Τελευταίες εκδηλώσεις του Εργατικού Κέντρου Άρτας στον θερινό σινεμά «Ορφέας»

Τρίτη 25 Αυγούστου 9.15 μ.μ. Θεατρική Παράσταση
“Ο Έβρος απέναντι” των: Μ. Ρέππα –Θ.Παπαθανασίου .
Η Θεατρική σκηνή του Καλλιτεχνικού Σωματείου Εξαύδασε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Άρτας, παρουσιάζει το έργο: «Ο Έβρος απέναντι»
Τέσσερις άνεργοι Έλληνες, δύο άντρες και δύο γυναίκες. Τέσσερις Έλληνες στα όρια του «νεόπτωχου». Και ξαφνικά στο περιβάλλον τους εισβάλει ένας ξένος. Ένας Κούρδος πρόσφυγας. Ένας απροστάτευτος. Ένας πολίτης τέταρτης κατηγορίας. Το πρόβλημα είναι πώς και γιατί τέσσερις διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικό χαρακτήρα, διαφορετικά κι αντικρουόμενα συμφέροντα, διαφορετικά αιτήματα, διαφορετικά αδιέξοδα και για εντελώς διαφορετικούς και δικούς του λόγους ο καθένας, συντονίζονται και συμπλέουν μ’ ένα υπόγειο ρεύμα που διατρέχει και διαβρώνει την κοινωνία μας. Το ρεύμα αυτό λέγεται ρατσισμός.
(ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)
Σκηνοθεσία: Γιώργος Πρέντζας
Σκηνικά- κοστούμια: Εξαύδα
Μουσική επιμέλεια: Νεκταρία Λαμπράκη
Φωτισμοί:Νίκος Γούλας
Πρωταγωνιστούν:, Κωστής Φαρμάκης(Κώστας) , Στέλλα Δουγαλή (Γιάννα), Νίκος Αναγνώστου(Αλέκος), Μαρίνα Χρήστου(Μίνα), Παναγιώτης Κόρδας(Σερχάτ)
(ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ 5 ΕΥΡΩ. ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΔΩΡΕΑΝ)

Ιωάννινα: Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δια ζώσης
Την Τετάρτη 26 Αυγούστου στις έξι το απόγευμα θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων. Η συνεδρίαση θα γίνει στην αίθουσα του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής» και σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις θα είναι κεκλεισμένων των θυρών.
Σε έγγραφό του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου αναφέρει τα εξής: “Ενόψει της παρούσας οξυμένης φάσης της επιδημιολογικής κρίσης, θεώρησα φρόνιμο να προτείνω στους Επικεφαλής των Παρατάξεων της αντιπολίτευσης να διεξαχθεί, ειδικά η προσεχής συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 26ης Αυγούστου 2020, όχι δια ζώσης αλλά δια περιφοράς προκειμένου να συμβάλλουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο στην αναχαίτιση των κρουσμάτων και στην προστασία της υγείας όλων μας. Ειδικά στην περίοδο που διανύουμε με τις επιστροφές όλων από τις θερινές διακοπές, θεώρησα ότι θα ήταν σκόπιμο να αποφεύγονται συνεδριάσεις στις οποίες δυνητικά θα μπορούσε να προκύψει πρόβλημα.
Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να συμφωνήσουμε και έτσι η συνεδρίαση θα διεξαχθεί δια ζώσης.
Από την πλευρά μου, θα φροντίσω να τηρηθούν αυστηρά όλα τα μέτρα τήρησης των υγειονομικών κανόνων και προφύλαξης που επιβάλλονται. Θα παρακαλούσα όμως όλους και κάθε ένα χωριστά, να αξιολογήσετε τις συνθήκες έτσι ώστε εάν κάποιος από τους συμβούλους, ή τους υπηρεσιακούς παράγοντες, ή τους δημοσιογράφους επιστρέφει από επιδημιολογικά ύποπτες περιοχές ή εάν κατά την αξιολόγηση του, εκτέθηκε με οιονδήποτε τρόπο σε κίνδυνο, να μεριμνήσει να υποβληθεί σε έλεγχο και αν αυτό δεν είναι εφικτό, να μην προσέλθει στη συνεδρίαση”.

Δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων
Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την εβδομάδα από 24 έως 30 Αυγούστου του έτους 2020 τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου στην Άρτα,θα είναι τα ακόλουθα:
ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ:
-Τρίτη (25-08-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανά – Γρέβια – Πηγές.
-Τετάρτη (26-08-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατος – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή.
-Πέμπτη (27-08-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Αγία Παρασκευή – Ανέζα – Κορωνησία – Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή.
-Παρασκευή (28-08-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πέτα – Κλειστό – Ζυγός- Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα
-Σάββατο (29-08-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό – Κλειδί – Περδικορράχη – Πέτρα – Γιαννιώτι – Σκουληκαριά

Γενική Συνέλευση Πολιτών στην Ηγουμενίτσα
Την 2η Γενική Συνέλευση Πολιτών πραγματοποίησε η Εταιρεία Λιμένος Ηγουμενίτσας στο πολιτιστικό κέντρο το Δήμου Ηγουμενίτσας την Τετάρτη 18 Αυγούστου 2020. Ο εκπρόσωπος της (Ε.Λ.ΗΓ.) κ. Σωτήρης Γιάκης έπειτα από τον σύντομο χαιρετισμό του προς τους παρευρισκομένους, παρουσίασε τις μέχρι τώρα ενέργειες της Ε.Λ.ΗΓ. , με επίκεντρο την παρουσίαση του καταστατικού , κάνονταε λεπτομερή αναφορά στην μορφή και τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας. Επίσης ανακοινώθηκε και ορίστηκε η τιμή της μετοχής. Η Ε.Λ.ΗΓ, στα πλαίσια της άμεσης επικοινωνίας και ενημέρωση με το κοινό της Θεσπρωτίας ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα συγκεντρώσεις στην Πλαταριά, Σύβοτα και Σαγιάδα, ενώ την Κυριακή 30 Αυγούστου η συνάντηση θα γίνει της πρωινές ώρες. Χαιρετισμό και τοποθέτηση εκ μέρους ιδιωτών – επιχειρηματιών για την συνέχεια, παραθέτοντας αφ ενός μεν, τις απορίες τους , αφετέρου δε την συμπαράστασή τους για συνέχιση της προσπάθειας για την σωτηρία του Λιμένος Ηγουμενίτσας. Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΙΜΕΝΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ να ευχαριστήσει όλους όσους παρευρέθηκαν στην 2η Γενική Συνέλευση πολιτών

