ΤΕΡΡΥ ΦΑΚΙΤΣΑ: στο νέο δήμο, δεν θα χωρά ούτε ο αυταρχισμός ούτε η «ενός ανδρός αρχή»

Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον Συνδυασμό «ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΤΑΙΩΝ» στην ΗΧΩ

«Καλώ τους συνδημότες να εμπιστευτούν και να στηρίξουν μια γυναίκα, που με τα χαρακτηριστικά που έχει το «αδύναμο» φύλο μας μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά! Και ξέρετε ένα από τα βιβλία που ξαναδιαβάζω είναι και «ο θεός των μικρών πραγμάτων», επισημαίνει μιλώντας στην ΗΧΩ, η υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον Συνδυασμό «ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΤΑΙΩΝ» και υποψήφιο Δήμαρχο Αρταίων τον Γιώργο Μπαλάγκα, δικηγόρος, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (ΤΕΡΡΥ) ΦΑΚΙΤΣΑ.

Φυσικά, το ερώτημα γιατί με τον Γιώργο Μπαλάγκα, δεν θα μπορούσε να μην τεθεί.
«Συμπορεύομαι με τον Γιώργο Μπαλάγκα- και πιστέψτε με, μαζί με μένα χιλιάδες άλλοι συμπολίτες μας- γιατί είναι ένας άνθρωπος απλός, σοβαρός και αυτοδημιούργητος, γιατί προέρχεται από μια φτωχή αγροτική οικογένεια του κάμπου και με την αξιοσύνη του έφτασε στα υψηλότερα αξιώματα της Ελληνική Αστυνομίας», δηλώνει η κυρία Φακίτσα, επισημαίνοντας σχετικά με την επιλογή της να είναι υποψήφια με τον κ. Μπαλάγκα: «Και το κυριότερο όλων: Είμαι με τον Γιώργο Μπαλάγκα γιατί στον νέο δήμο , όπως θα προκύψει από την απλή αναλογική, δεν χωρά ούτε ο αυταρχισμός ούτε η «ενός ανδρός αρχή». Η επόμενη των εκλογών απαιτεί έναν άνθρωπο συναινετικό, συνεργατικό, ικανό να εμπνεύσει κι όχι να διχάσει».

Η συνέντευξη της κ. Φακίτσα στην ΗΧΩ, έχει ως εξής:

Ερώτηση: Κύρια Φακίτσα για ποιους λόγους συμμετέχετε στις Δημοτικές Εκλογές;
Απάντηση: Η εξόχως τιμητική πρόταση του κ. Γιώργου Μπαλάγκα να στελεχώσω το ψηφοδέλτιο της παράταξής «ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΤΑΙΩΝ» ήρθε, ομολογουμένως, σε μια στιγμή που νιώθω ώριμη, έμπειρη επαγγελματικά και έτοιμη για ένα νέο βήμα στη ζωή μου. Είμαι δηλαδή σ αυτή που ονομάζουμε ως «κατάλληλη ηλικία» Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε αυτοδιοικητικές εκλογές όχι όμως και η πρώτη που εμπλέκομαι σε «κοινές» διαδικασίες. Πέραν του γεγονότος ότι για τρεις θητείες εκλέγομαι συνεχώς , από τους συναδέλφους μου, στο Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας, θεωρώ ότι για κάθε πολίτη η συμμετοχή στα κοινά σηματοδοτεί και κάτι άλλο: είναι η καθημερινότητα στην πόλη, είναι ο πολιτιστικός εθελοντισμός, οι αθλητικές δράσεις, η οικολογική ευαισθησία, ακόμα, ακόμα και η αγωνία ενός γονιού για τα προβλήματα του σχολείου των παιδιών του ή η φροντίδα ενός δημότη για την γειτονιά του. Από αυτή την οπτική γωνία λοιπόν θεωρώ τον εαυτό μου ενεργό πολίτη και ως εκ τούτου προέκυψε φυσιολογικά η απόφασή μου να «εκτεθώ» στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου. Η όποια έλλειψη πολιτικής εμπειρίας μου στον αυτοδιοικητικό στίβο πιστεύω εξισορροπείται από το πλεόνασμα της κοινωνικής μου δυναμικής αλλά και από την νομική μου επάρκεια σε θέματα διοίκησης και αυτοδιοίκησης.

