρινίσεις για αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και το όριο των ατόμων ανά τραπέζι θα γίνουν από τους αρμόδιους υπουργούς τις επόμενες μέρες.

Το επόμενο βήμα χαλάρωσης έρχεται στις 10 Μαΐου με την επαναλειτουργία των γυμνασίων και των δημοτικών με υποχρεωτικά τεστ αυτοδιάγνωσης σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό.
Το Σάββατο 15 Μαΐου πρεμιέρα θα κάνει και ο τουρισμός με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, αλλά και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με test. Την ίδια ημέρα απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες, ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του πολιτισμού.