Τα νέα σενάρια αλλάζουν το σκηνικό των ευρωεκλογών

Με σταυρό Και «ΝΤΟΠΙΟΥΣ» Ευρωβουλευτές!!!

Χωρίς τη λίστα -Διατήρηση του ορίου εκλογής στο 3%

«Σπάσιμο» της επικράτειας σε επτά μεγάλες εκλογικές περιφέρειες

Σε μια σημαντική μεταρρύθμιση σκέφτεται να προχωρήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ότι αφορά το σκηνικό των ευρωεκλογών σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 23/9.
Πρόκειται για μια αλλαγή που θα επηρεάσει κυρίως την πολιτική ζωή της Περιφέρειας, της Επαρχίας, καθώς οι κάτοικοι και οι ψηφοφόροι, ούτε βλέπουν, ούτε ακούν ευρωβουλευτές στους νομούς τους, παρότι ψηφίζουν κάθε πέντε χρόνια.
Το γεγονός είναι πως οι Ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων, ελάχιστα ενδιαφέρονται για τα προβλήματα της Περιφέρειας, ενώ καθόλου δεν επισκέπτονται την Επαρχιώτικη Ελλάδα.
Στην Ήπειρο οι παρουσίες Ευρωβουλευτών είναι ελάχιστες, στην Άρτα δεν την επισκέφθηκε κανένας από τον Μάιο του 2019, αλλά και ποτέ δεν αναδείχτηκαν τα σοβαρά προβλήματα της Άρτας και της Ηπείρου.
Εφόσον ισχύσουν τα σενάρια αυτά, είναι βέβαιο πως θα τονωθεί το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων για τις Ευρωεκλογές, επειδή θα υπάρχουν υποψήφιοι Ευρωεκλογές, που θα αναφέρονται πλέον στην Άρτα, το Αγρίνο, τη Φωκίδα και την Πιερία και όχι γενικά και αόριστα με την Ελλάδα, δηλαδή με όλα και τίποτα.
Το δημοσίευμα κάνει λόγο πως σε σταυρό, διατήρηση του ορίου εκλογής και «σπάσιμο» της επικράτειας σε επτά μεγάλες εκλογικές περιφέρειες καταλήγει ο πρωθυπουργός για τις ευρωεκλογές του 2024
Στο ρεπορτάζ των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ (Παπαχλιμίτζος), σημειώνεται πως το βασικό σενάριο που επεξεργάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου για τις ευρωεκλογές του 2024, που θα διεξαχθούν σε ακριβώς οκτώ μήνες από σήμερα, στο τέλος Μαΐου δηλαδή είναι εκλογές με σταυρό, διατήρηση του ορίου εκλογής στο 3% και «σπάσιμο» της επικράτειας σε επτά μεγάλες εκλογικές περιφέρειες.

Οι οριστικές αποφάσεις για τον αριθμό των περιφερειών και το πόσους ευρωβουλευτές θα εκλέγει καθεμία δεν έχουν ληφθεί ακόμη, καθώς είναι μια σειρά από δεδομένα που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Ενα τέτοιο σύστημα εξάλλου θα είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται στη χώρα, καθώς στις ευρωεκλογές υπήρχε πάντα μια ενιαία επικράτεια και οι εκπρόσωποι στη ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγονταν είτε με λίστα είτε με σταυρό.

