Τι έκαναν το 2015 οι Ηπειρώτες Βουλευτές για το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών

Ποιοι ψήφισαν ΝΑΙ,Ποιοι είπαν ΟΧΙ και Ποιοι ΑΠΕΙΧΑΝ

Το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών που το 2015, όταν ήρθε προς ψήφισε τριχοτόμησε τη Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση, τώρα που έρχεται το νομοσχέδιο σχετικά με τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, όλα δείχνουν πως οδηγεί σε νέες αναταράξεις και αντιθέσεις με κίνδυνο να πληγεί το κύρος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μάλιστα όπως επισημαίνονται σε ρεπορτάζ των προσκείμενων στην κυβέρνηση εφημερίδων, είναι διάχυτη η απορία στο κυβερνητικό στρατόπεδο γιατί ο πρωθυπουργός επιμένει σε ένα θέμα που διχάζει τον κόσμο της παράταξης, ενώ επισημαίνεται επίσης η επικείμενη στροφή της Ευρώπης προς τα δεξιά και ακροδεξιά.

Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού είναι κάτι παραπάνω από προφανές, ότι βρίσκει αντίθετους έναν μεγάλο αριθμό κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών, ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας καθώς και την Εκκλησία με την οποία παραδοσιακά η ΝΔ διατηρεί προνομιακές σχέσεις.
Πλέον οι συζητήσεις στρέφονται στο εάν όταν έρθει το νομοσχέδιο για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, θα παρατηρηθούν οι σκηνές…χάους, που συνέβησαν όταν το 2015, η κυβέρνηση Τσίπρα, έφερε προς ψήφιση το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών.

Σύμφωνο συμβίωσης
Πιο συγκεκριμένα, στις 22 Δεκέμβρη 2015 ψηφίστηκε στη Βουλή ο νόμος «Σύμφωνο συμβίωσης, άσκηση δικαιωμάτων, ποινικές και άλλες διατάξεις», με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας. Επί της αρχής ψήφισαν υπέρ 193 βουλευτές και 56 κατά. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και της Ένωσης Κεντρώων υπερψήφισαν το νόμο. Διαφοροποιήσεις υπήρχαν στην ψήφο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και των ΑΝΕΛ. Όχι ψήφισε η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ ψήφισε κατά επί της αρχής και στα άρθρα του νόμου, από τα οποία τα πρώτα 14, καθώς και το άρθρο 56, αναφέρονται στο Σύμφωνο Συμβίωσης (ΣΣ) και την επέκταση της δυνατότητας σύναψής του και στα ομόφυλα ζευγάρια.

Οι τίτλοι των μέσων ενημέρωσης έκαναν λόγο για «ιστορική μέρα για το ελληνικό Κοινοβούλιο, με το Σύμφωνο Συμβίωσης να υπερψηφίζεται με 194 ψήφους», με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει αυτοκριτική και να ζητά συγγνώμη για την καθυστέρηση του νομοσχεδίου, ενώ επικράτησε χάος στη Νέα Δημοκρατία, με τους βουλευτές να ψηφίζουν κατά συνείδηση και να… χωρίζονται στα τρία, με άλλους να ψηφίζουν υπερ, άλλοι κατά και άλλοι να απέχουν της ψηφοφορίας. Επίσης παρά το “Όχι” των ΑΝΕΛ, κάποιοι βουλευτές (Κουντουρά, Παπαχριστόπουλος, Ζουράρι) διαφοροποιήθηκαν και υπερψήφισαν!

Όπως σημειώνονταν στα ρεπορτάζ της εποχής εκείνης, στην ψηφοφορία επικράτησε το απόλυτο χάος σε σημείο που οι ψηφολέκτες χρειάστηκαν πάνω από μία ώρα για να βγάλουν τελικό αποτέλεσμα. Τελικά το Σύμφωνο Συμβίωσης πέρασε με τις ψήφους των βουλευτών σύσσωμου του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού, του ΠΑΣΟΚ, της Ένωσης Κεντρώων και με ολίγη Νέα Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, με 194 «ναι» και 55 «όχι» ψηφίστηκε τελικά το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης στην Βουλή. Στην ονομαστική ψηφοφορία συμμετείχαν 249 βουλευτές, ενώ οι απόντες ήταν 51. Από την ΝΔ, όπου ψήφισαν κατά συνείδηση, υπήρξαν διαφοροποιήσεις: 19 «ναι», 29 «όχι» και 27 απόντες.

Η «τριχοτόμηση» της ΝΔ

ΝΑΙ στα άρθρα από 1 έως και 14 που αφορούν το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, από τη ΝΔ τάχθηκαν τελικά 17 βουλευτές οι: Θεόδωρος Φορτσάκης, Νίκη Κεραμέως, Βασίλης Οικονόμου, Ντόρα Μπακογιάννη, Όλγα Κεφαλογιάννη, Νικήτας Κακλαμάνης (όχι στο 7), Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κώστας Χατζηδάκης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Γιάννης Βρούτσης, Κατερίνα Παπακώστα, Σίμος Κεδίκογλου , Κώστας Τασούλας (εκτός από τα άρθρα 9-10 και 11), Νίκος Παναγιωτόπουλος (εκτός από τα άρθρα 9-10 και 11), Χρήστος Δήμας και Γιάννης Πλακιωτάκης.

