ΤΕΕ: 1,9 εκατ. κτίρια με αυθαιρεσίες έχουν καταγραφεί στους νόμους αυθαιρέτων

Σε συνέχεια της σημερινής ανακοίνωσης του ΥΠΕΝ για το πέρας της διαδικασίας καταγραφής αυθαιρέτων κατηγορίας 5 του νόμου 4495/2017, το ΤΕΕ ανακοινώνει ότι:
– Όλες οι αιτήσεις-δηλώσεις που εισήχθησαν σε στάδιο επεξεργασίας μέχρι και τις 30/9/2020, θα δύνανται να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής της αίτησης στον Ν. 4495/2017, τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έδωσε το ΥΠΕΝ.
– Νέες δηλώσεις της κατηγορίας 5, με βάση το νόμο, δεν μπορούν να υποβληθούν στον Ν. 4495/2017.
– Η υποβολή νέων δηλώσεων για τις κατηγορίες 1 – 4, όπως και η περαίωση εκκρεμών δηλώσεων, συνεχίζεται με βάση τις προβλέψεις του Ν. 4495/2017, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

– Οι λεπτομέρειες εφαρμογής επιμέρους ειδικών περιπτώσεων και διαδικασιών, θα εφαρμοστούν στο σύστημα ανάλογα με τις πρωτοβουλίες και οδηγίες του ΥΠΕΝ.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε: «Κατά πρώτον, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους χιλιάδες μηχανικούς της πράξης που τα τελευταία εννέα χρόνια, μέσα από το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ για τα αυθαίρετα, κατάφεραν να καταγράψουν, ηλεκτρονικά, με γεωγραφικό εντοπισμό, για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού κράτους, περίπου 1,9 εκατομμύρια ακίνητα με αυθαιρεσίες μέχρι τώρα. Και θα συνεχίσουμε, όλοι, να το κάνουμε, για να θωρακιστεί η «κόκκινη γραμμή» του Ιουλίου του 2011, για να μπορέσει να προχωρήσει με πραγματικά δεδομένα ο πολεοδομικός σχεδιασμός και να τελειώσει οριστικά η αυθαίρετη δόμηση στη χώρα μας, σύμφωνα με το Σύνταγμα και την κοινή λογική. (…) Δεν καταφέραμε να πείσουμε την Πολιτεία να ολοκληρωθεί η δήλωση αυθαιρέτων με την έναρξη της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, αλλά καταφέραμε να μπορούν οι μηχανικοί να ολοκληρώσουν της δουλειά τους, δηλαδή τις δηλώσεις αυθαιρέτων και αυθαιρεσιών σε ακίνητα των πολιτών που ήδη ξεκίνησαν και να μη χαθεί ο κόπος τους».