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Λιμάνι και παράλια ανήκουν στον λαό
«Ο δικός μας πλούτος δεν θα περάσει στα νύχια του κεφαλαίου. Λιμάνι και παράλια ανήκουν στον λαό. Το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας καθώς και της Αλεξανδρούπολης πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας μέσω ΤΑΙΠΕΔ σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημειώνει σε ανακοίνωση η τοπική επιτροπή ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ.
Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρονται: «Από τη πρώτη μέρα, τότε στις αρχές του 90 που ξεκίνησε το μπάζωμα στο όνομα της ανάπτυξης εκείνης της εποχής, φορείς της πόλης παρουσίαζαν το έργο διαλαλώντας πως «αυτή η πόλη θα αναπτυχθεί και ο λαός της θα φάει με χρυσά κουτάλια.». Οι φορείς ( Δήμος, Νομαρχία τότε , Εμπορικό Επιμελητήριο) συναινούσαν και είχαν την αντίληψη ότι « θα δουλέψει ο κόσμος στα έργα του λιμανιού» (την ίδια στάση ζήσαμε και με την Ολυμπιάδα του 2004). Όλοι αυτοί πέρα από την τυχοδιωκτική στάση των εκπροσώπων των κυβερνήσεων δεν «είδαν» ή δεν ήθελαν να δουν τα αποτελέσματα από τη χρήση του, τα οποία βιώνουμε σήμερα. Σήμερα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει την αντιλαϊκή πολιτική της – με μεγάλη της χαρά- εξαργύρωσης των μνημονιακών επιταγών καλούμαστε να ανατρέψουμε τα σχέδια πώλησης και να στηρίξουμε το δημόσιο χαρακτήρα του λιμανιού, ο οποίος με τη μετατροπή του σε ΑΕ λειτούργησε και λειτουργεί για τα συμφέροντα των εφοπλιστών του ντόπιου κεφαλαίου και των παρατρεχάμενων αυλικών. Σήμερα έρχεται το κεφάλαιο να κατασπαράξει το λιμάνι και όλα τα παράλια της Θεσπρωτίας. Οι χάρτες εξάλλου που περιγράφουν το διαγωνισμό της πώλησης είναι δικοί τους (…) Ακούμε φωνές «αγανάκτησης» βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τολμάνε και αυτοί να μιλήσουν που από την πρώτη μέρα που κυβέρνησαν αυτό τον τόπο σημαία τους είχαν το ΤΑΙΠΕΔ. Ακούμε φωνές πως δεν αλλάζει κάτι, πως όλα έχουν δρομολογηθεί. Σε όλες τις παραπάνω φωνές ένα έχουμε να πούμε: ”Ένας αγώνας είναι χαμένος όταν δεν δίνεται”. Καλούμε τους πολίτες του τόπου μας, φορείς, κόμματα, οργανώσεις και συλλογικότητες στη δημιουργία Επιτροπών αγώνα σε Ηγουμενίτσα -Σαγιάδα -Πλαταριά και Σύβοτα. Κάτω τα χέρια σας από το λιμάνι και τα παράλια της Θεσπρωτίας».

Πράσινοι: Να επέμβει ο εισαγγελέας για τις πυρκαγιές στα κέντρα ανακύκλωσης!
Την επέμβαση του εισαγγελέα για να διερευνηθούν τα αίτια όλων των πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί σε πολλά εργοστάσια ανακύκλωσης πλαστικού και χαρτοποιίας ή κέντρα διαλογής σε διάφορες περιοχές της χώρας, ζητούν οι Πράσινοι. Και θεωρούν ως επείγοντα τον έλεγχο της διασποράς του τοξικού νέφους των διοξινών, των φουρανίων και άλλων δολοφονικών ουσιών από τις πυρκαγιές αυτές καθώς και τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας. Οι πυρκαγιές σε παρόμοια εργοστάσια και χώρους συγκέντρωσης πλαστικών είναι ένα διεθνές φαινόμενο, μετά το κλείσιμο της κινεζικής αγοράς πλαστικού από την 1.1.2018. Οι τιμές στο χρησιμοποιημένο πλαστικό έχουν πέσει, αφού είχε προηγηθεί προσπάθεια διοχέτευσής του σε άλλες ασιατικές χώρες. Έτσι, είναι πολύ πιο συμφέρον για τους εμπόρους και διακινητές να εγκαταλείπουν το πλαστικό ή να το ξεφορτώνονται από τις αποθήκες τους.
Πέρυσι τον Οκτώβριο είχε καεί εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Θεσσαλονίκη και άλλο παρόμοιο κέντρο τον Απρίλιο του 2019. Τον Δεκέμβρη είχε καεί στην Πάτρα. Τον Γενάρη φέτος είχε ξεσπάσει φωτιά σε ανακύκλωση πλαστικών στην Κόρινθο, τον Μάρτιο στη Λάρισα, τον Απρίλιο στο Μενίδι, τον Μάιο στον Ασπρόπυργο, την Εύβοια και τη Μάνδρα. Τώρα το ίδιο συνέβη στη Μεταμόρφωση. Τα αποτελέσματα της έρευνας της Πυροσβεστικής όσον αφορά τις πυρκαγιές αυτές δεν έχουν γνωστοποιηθεί αλλά δεν υπήρξε και κανένα επιπλέον μέτρο ή τρόπος αντιμετώπισης από τις κυβερνήσεις.
Οι Πράσινοι θέτουν τα εξής ερωτήματα:
-Ποιος έχει ελέγξει τη διασπορά των διοξινών στην ευρύτερη περιοχή των πυρκαγιών και τι μέτρα έχουν παρθεί;
-Γιατί τα εργοστάσια ανακύκλωσης να είναι ιδιωτικά;
-Γιατί να μην κάνουν μονάδες ανακύκλωσης οι Δήμοι σε διαδημοτικές μονάδες διαχείρισης;
-Γιατί η χώρα να προχωρήσει στα εργοστάσια καύσης, συμπλέοντας με τους εγχώριους και διεθνείς εργολάβους και υποσκάπτοντας το μέλλον της ανακύκλωσης;