Οι εκλογικές περιφέρειες
Στις εθνικές εκλογές οι εκλογικές περιφέρειες είναι 59 (συν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας), αλλά ο αριθμός των βουλευτών που εκλέγουν αθροιστικά είναι 300. Στην περίπτωση των ευρωεκλογών, ο αριθμός των Ελλήνων ευρωβουλευτών είναι 21, συνεπώς ο αριθμός των περιφερειών πρέπει να είναι πολύ πιο περιορισμένος.
Εφόσον επικρατήσει η εισήγηση για επτά περιφέρειες, τότε αυτές θα συμπίπτουν με τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και θα είναι οι εξής:
• Αττική
• Μακεδονία – Θράκη (Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία, Θράκη)
• Ηπειρος – Δυτική Μακεδονία
• Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα ºΠελοπόννησος – Δυτική Ελλάδα – Ιόνιο
• Αιγαίο (Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο)
• Κρήτη (σε περίπτωση που οι περιφέρειες είναι τελικά έξι, θα συνενωθεί με εκείνη του Αιγαίου).
Το θέμα αποκάλυψε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. «Για τις ευρωεκλογές αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν με σταυρό, χωρίς να προσδιορίσω περισσότερες λεπτομέρειες», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση που του έθεσαν στο Βελλίδειο τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ».
Το σκεπτικό πίσω από τη συζήτηση αυτή ήταν συγκεκριμένο: Ο σταυρός προτίμησης επελέγη για πρώτη φορά το 2014 (λύνοντας ένα πρόβλημα κυρίως του Ευάγγελου Βενιζέλου, ως προς το ποιους θα έβαζε στις ελάχιστες εκλόγιμες θέσεις της λίστας της τότε «Ελιάς»).
Έκτοτε εφαρμόστηκε σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ευνόησε κυρίως τους υποψηφίους που ήταν γνωστοί στο σύνολο της επικράτειας μέσω της τηλεόρασης (ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, αθλητές), κόβοντας ουσιαστικά τον δρόμο για τις Βρυξέλλες σε άξιους και ικανούς υποψηφίους, με χαμηλή ωστόσο πανελλαδική αναγνωρισιμότητα.

Οι επιλογές
Οι σκέψεις –όπως υποστηρίζουν τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ- που υπήρχαν στο Μέγαρο Μαξίμου κατευθύνονταν σε δύο επιλογές: Είτε στην επαναφορά της λίστας είτε στη διατήρηση του σταυρού, αλλά με «σπάσιμο» της χώρας σε μεγάλες περιφέρειες, από πέντε έως επτά το πολύ. Οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου βάρυναν καθοριστικά στο «ζύγι» του πρωθυπουργού. Εκεί διαπίστωσε ότι οι υποψήφιοι βουλευτές οι οποίοι τον Μάιο έτρεξαν πολύ, έδωσαν μια πολιτική μάχη και έφεραν ψηφοφόρους στις κάλπες, τον Ιούνιο στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν αφιέρωσαν ούτε το ήμισυ του κόπου και του χρόνου, όταν πια η εκλογή βουλευτών ήταν μέσω λίστας.
Όπως μάλιστα επίσης προκύπτει από πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ήδη είχε συγκεντρώσει πάρα πολλά αιτήματα από ανθρώπους που ήθελαν να μπουν σε εκλόγιμη θέση (με την ευρωλίστα) και επιθυμούσε να αποφύγει αυτή τη σπαζοκεφαλιά…
Ο κ. Μητσοτάκης έχει πλέον καταλήξει: α) στη διατήρηση του σταυρού, β) στο σπάσιμο της επικράτειας σε επτά εκλογικές περιφέρειες, με τις πέντε και τις έξι να είναι επίσης υπό σκέψη, και οι οποίες θα εκλέγουν τους αντίστοιχους ευρωβουλευτές που θα τις εκπροσωπούν.

Συμφέρον
Εφόσον επιβεβαιωθούν όσα αναφέρονται στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, τότε είναι βέβαιον πως θα υπάρξει πιο έντονο το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων για τις Ευρωεκλογές, καθώς οι υποψήφιοι που θα κατέλθουν στην δική μας Περιφέρεια, την λεγόμενη «διορισμένη», που είναι η αποκεντρωμένη διοίκηση ΗΠΕΙΡΟΥ-ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, εξ ανάγκης θα δώσουν παρουσία στην Ήπειρο και τους νομούς της και ακόμη περισσότερο, εξ ανάγκης, θα μάθουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας και οι άνθρωποι της, αλλά –και αυτό είναι το πλεόν σημαντικό- πως θα απολογείται σε ένα πιο στενό εκλογικό σώμα, θα είναι υποχρεωμένοι να επισκέπτονται την εκλογική τους περιφέρεια και να μεταφέρουν πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα τοπικά μας προβλήματα.