Τελετή Θεμελίωσης Νέου Ιερού Ναού

Στο ∆ημοτικό Κοιμητήριο στους Αγίους Αναργύρους

Θα έχει έκταση 125 μ2 και πλήθος βοηθητικών χώρων

Ήταν ένα αίτημα που είχε κατατεθεί με πολλούς τρόπους προς την Δημοτική Αρχή από πιστούς και δημότες, η κατασκευή Ιερου Ναού στο Δημοτικό Κοιμητήριο που βρίσκεται στους Αγίους Αναργύρους.
Και τώρα, η ανακοίνωση που προαναγγέλλει το τελικό στάδιο κατασκευής τους, αναγράφει πως «Ο ∆ήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, σας προσκαλούν την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 10:30 το πρωί, στην τελετή θεμελίωσης του Νέου Ιερού Ναού στο ∆ημοτικό Κοιμητήριο στους Αγίους Αναργύρους».

Να σημειωθεί πως ο Δήμος Αρταίων προχώρησε πρίν περίπου ένα χρόνο, σε δημοπρασία για την κατασκευή Ιερού Ναού στο Νέο Δημοτικό Κοιμητήριο. Με προϋπολογισμό 262.000 ευρώ και πιστώσεις ΣΑΤΑ, το έργο αφορά όχι μόνο την ανέγερση του Ιερού Ναού, έκτασης 125,52 μ2, αλλά και πλήθος βοηθητικών χώρων και υποδομών, όπως είναι καμπαναριό, νεκροθάλαμοι, γραφείο Ιερέων, χώροι αναμονής και διοίκησης, αποθήκες και οστεοφυλάκιο. Ακόμη υπάρχει πρόβλεψη για υπόγειο αντλιοστάσιο στον περιβάλλοντα χώρο.
Να σημειωθεί πως το έργο αυτό, αποτελούσε αίτημα των Αρτινών και ειδικά εκείνων που λόγω της πληρότητας του παλαιού κοιμητηρίου της πόλης της Άρτας, αφού ο Δήμος Αρταίων προκειμένου να επιλύσει μακροχρόνια προβλήματα που σχετίζονται τόσο με τη χρήση, όσο και με την ορθή λειτουργία και ολοκληρωμένη διαχείριση απαγόρευσε τις νέες ταφές στο παλαιό κοιμητήριο της Άρτας τα τελευταία τρία περίπου χρόνια με την υπ΄ αριθμ. 212/2015 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έως ότου υπάρξει πλήρης έλεγχος αυτού και οδηγούνταν στο νέο κοιμητήριο για νέες ταφές. Η κατάσταση αυτή είχε δημιουργήσει τριβές και παράπονα, αφού όσοι είχαν δικούς τους ανθρώπους στο νέο κοιμητήριο, αντιμετώπιζαν προβλήματα αφού η κατάσταση στο νέο κοιμητήριο Άρτας, δεν ήταν η καλύτερη.

Η ΗΧΩ με ρεπορτάζ είχε αναδείξει το θέμα αυτό, ενώ το είχε φέρει και προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Δημοτική Αναγέννηση Σωτήρης Βασιλάκης.
Ο κ. Βασιλάκης, όπως αναφέρονταν σε ρεπορτάζ της ΗΧΩ εκείνης της περιόδου, ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο πως η πρόσβαση στο νέο κοιμητήριο, είναι δύσκολη, για τους ανθρώπους που θέλουν να το επισκεφθούν, αφού όχι μόνο ο δρόμος είναι γεμάτος λακκούβες, αλλά και κυρίως επειδή δεν υπάρχει καμία συγκοινωνία που να εξυπηρετεί τους δημότες, αφού το νέο κοιμητήριο χωροθετήθηκε σε ερημικό σημείο, πίσω από τους Αγίους Αναργύρους, με αποτέλεσμα γυναίκες και ηλικιωμένοι όταν θέλουν να το επισκεφθούν να υφίστανται αφάνταστη ταλαιπωρία.
Μάλιστα σε δήλωση του στην ΗΧΩ, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης σχετικά με τη δημοπράτηση της ανέγερσης του Ιερού Ναού στο Νέο Δημοτικό Κοιμητήριο, πρίν ένα και πλέον χρόνο, σημείωνε πως είναι μία σημαντική εξέλιξη αφού λύνεται ένα πάγιο αίτημα των δημοτών.

« Η δημοπράτηση της ανέγερσης του Ιερού Ναού και των περιβάλλοντων βοηθητικών χώρων στο Νέο Δημοτικό Κοιμητήριο, είναι μία σημαντική εξέλιξη. Πρώτα απ’ όλα για το προφανές: είναι ένα ακόμη έργο που αναλαμβάνει ο Δήμος μας να φέρει εις πέρας με ίδια μέσα. Ένα έργο με μία βαρύνουσα συμβολική σημασία, καθώς το κοιμητήριο δεν είχε έως τώρα ναό. Πιστεύω, λοιπόν, ότι με την δημοπράτηση αυτή λύνεται ένα πάγιο αίτημα και ταυτόχρονα, ο Δήμος μας, παρέχει καλές υπηρεσίες όπως οφείλει. Είναι υποχρέωσή μας να παρέχουμε στους δημότες μας χώρους αξιοπρέπειας και σεβασμού, κατά την άσκηση των ιερών μυστηρίων », ανέφερε ο Δήμαρχος Αρταίων.
Ήδη μετά την εξέλιξη αυτή, της θεμελίωσης του νέου Ιερού ναού, φαίνεται πως σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα, θα ολοκληρωθεί και θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για να είναι επισκέψιμο από τους πιστούς.