Τοποθετήθηκαν Διευθυντές Α-θμιας και Β-θμιας Εκπαίδευσης
Τοποθετήθηκαν και αναλαμβάνουν καθήκοντα οι επιλεγέντες 116 προσωρινοί Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε εφαρμογή του άρθρου 30 του νόμου 4713/2020.
Η αντικατάσταση των μέχρι τώρα υπηρετούντων Διευθυντών Εκπαίδευσης κρίθηκε αναγκαία, καθώς η θητεία τους έχει λήξει από τις 31/7/2018, ο νόμος βάσει του οποίου έχουν επιλεγεί έχει κριθεί αντισυνταγματικός και οι τοποθετήσεις ορισμένων εξ αυτών έχουν ήδη ακυρωθεί.
Οι νέοι διευθυντές στην Ήπειρο είναι οι:
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας: Παρασκευή Χαμπηλομάτη-Αθανασέλου,
Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας: Κλεοπάτρα Βασιλείου
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας: Ευάγγελος Τζάνης,
Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας: Μαρίνα Μπέση
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων: Βαγγέλης Κωσταδήμας.
Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων: Δημήτρης Ντούτσης
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας: Απόστολος Κατσανάκης
Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας: Γιώργος Μότσιος

Έρχεται από τον Σεπτέμβριο η Σχολή Θεάτρου «Ορφέας»!
Ένας νέος καλλιτεχνικός οργανισμός, αφιερωμένος στην τέχνη της υποκριτικής, η Σχολή Θεάτρου «Ορφέας», ανοίγει τις πύλες της από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην πόλη των Ιωαννίνων!
Η Σχολή θα λειτουργήσει σε νέο χώρο, με εγκαταστάσεις Ευρωπαϊκών προδιαγραφών, στο κέντρο της πόλης, έχοντας κεντρικούς στόχους την έρευνα, την αναζήτηση και την εκπαίδευση πάνω στη θεατρική τέχνη. Ιδρυτές της είναι η Ναταλία Μίγδου και ο Χρήστος Χρήστου, δύο επαγγελματίες που υπηρετούν εδώ και χρόνια, με συνέπεια και αφοσίωση, το Θέατρο και την υποκριτική.
Η Ναταλίου Μίγδου
Με καταγωγή από την Άρτα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Ιωάννινα. Είναι απόφοιτη του Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν αλλά και του θεατρικού εργαστηρίου Βασίλης Διαμαντόπουλος με δάσκαλο τον ίδιο. Εργάστηκε στο Εθνικό και στο Ελεύθερο Θέατρο, έχει πρωταγωνιστήσει σε διάφορα δημοφιλή σήριαλ συνεργαζόμενη με τους τηλεοπτικούς σταθμούς ΕΡΤ1, ΝΕΤ, ALPHA και ΑΝΤ1, ενώ έχει επιμεληθεί και θεατρική ραδιοφωνική εκπομπή στην ΕΡΑ. Παράλληλα, εκπαιδεύει θεατρικά παιδιά σε προγράμματα που εκπονεί η ίδια. Μεταξύ άλλων, έχει συνεργαστεί με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων, το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος και το Θέατρο Έκφραση στα Γιάννενα.
Ο Χρήστος Χρήστου
Γεννήθηκε στο Μόναχο και μεγάλωσε στα Ιωάννινα. Είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής «Πρόβα». Σπούδασε παιδαγωγική θεάτρου – θεατρικό παιχνίδι στη σχολή του Λάκη Κουρετζή στο Θέατρο Ημέρας. Επίσης παρακολούθησε το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «Η σκηνοθεσία στο Θέατρο» όπως και σεμινάρια υποκριτικής με τους Γιώργο Καραμίχο, Ζωή Ξανθοπούλου, Πασχάλη Τσαρούχα κ.α.
Από το 2013 διηύθυνε καλλιτεχνικά το Θέατρο Έκφραση στα Ιωάννινα. Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις όπως «Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μία ώρα», «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης», «Ματωμένος Γάμος», «Δεν Πληρώνω – Δεν Πληρώνω» κ.α.. ενώ ως ηθοποιός έχει παίξει σε θεατρικά όπως ο «Caveman» σε σκηνοθεσία Γεράσιμου Γεννατά και ο «Γυάλινος Κόσμος» σε σκηνοθεσία Ζωής Ξανθοπούλου. Αυτή την περίοδο σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Καλιφόρνια Ντρίμιν» του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Διδάσκει θεατρική αγωγή σε παιδιά – εφήβους- ενήλικες.

