Τελευταία προθεσμία για τη λειτουργία των ΣΜΑ

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, τόνισε ότι η Περιφέρεια υπερασπίστηκε και θα συνεχίζει να υπερασπίζεται μέχρι τέλος τη νομιμότητα και τις συμβάσεις που έχουν υπογραφή.
Ανακοίνωσε επίσης ότι, μετά από νέα συνάντηση που έγινε με κεντρικούς φορείς, έχει δοθεί προθεσμία ώστε αύριο ή το αργότερο την προσεχή Δευτέρα ώστε να υπάρξει συμφωνία για τη δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ. Μετά το διάστημα αυτό, θα κλείνει ο φάκελος θα γίνεται οριστική παραλαβή και θα ολοκληρώνεται η πληρωμή εφόσον ζητηθεί από τον ανάδοχο. Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ακόμη ότι έχει σταλεί εξώδικο στην ανάδοχο κοινοπραξία του εξοπλισμού και σε μη συμμόρφωσή της, θα ακολουθηθεί διαδικασία έκπτωσής της.

Ως προς το ζήτημα που υπάρχει με το ΧΥΤΥ Βλαχέρνας, είπε ότι έγινε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ζητήθηκαν εξηγήσεις, καθώς συνέχιζε να δέχεται απορρίμματα από Δήμους που δεν τα μετέφεραν στο εργοστάσιο.
Πιο συγκεκριμένα και απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιώργου Πρέντζα, σχετικά με τις πληροφορίες για κίνδυνο επιβολής προστίμων και γιατί δεν ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία, ο κ. Καχριμάνης έκανε γνωστό ότι θα παραδοθεί ο κινητός εξοπλισμός και θα κληθεί η ανάδοχος εταιρεία να ξεκινήσει τη λειτουργία με βάση τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Μάλιστα, αποσαφήνισε ότι η έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας μπορεί να γίνει σταδιακά, ξεκινώντας από τον ΣΜΑ Ζίτσας και στη συνέχεια, κατά σειρά, της Κόνιτσας, της Ηγουμενίτσας και της Άρτας, ο οποίος υπάρχει πιθανότητα να εξυπηρετεί και την Πρέβεζα, καθώς ο ΣΜΑ Πρέβεζας είναι ο μοναδικός που δεν έχει ολοκληρωθεί.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται σε ρεπορτάζ της εφημ. ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ, «Στην Αθήνα μας είπαν κόψτε το σβέρκο σας. Μέχρι αύριο Παρασκευή το αργότερο Δευτέρα έχουμε προθεσμία να στείλουμε ένα έγγραφο ότι συμφωνούμε και η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τις υποχρεώσεις της», τόνισε ο περιφερειάρχης, ενώ, κληθείς να απαντήσει τι θα συμβεί σε περίπτωση που η εταιρεία εμμείνει στις αντιρρήσεις, που φέρεται να προβάλλει, απάντησε ότι ήδη έχει ενημερωθεί και «εάν δε συμμορφωθεί, πάμε για έκπτωση».

Ως προς την απειλή προστίμου, μετά την καταγγελία που έχει γίνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη συνέδεσε περισσότερο με το ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα ο ΧΥΤΑ Βλαχέρνας συνεχίζει να δέχεται απορρίμματα και όχι μόνο υπόλειμμα μετά την επεξεργασία. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι αν οι ΣΜΑ λειτουργήσουν άμεσα, δε θα υπάρχει θέμα με την Επιτροπή, που θα έρθει να κάνει έλεγχο. «Δύο χρόνια παίζουμε το κρυφτούλι με κάποιους, που νόμιζαν ότι στο θέμα των απορριμμάτων θα λοξοδρομήσουμε από τη γραμμή της νομιμότητας», σχολίασε ο κ. Καχριμάνης.