Τα πάνω- κάτω στη διαχείριση των σκουπιδιών στην Ήπειρο

Με τροπολογία «μεσονυκτίου» του Υπουργείου Ανάπτυξης

Στον ΦΟΔΣΑ το εργοστάσιο απορριμμάτων!

Κυβερνητική παρέμβαση- «άδειασμα» Καχριμάνη

Η διοίκηση του Α.Σ.Δ.Σ.Α χαιρετίζει την απόφαση

 

Τα πάνω-κάτω στην διαχείριση των απορριμμάτων για την Ήπειρο έρχονται με κυβερνητική παρέμβαση, στη διαμάχη της Περιφέρειας Ηπείρου με την θυγατρική της ΤΕΡΝΑ την “Αειφορική Ηπείρου”, και τη Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ.
Με άρθρο-«τσόντα» τροπολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης σε σχέδιο νόμου του Υπουργείο Οικονομικών φωτογραφίζει την διαχείριση απορριμμάτων στην Ήπειρο, θέτοντας εκτός από τη διαχείριση την Περιφέρεια και δρομολογεί διαδικασίες ώστε το εργοστάσιο να περάσει στον ΦΟΔΣΑ μαζί με όλη την αλυσίδα της διαχείρισης.
Σύμφωνα λοιπόν με την τροπολογία για την οποία –προφανώς ελάχιστοι γνώριζαν- η διαχείριση των απορριμμάτων, από τη στιγμή που συγκροτείται ΦΟΔΣΑ, περιέρχεται στον πρώτο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Συμβάσεις σύμπραξης που αφορούν στην υλοποίηση έργων διαχείρισης απορριμμάτων αρμοδιότητας ΦΟΔΣΑ και βρίσκονται στο στάδιο της λειτουργίας των εγκαταστάσεων εφόσον αντισυμβαλλόμενος του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης δεν είναι ο οικείος ΦΟΔΣΑ αλλά τρίτος φορέας, δυνάμει προγραμματικής σύμβασης η οποία είχε συναφθεί για λόγους που ανάγονται στην έλλειψη διοικητικής και τεχνικής επάρκειας του ΦΟΔΣΑ, αναλαμβάνονται εξ ολοκλήρου από τον τελευταίο», είναι η φωτογραφική διάταξη της τροπολογίας κάτι για το οποίο όλο το προηγούμενο διάστημα γίνονταν ομηρικοί ανταγωνισμοί ανάμεσα σε Περιφέρεια (Καχριμάνης) και την πλειοψηφία του ΦΟΔΣΑ (Καλαντζής), καθώς υπήρχαν και Δήμαρχοι που δεν συμφωνούσαν με την τακτική της Διοίκησης του ΦΟΔΣΑ.

Μήνυμα σε Καχριμάνη
Ως «μήνυμα της κυβέρνησης» στον Περιφερειάρχη Ηπείρου, θεωρούν κύκλοι της αντιπολίτευσης –και κυρίως της εσωκομματικής- στα Γιάννενα, την αιφνιδιαστική αυτή απόφαση να λυθεί με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο η διαμάχη μεταξύ Καχριμάνη και των νεοδημοκρατών Δημάρχων που έχουν την πλειοψηφία στο ΔΣ του ΦΟΔΣΑ (Καλαντζής, Τσιρογιάννης, Βαβέτση, Λώλος), αλλά και με την ΤΕΡΝΑ η θυγατρική της οποίας “Αειφορική Ηπείρου”, έχει τη διαχείριση του εργοστασίου των απορριμμάτων και βρίσκεται σε δικαστική διένεξη με την Περιφέρεια Ηπείρου διεκδικώντας κάποια εκατομμύρια ευρώ για τις εκκρεμότητες στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Πανηγυρισμοί Καλαντζή
Από την άλλη, οι νεοδημοκράτες Δήμαρχοι που ελέγχουν το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ και που βρίσκονται σε αντιπαλότητα με τον Αλ. Καχριμάνη, όχι μόνο για τα σκουπίδια αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, πανηγυρίζουν με την εξέλιξη αυτή, καθώς θεωρούν πως έχουν πλέον το πάνω χέρι σε κυβερνητικές αποφάσεις που αφορούν την Ήπειρο.
Σε δελτίο τύπου του Α.Σ.Δ.Σ.Α ΔΕ ΗΠΕΙΡΟΥ που εκδόθηκε μόλις έγινε γνωστή η τροπολογία αναφέρονται τα εξής: «Η διοίκηση του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου (ΦΟΔΣΑ Ηπείρου) χαιρετίζει την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που οδηγεί στην απεμπλοκή του προβλήματος της διαχείρισης απορριμμάτων στην Ήπειρο.
Πάγια θέση της διοίκησης του Φορέα αποτελούσε η άποψη ότι στο ζήτημα περί ευθύνης της διαχείρισης απορριμμάτων στην Ήπειρο θα έπρεπε να δοθεί πολιτική λύση, με βάση τη στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. και του ελληνικού κράτους ότι το αντικείμενο αφορά αποκλειστικά τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης.
Με βάση αυτή τη θέση όλες οι προσπάθειες των εμπλεκομένων μερών θα έπρεπε συγκλίνουν στην λογική της μεταβίβασης όλων των υποδομών και αρμοδιοτήτων στον ΦΟΔΣΑ Ηπείρου.
Με το νόμο που ψηφίστηκε χθες το βράδυ από την ελληνική βουλή δίνεται οριστική λύση στο ζήτημα.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την αποκατάσταση της ηρεμίας η οποία θα προκύψει, ο Φορέας μας δηλώνει έτοιμος να κερδίσει το στοίχημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων προς το συμφέρον των πολιτών της Ηπείρου».