Η Πανηπειρωτική για τη ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΕΝΟΥ
Την 16η Αυγούστου 1943, 120 στρατιώτες του 12ου λόχου του 98ου συντάγματος πεζικού της 1ης ορεινής μεραρχίας ορεινών καταδρομών του γερμανικού στρατού έκαναν στάχτη ολόκληρο το χωριό Κομμένο και δολοφόνησαν εν ψυχρώ 317 κατοίκους. Στην εκδήλωση (16.8.2020) που πραγματοποιήθηκε στο Κομμένο με τη συμπλήρωση 77 χρόνων από το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα η Πανηπειρωτική εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του ΔΣ Χρυσόστομο-Μάκη Κιάμο -Χήτοκαι τα μέλη Κωνσταντίνο Παπαπάνο και Αντώνη Κοντό.
Μετά το τελετουργικό ο πρόεδρος της ΠΣΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το σημερινό επίσημο μνημόσυνο που διοργάνωσε ο Δήμος «Νικολάου Σκουφά» για τους 317 που σφαγιάστηκαν στον ηρωικό αυτό χώρο του Κομμένου είναι ένα συλλείτουργο ψυχών- ιεραποστόλων οικουμενικών αξιών, πανανθρώπινων μηνυμάτων και διδαγμάτων ανθρωπισμού και ελπίδας.
Ελπίδα για μια ζωή ειρηνική, αξιοπρεπή, χωρίς να πλανάται πουθενά ο φασισμός, σε όποια παλιά ή και νεότευκτη μορφή μπορεί να εξυφαίνεται. Τα μαρτυρικά χωριά της Ηπείρου συνιστούν μια παρακαταθήκη ελευθερίας, αξιοπρέπειας και διδαχής.Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας παρήγαγε ψηφιακό δίσκο (CD) το 2007 που παρουσιάζει με αφηγήσεις το μεγάλο έγκλημα που έγινε στα μαρτυρικά χωριά μας. Σήμερα επεξεργάζεται ένα τεράστιο υλικό (πολλών ωρών) και παράγουμε άλλο ψηφιακό δίσκο που θα αναφέρεται σ’ αυτά τα εγκλήματα που έγιναν στους ιερούς αυτούς τόπους όπου σταυρώθηκε η Ελλάδα.
Στην ουσία είναι ένας φόρος τιμής, ευγνωμοσύνης και υπόσχεσης στους απάνθρωπα σφαγιασθέντας συμπατριώτες μας. Ποτέ δεν σας ξεχνάμε.
Για να δικαιώσουμε αυτούς που«γυρεύουν το ψωμί που δε φάγανε/Γυρεύουν τον ήλιο που τους κλέψανε/Γυρεύουν τη ζωή που τους κόψανε».