ΤΕΕ: Ξεκινά το Μητρώο Μηχανικών Ελεγκτών Προσεισμικού ελέγχου

Ξεκινά η νέα εφαρμογή «Μητρώο Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου» για την υποβολή αιτήσεων από Μηχανικούς προκειμένου να εγγραφούν στο ηλεκτρονικό Μητρώο Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, που υπέγραψε τη διαπιστωτική πράξη έναρξης λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Μητρώου, κατόπιν της ολοκλήρωσης του σχετικού πληροφοριακού συστήματος, δήλωσε:
«Με την εργασία και την επιστημοσύνη των Ελλήνων Μηχανικών, θα ελεγχθούν οργανωμένα και με χρονοδιάγραμμα όλα τα κρίσιμα δημόσια κτίρια μέσα στους επόμενους λίγους μήνες. Η πρόληψη και η προστασία μπροστά από τα σεισμικά φαινόμενα, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ασφάλεια και τη ζωή των πολιτών, την περιουσία ιδιωτών και κράτους και τη λειτουργία της Πολιτείας. Για πρώτη φορά στη χώρα δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τον προσεισμικό έλεγχο των δημοσίων κτιρίων, καταρχήν, αλλά και των κρίσιμων κτιρίων και υποδομών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Καλώ όλους τους μηχανικούς που έχουν τα προσόντα να συμμετέχουν σε αυτή την πανελλήνια προσπάθεια μεγάλης σημασίας».

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει αναλάβει για λογαριασμό της Πολιτείας την κατάρτιση ηλεκτρονικού Μητρώου Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου, οι οποίοι θα διενεργήσουν τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο των κτιρίων όπου στεγάζονται φορείς δημοσίου ενδιαφέροντος καθώς και κρίσιμες εν γένει λειτουργίες του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία.
Όπως ανακοίνωσε το αρμόδιο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, οι έλεγχοι αυτοί θα γίνουν, κατά σειρά προτεραιότητας, σε κτίρια που στεγάζονται δημόσιες και ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες όλων των βαθμίδων, δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας, υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, δημόσιες επιτελικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από σεισμό και, εν συνεχεία, στα υπόλοιπα κτίρια.

Το Μητρώο ωστόσο θα παραμείνει ανοιχτό τόσο κατά τη διάρκεια του πρώτου προγράμματος ελέγχων προτεραιότητας όσο και αργότερα, για να μπορέσει σταδιακά να υλοποιηθεί προσεισμικός έλεγχος στο σύνολο του δομημένου περιβάλλοντος της χώρας.