ΟΧΙ σε όλα τα άρθρα που αφορούν το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών τάχθηκαν 27 «γαλάζιοι» βουλευτές, οι : Άννα Καραμανλή, Μισέλ Ασημακοπούλου, Γεράσιμος Γιακουμάτος (εάν και ψήφισε «ναι» επί της Αρχής), Κώστας Βλάσης, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Βλάχος, Αθανάσιος Μπούρας, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μάνος Κόνσολας, Τάσος Δημοσχάκης, Απόστολος Βεζυρόπουλος, Βασίλης Γιόγιακας, Σάββας Αναστασιάδης, Γιώργος Κασαπίδης, Χρήστος Κέλλας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χαράλαμπος Αθανασίου (όχι σε όλα εκτός του 15), Χρήστος Μπουκώρος, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιώργος Καρασμάνης , Κωστας Κουκοδήμος, Φωτεινή Αραμπατζή, Στέργιος Γιάννακης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Βαγιενάς, Νότης Μηταράκης.

Από την ψηφοφορία ΑΠΟΥΣΙΑΣΑΝ 29 βουλευτές της ΝΔ οι: Σταμάτης Δημήτριος, Βασίλης Κικίλιας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Αδωνης Γεωργιάδης, Σοφία Βούλτεψη, Μάριος Σαλμάς, Κώστας Καραγκούνης, Γιάννης Αδριανός, Γεώργιος Στύλιος, Γεωργία Μαρτίνου, Βαγγέλης Μπασιάκος, Κώστας Κοντογιώργης, Κώστας Τζαβάρας, Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Καραμανλής, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Ελένη Ράπτη, Θεόδωρος Καράογλου, Κώστας Τσίαρας , Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Κατσαφάδος, Γιάννης Τραγάκης , Καραμανλή Κώστας του Αχιλλέα, Κωνσταντίνος Σκρέκας , Χρήστος Σταικούρας , Γιάννης Αντωνιάδης.

Οι απουσίες των άλλων 

Από τους ΑΝΕΛ υπέρ των διατάξεων του συμφώνου συμβίωσης τοποθετήθηκαν οι: Έλενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κώστας Ζουράρης. Καταψήφισαν οι: Κώστας Κατσίκης, Γιώργος Λαζαρίδης, Βασίλης Κόκκαλης, Δημήτρης Καμμένος και Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά ενώ απουσίασε ο Πάνος Καμμένος.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ απόντες ήταν οι ο Γιάννης Δραγασάκης, Μάρκος Μπόλαρης, Ιωάννης Θεοφύλακτος, Στάθης Παναγούλης.

Από την Δημοκρατική Συμπαράταξη απουσίαζε η Φώφη Γεννηματά, από το Ποτάμι «όχι» ψήφισε ο βουλευτής του Ποταμιού Κ. Κατσίκης και απούσα ήταν η Κατερίνα Μάρκου.

Από την Ένωση Κεντρώων απών ήταν ο Αριστείδης Φωκάς.

Από το ΚΚΕ απόντες ήταν: η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και ο Θανάσης Παφίλης.

Τι ψήφισαν οι Ηπειρώτες το 2015 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση των βουλευτών της Ηπείρου στην ψηφοφορία για το Σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών, καθώς σήμερα κάποιοι από αυτούς που είναι κα σήμερα βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Σύμφωνο Συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών 

Οι βουλευτές Ηπείρου το 2015 για το Σύμφωνο Συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών ψήφισαν ως εξής:

**ΑΡΤΑ

-ΣΥΡΙΖΑ:  ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΣΙΡΚΑΣ  ψήφισαν ΝΑΙ

-ΝΔ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕ από την ψηφοφορία

**ΠΡΕΒΕΖΑ

-ΣΥΡΙΖΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ ψήφισε ΝΑΙ

-ΝΔ: ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ψήφισε ΟΧΙ

**ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ

ΣΥΡΙΖΑ: ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΤΣΗΣ ψήφισε ΝΑΙ

ΝΔ ΒΑΣΙΛΗΣ  ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ ψήφισε ΟΧΙ

***ΙΩΑΝΝΙΝΑ

ΣΥΡΙΖΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΟΣ, ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ, ψήφισαν ΝΑΙ

ΝΔ: ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ  ψήφισε ΝΑΙ (εκτός από τα άρθρα 9-10 και 11)

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών 

Οι βουλευτές Ηπείρου το 2023, όπως εκλέχτηκαν τον Ιούνιο του 2023 είναι οι εξής:

***ΑΡΤΑ:

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: ΣΤΥΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ  (δεν έχει πάρει θέση δημοσίως)

ΣΥΡΙΖΑ: ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΟΛΓΑ (θα ψηφίσει ΝΑΙ)

***ΠΡΕΒΕΖΑ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ (δεν έχει πάρει θέση δημοσίως)

ΣΥΡΙΖΑ: ΜΠΑΡΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  (θα ψηφίσει ΝΑΙ)

***ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  (θα ψηφίσει ΟΧΙ)

***ΙΩΑΝΝΙΝΑ

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ (θα ψηφίσει ΝΑΙ)

ΝΔ: ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, (θα ψηφίσει ΝΑΙ), ΚΕΦΑΛΑ ΜΑΡΙΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ (έχει εκφράσει αντιρρήσεις)

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: ΤΣΙΜΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ  (δεν έχει πάρει θέση δημοσίως)

Κ.Κ.Ε.: ΕΞΑΡΧΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΠΑΚΟΣ)  (θα ακολουθήσει την γραμμή του κόμματος)

Δηλαδή από τους 10 βουλευτές της Ηπείρου, προς το παρόν, τα σίγουρα «ΝΑΙ» είναι 4, τα ΟΧΙ ένα και υπάρχουν 5 βουλευτές που δεν έχουν πάρει –ανοικτά τουλάχιστον- θέση στο ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών που ήδη εκτός απ’ τους βουλευτές, διχάζει και την κοινωνία.