Ερώτηση: Τι είναι αυτό που προτείνετε εσείς προσωπικά στους συνδημότες σας, ώστε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη τους;
Απάντηση: Θα μου επιτρέψετε προτού σας απαντήσω να σας εκθέσω κάποιες σκέψεις μου για πράγματα που παρατηρώ στην προεκλογική περίοδο.
Από τη μία, είναι ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς τόσους υποψηφίους που τολμούν να εκθέσουν τον εαυτό τους στην κρίση των συμπολιτών τους ζητώντας στήριξη και ψήφο. Τους εκτιμώ ασυγκρίτως από εκείνους που επιλέγουν την εσωστρέφεια και την μεμψίμοιρη ή κακεντρεχή κριτική από τον καναπέ του σπιτιού τους.
Από την άλλη όμως, όλοι αυτοί οι υποψήφιοι (και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου), κινδυνεύουμε να πέσουμε στην παγίδα της προεκλογικής ομοιομορφίας, και της αοριστολογίας. «Αγωνία για το καλό του τόπου» ο ένας, « έτοιμος για προσφορά» ο άλλος, « με ευαισθησία και καθαρή φωνή» ο επόμενος και πάει λέγοντας! Φοβάμαι, κ. Στάμο, ότι όλα αυτά τα τετριμμένα μοτίβα που επαναλαμβάνονται δίπλα σε χαμογελαστές φωτογραφίες των υποψηφίων, μάλλον προκαλούν αδιαφορία αν όχι θυμηδία, στους συμπολίτες μας. Θα προσπαθήσω λοιπόν να μην παγιδευτώ σε ένα τέτοιο προεκλογικό σκηνικό. Εξάλλου δεν είναι του τύπου μου.

Η πρότασή μου είναι απλή, λιτή και κατανοητή: « Δεν πιστεύω σε άπιαστα οράματα και μεγαλόπνοες διακηρύξεις. Πιστεύω στην στοχοθέτηση μικρών, απλών και καθημερινών πραγμάτων. Λόγου χάρη καθαριότητα, κυκλοφοριακό, πράσινο, τοπικός αθλητισμός, κοινωνική ευαισθησία. Πράγματα δηλαδή που μπορούν να βελτιωθούν και μαζί με αυτά να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής μας. Κι έτσι ακριβώς, όπως παλεύω καθημερινά για τη δουλειά μου, την οικογένεια μου και για τα παιδιά μου ως γυναίκα- εργαζόμενη, μητέρα, σύζυγος και νοικοκυρά, διαβεβαιώνω τους συμπολίτες μου ότι θα παλέψω και γι’ αυτά. Τόσο απλά και τόσο καθαρά!». Καλώ λοιπόν τους συνδημότες να εμπιστευτούν και να στηρίξουν μια γυναίκα, που με τα χαρακτηριστικά που έχει το «αδύναμο» φύλο μας μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά! Και ξέρετε ένα από τα βιβλία που ξαναδιαβάζω είναι και «ο θεός των μικρών πραγμάτων»

Ερώτηση: Θα ήθελα, τέλος, να μου δικαιολογήσετε την επιλογή σας να συμπορευτείτε με τον κ. Γιώργο Μπαλάγκα.
Απάντηση: Χαίρομαι γιατί η ερώτησή σας, κ. Στάμο, μου δίνει την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω ορισμένα πράγματα για την υποψηφιότητά μου. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε επίσημα το όνομά μου με τον συνδυασμό « ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ» , έχω γίνει αποδέκτης πολλών και θετικών κρίσεων για την επιλογή μου αυτή, δεν έλειψαν όμως και κάποιοι, που είτε ειλικρινώς είτε με δόλο, αμφισβήτησαν τόσο την επιλογή μου όσο και τον ίδιο τον κ. Μπαλάγκα. Άλλοι μίλησαν για «αντάρτη» και έθεσαν ζήτημα κομματικής πειθαρχίας κι άλλοι για «έναν άγνωστο» που δεν τον ξέρει κανείς στην Άρτα. Απαντώ τα εξής:

