ΤΑ, ΤΑ, ΤΑ … ΠΑΡΑΤΑΤΕ ΤΑ

Γράφει : ο
Πάρις Ν. Κονιτσίωτης

Αιτούμαι προκαταβολικά συγνώμη για τον τίτλο, γιατί είναι δύσκολο να ωθήσω τον εαυτό μου να κολυμπήσει στα θολά νερά της λίμνης των εκκεντρικοτήτων που προβάλλονται μέσω του υποτιθέμενου μουσικού διαγωνισμού της Γιουροβίζιον. Έμεινα ενεός από το σύστριγκλο) τι ελληνική λέξη Θεέ μου κι αυτή), την αλλοφροσύνη και το πανδαιμόνιο από θεάματα που οι κάπως μεγαλύτεροι στην ηλικία σίγουρα αισθανόταν την τρίχα να σηκώνεται κάγκελο. Στο ιντερνετ διαβάζω ότι η λέξη σύστριγκλο πέρα από όλα τα άλλα, εκφράζει την παραγωγή δυνατού θορύβου σαν υπόκωφη κραυγή ζώου, βρυχηθμός, «με βρυχηθμό π΄ ακούστηκε ως τ΄ αστέρια» όπως έγραψε κι ο πεντάκις προτεινόμενος για Νόμπελ Λογοτεχνίας (και το έχανε από διαβολές Ελλήνων), Άγγελος Σικελιανός.

Το αποτέλεσμα εκτός από 2-3 αξιοπρόσεκτες μπαλάντες ήταν κάτι σαν αυτή τη συνηθισμένη τυπική «χορογραφία » που προέκυψε από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ερντογάν και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, μια σούπα νερόβραστη, αλλά από του να μείνεις νηστικός…
Εκτός των άλλων άκουσα ότι είναι ο μεγαλύτερος μουσικός διαγωνισμός στον κόσμο και το τρίτο μεγαλύτερο-μετά τους Ολυμπιακούς και το Μουντιάλ-τηλεοπτικό γεγονός παγκοσμίως, που προσφάτως απέκτησε και έντονη πολιτική χροιά και κάπου εκεί αισθάνθηκα μια ενοχή που γέμιζα την ώρα μου με αυτό το θέαμα, όταν στο άλλο κανάλι δέσποζαν οι εικόνες με τα διαμελισμένα παιδιά του πολέμου.

Ψάχνουν σήμερα οι άνθρωποι σταγόνες διασκέδασης και φυγής από την καθημερινότητα, λες κι υπάρχουν χάπια ευτυχίας για ένα ανέφελο ύπνο!
Περνάει γρήγορα ο καιρός και γνωρίζουμε καινούργια και παράξενα κλιματικά φαινόμενα, με πρόσφατο τον «υποτροπικό αεροχείμαρο» των 35 βαθμών Κελσίου μέσα στο Μάϊο και που αφορά μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τη χώρα μας με μεγάλη συγκέντρωση και μεταφορά σκόνης καθώς και άνοδο της θερμοκρασίας. Μας τύλιξε ένα κίτρινο αποπνικτικό πέπλο κι έστειλε την ψυχολογία μας στα τάρταρα.

Γι αυτή την ποιητική ονομασία του φαινομένου, διαβάζω ότι «αεροχείμαρος είναι ένα μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα αέρα με πολύ ισχυρούς δυτικούς ανέμους σε μεγάλα υψόμετρα και δημιουργείται από την ατμοσφαιρική θέρμανση και τις περιστροφές του πλανήτη γύρω από τον εαυτό του». Τι θα δούμε και τι θα ακούσουμε ακόμη, σαν το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο πάνω από τη γη που αποδιοργάνωσε τα GPS.

Κλιματική αλλαγή και τεχνητή νοημοσύνη είναι αυτά που θα απειλούν τη καθημερινότητά μας από εδώ και πέρα.«Οι εταιρίες που ελέγχουν την τεχνητή νοημοσύνη είναι έξω από κάθε έλεγχο, είναι ισχυρότερες από τις Κυβερνήσεις» γράφει στο βιβλίο του «ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ » ο χημικός μηχανικός Αντ. Μαυρόπουλος. Συγχωρέστε μου την «εμμονική προσήλωση » στο θέμα, αλλά πιστεύω ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη απειλεί τα θεμέλια της ζωής όπως την ξέρουμε ) «όλο το σχολείο στον υπολογιστή » είχαν πρωτοσέλιδο προχθές ΤΑ ΝΕΑ, με ότι συνεπάγεται αυτό ).

Κι ένα Τραπεζικό παράξενο των ημερών, όπου η κατάθεση «κοστίζει» περισσότερο από το δάνειο, αφού ο πληθωρισμός μετατρέπει σε αρνητικές τις αποδόσεις για τους αποταμιευτές ενώ « πληρώνει μεγάλο μέρος του κόστους της τραπεζικής χρηματοδότησης ». Δηλαδή για παράδειγμα όταν το επιτόκιο των στεγαστικών είναι 4,40% κι ο πληθωρισμός τρέχει με 3,40% τότε το πραγματικό επιτόκιο για τον δανειζόμενο είναι 1%, ενώ για τις καταθέσεις όταν το επιτόκιο είναι κατά μέσο όρο 1,40% κι ο πληθωρισμός 3,40% ο καταθέτης έχει απώλειες 2,0%.

Την 9η Ιουνίου δηλαδή σε 20 περίπου μέρες ολοκληρώνεται άλλο ένα επικοινωνιακό «show» αυτό των ευρωεκλογών, όπου 1.168) υποψήφιοι θα διεκδικήσουν την ψήφο μας για τις 21 ευρωέδρες από 31 διαφορετικά ψηφοδέλτια με 42 υποψήφιους (αριθμός διπλάσιος από τις Ελληνικές Ευρωέδρες), με 4 σταυρούς προτίμησης.
Από τις μέχρι σήμερα δημοσκοπίσεις στις διαθέσεις των πολιτών, εκφράζεται πρωταρχικά η δυσαρέσκεια για την ακρίβεια και την ασφάλεια κι επειδή εδώ δεν έχεις τον τοπικό πολιτευτή να σε τραβάει από το μανίκι, …επηρεασμένοι κι από τη Γιουροβίζιον, είναι σοβαρό το ενδεχόμενο να δούμε ένα αποτέλεσμα του στυλ ΠΑΡΑΤΑΤΕ ΜΑΣ.

Αρτα 16/05/2024
Πάρις Ν. Κονιτσιώτης