
Τελικά το Φράγμα Αγίου Νικολάου ήταν παρωνυχίδα
53 έργα ΑΠΕ στην Άρτα- 295 έργα αδειοδοτημένα στην Ήπειρο
Οι εξελίξεις σε ότι αφορά την ενέργεια, είναι τέτοιες που τα κοινωνικά αντανακλαστικά δεν τις προλαβαίνουν. Οι αντιδράσεις που υπήρχαν κάποτε για το Φράγμα Αγίου Νικολάου στην Άρτα, αλλά και για έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ήπειρο, ήταν παιδικές ασθένειες μπροστά στα έργα ΑΠΕ που έχουν αδειοδοτηθεί στην Ήπειρο. Αιολικά, υδροηλεκτρικά και φωτοβολταϊκά, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη παρά τις αντιδράσεις που προκαλούν, αν οι τοπικές κοινωνίες προλαβαίνουν.
Με βάση τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) από τον Φεβρουάριο του 2024, στην περιοχή έχουν αδειοδοτηθεί 295 έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), κατανεμημένα ως εξής: 87 αιολικά πάρκα, 129 μικρά υδροηλεκτρικά έργα (ΜΥΗΕ), 68 φωτοβολταϊκά και 11 μονάδες βιομάζας .
Αιολικά Πάρκα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) από τον Φεβρουάριο του 2024, στην Ήπειρο έχουν αδειοδοτηθεί συνολικά 87 αιολικά πάρκα.
Η κατανομή τους ανά νομό είναι η εξής:
Π.Ε. Ιωαννίνων: 165 έργα
Π.Ε. Άρτας: 53 έργα
Π.Ε. Θεσπρωτίας: 47 έργα
Π.Ε. Πρέβεζας: 30 έργα
Αξιοσημείωτο είναι ότι στην περιοχή της Λάκκας Σουλίου, σχεδιάζεται η εγκατάσταση 16 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 486 MW, τα οποία αναμένεται να παράγουν σχεδόν το 50% της συνολικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Ήπειρο .
Ωστόσο, η χωροθέτηση αυτών των έργων έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου έχει απορρίψει για αρκετά τις ΜΠΕ όμως οι αποφάσεις αυτές είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα και δεν επαρκούν πάντα για να ματαιώσουν τα σχέδια.
Υδροηλεκτρικά Έργα
Η περιοχή της Κόνιτσας και γενικότερα η λεκάνη απορροής του ποταμού Αώου φιλοξενούν 48 υδροηλεκτρικά έργα, συνολικής ισχύος 74,55 MW . Ένα από τα πιο πρόσφατα έργα είναι το ΜΥΗΕ “Ασπροχώρι” ισχύος 1,78 MW, το οποίο αναμένεται να παράγει 4,706 GWh ετησίως. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος έχει απορρίψει δύο μικρά υδροηλεκτρικά έργα στην περιοχή, επικαλούμενη περιβαλλοντικούς λόγους .
Φωτοβολταϊκά
Τα φωτοβολταϊκά έργα είναι διασκορπισμένα σε όλους τους νομούς της Ηπείρου. Συγκεκριμένα, στον Δήμο Ζίτσας , στον Δήμο Αρταίων, στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας, στο Θεσπρωτικό και στον Λούρο Πρέβεζας. Πολλά από αυτά εγκαθίστανται σε αγροτεμάχια αναδασμού, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχίες για την απώλεια παραγωγικών γεωργικών εκτάσεων στην κατά βάση ορεινή Ήπειρο.
Το τσουνάμι αδειών αναδεικνύει και το μέγεθος του προβλήματος. Η ανάπτυξη ΑΠΕ με τρόπο άναρχο και χωρίς να υπακούει σε καμία χωροταξική κατανομή, προκαλεί αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες κάτι που είναι και αναμενόμενο και λογικό.
(Με πληροφορίες από το epiruspost.gr).