Πρώτον: Σε όσους μίλησαν για «αντάρτες», τους θυμίζω ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές και πολύ περισσότερο οι δημοτικές, είναι και πρέπει να είναι ακομμάτιστες. Τους παραπέμπω επίσης στην πρόσφατη ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ρητά και κατηγορηματικά ξεκαθαρίζει ότι δεν δίνεται επίσημο χρίσμα από το κόμμα σε κανέναν Δήμο της χώρας και για κανέναν Υποψήφιο Δήμαρχο. Εκτός και αν κάποιοι θεωρούν ότι είναι «ελέω θεού ….δήμαρχοι»! Όσο για την παρέμβαση του στελέχους της Ν.Δ κ. Ν. Χαρδαλιά σε τοπική εφημερίδα προ ημερών και το παραμύθι που σέρβιρε περί δήθεν στήριξης της Ν.Δ στον νυν δήμαρχο τους παραπέμπω στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Δημοκρατία» της 14ης Απριλίου 2019. Ας διαβάσουν κάποιοι τη σελίδα 14, έχει ενδιαφέρον.

Δεύτερον: Σε όσους ψιθυρίζουν δεξιά και αριστερά ότι ο Μπαλάγκας είναι άγνωστος στην πόλη της Άρτας, θέλω να τους ρωτήσω τα εξής: Πόσο άγνωστος μπορεί να είναι ένας άνθρωπος που στις προηγούμενες εκλογές εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης; Πόσο άγνωστος μπορεί να είναι ένας άνθρωπος που υπηρέτησε με επιτυχία ως Αντιδήμαρχος δύο χρόνια; Για ποιους λοιπόν είναι άγνωστος; Μήπως για τα ΄΄γνωστά- άγνωστα΄΄ παπαγαλάκια της πόλης μας που προεξοφλούν το αποτέλεσμα των εκλογών; Μήπως για τους εμπνευστές της περιβόητης πια, όσο και γελοίας, δημοσκόπησης που έδινε στο συνδυασμό μας ποσοστό 1%; Ή μήπως για εκείνους που νιώθουν να τρίζει η καρέκλα της εξουσίας και αγωνιούν για το τι δουλειά θα κάνουν την επόμενη των εκλογών;

Όλα αυτά θα ήθελα να τα λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι συμπολίτες μας, όχι μόνο οι νεοδημοκράτες αλλά και όλοι οι σκεπτόμενοι και προβληματιζόμενοι Αρτινοί και να κλείσουν τα αυτιά τους σε διαβολές και σε ….απειλές! Για μας κοινό είναι το παναρτινό κοινό και σε καμιά περίπτωση κομματικά περιχαρακωμένο!
Συμπορεύομαι λοιπόν με τον Γιώργο Μπαλάγκα- και πιστέψτε με, μαζί με μένα χιλιάδες άλλοι συμπολίτες μας- γιατί είναι ένας άνθρωπος απλός, σοβαρός και αυτοδημιούργητος, γιατί προέρχεται από μια φτωχή αγροτική οικογένεια του κάμπου και με την αξιοσύνη του έφτασε στα υψηλότερα αξιώματα της Ελληνική Αστυνομίας. Και το κυριότερο όλων: Είμαι με τον Γιώργο Μπαλάγκα γιατί στον νέο δήμο , όπως θα προκύψει από την απλή αναλογική, δεν χωρά ούτε ο αυταρχισμός ούτε η «ενός ανδρός αρχή». Η επόμενη των εκλογών απαιτεί έναν άνθρωπο συναινετικό, συνεργατικό, ικανό να εμπνεύσει κι όχι να διχάσει. Κι αυτό το πρόσωπο θεωρώ ότι είναι ο κ. Μπαλάγκας, όπως εξάλλου και όλοι οι συνεργάτες του

Σας ευχαριστώ θερμά για την φιλοξενία σας.