Τελική συνάντηση & συνέδριο για το έργο URBAN WASTE στις Βρυξέλλες

Στρατηγικές Διαχείρισης των Αστικών Απορριμμάτων σε Τουριστικές Πόλεις

Καθώς το έργο URBAN-WASTE (Horizon 2020) πλησιάζει στην ολοκλήρωση της υλοποίησής του στις 31 Μαΐου 2019, οι Βρυξέλλες φιλοξενούν το τελικό συνέδριο του έργου με τίτλο «Διαχείριση Απορριμμάτων στον Τουρισμό. Ποια η σημασία της;» που διοργανώνεται από την ACR+ στις 7 Μαΐου 2019.

Έντεκα πιλοτικές πόλεις και περιφέρειες, από τη Λευκωσία μέχρι την Πόντα Ντελγάδα και από την Κοπεγχάγη μέχρι την Τενερίφη, πραγματοποίησαν αυτό το ”ταξίδι” που διήρκησε τρία χρόνια για να επαναπροσδιορίσουν τις στρατηγικές διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων στις τουριστικές πόλεις. Πανεπιστήμια, ινστιτούτα, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εταιρείες συμβούλων παρείχαν πολύτιμες πληροφορίες και δεξιότητες βοηθώντας τις πιλοτικές πόλεις να αξιολογήσουν τις επιδόσεις τους στην ευαισθητοποίηση των πολιτών τους και να εξετάσουν τη βελτίωση διαδικασιών με στόχο την ενίσχυση του βιώσιμου τουρισμού σε τοπικό επίπεδο.

Τρία χρόνια αργότερα, οι 11 πιλοτικές πόλεις και οι 16 τεχνικοί συνεργάτες, μεταξύ αυτών και η Περιφέρεια Ηπείρου με τους συνεργαζόμενους φορείς, είναι υπερήφανοι να παρουσιάσουν στο ευρύτερο κοινό, στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς και ινστιτούτα, στις τοπικές και περιφερειακές αρχές, τα ευρήματα, τα αποτελέσματα και τα επιτεύγματα που προέκυψαν από την εφαρμογή στρατηγικών διαχείρισης απορριμμάτων στις 11 πιλοτικές πόλεις του έργου και γενικότερα την πορεία που κατέγραψε το πρόγραμμα URBAN-WASTE.
Ανάμεσα στους ομιλητές του συνεδρίου είναι η Fadila Laanan από την Περιφέρεια των Βρυξελλών, ο Carlos Diaz Rivero από την Κυβέρνηση των Κανάριων Νήσων, η Francoise Bonnet Γενική Γραμματέας της ACR+, ομιλητές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσκεκλημένοι ομιλητές που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού στην Ευρώπη.

Το έργο URBAN WASTE έχει ως στόχο να συμβάλει στην ανάπτυξη στρατηγικών που αποσκοπούν στη μείωση της παραγωγής αστικών αποβλήτων καθώς και στρατηγικών για την περαιτέρω ανάπτυξη της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης, της συλλογής και της διάθεσης των απορριμμάτων. Με τον τρόπο αυτό, το έργο URBAN-WASTE θα υιοθετήσει και θα εφαρμόσει την προσέγγιση του αστικού μεταβολισμού προκειμένου να υποστηρίξει τη μετάβαση σε ένα κυκλικό μοντέλο όπου τα απόβλητα θεωρούνται πόροι και επανεντάσσονται στην αστική ροή. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του έργου www.urban-waste.eu