Τι θα βγάλει Η κάλπη της 25η Ιουνίου;

Αναδρομή στην εξέλιξη των εκλογικών αποτελεσμάτων από το 2007 στην Άρτα

Τι πήραν τα κόμματα στις εκλογές της 21ης Μαίου

Οι επιδόσεις κατά Δήμο και Δημοτικές Ενότητες

Μία ημέρα πρίν τις εκλογές, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν το ισχυρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως επιβεβαιώνεται στη νέα δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, που παρουσιάστηκε την Πέμπτη στη πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 38,5% και διατηρεί μεγάλη διαφορά, συνολικά 19,5 μονάδων, από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται στο 19%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 11,5%, το ΚΚΕ με 6,5%, η Ελληνική Λύση, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας με 3,5% έκαστο. Ενισχυμένοι εμφανίζονται οι Σπαρτιάτες, που μετρήθηκαν στο 2,5%, ενώ συνεχίζονται οι χαμηλές επιδόσεις του ΜέΡΑ25, που τοποθετείται στο 2%.

Η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων της δημοσκόπησης και τα σενάρια κατανομής εδρών, εμφανίζεται να εξασφαλίζει αυτοδυναμία ακόμη και σε μια Bουλή με εννέα κόμματα. Ειδικότερα, στο θεωρητικά πιο πιθανό σενάριο μιας Βουλής με επτά κόμματα, η Νέα Δημοκρατία δείχνει να εξασφαλίζει 162 έδρες και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 56, το ΠΑΣΟΚ με 33, το ΚΚΕ με 19 έδρες και από 10 έδρες λαμβάνουν Ελληνική Λύση, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας.
Εάν σχηματιστεί Βουλή με οκτώ κόμματα, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται στο σενάριο κατανομής εδρών να παίρνει 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 54, το ΠΑΣΟΚ 32, το ΚΚΕ 18, από 10 έδρες λαμβάνουν Ελληνική Λύση, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας και προστίθενται οι Σπαρτιάτες, που στο σενάριο αυτό παίρνουν 8 έδρες.

Τι έγινε στην Άρτα 
Χρήσιμη είναι η παράθεση των εκλογικών δεδομένων ενόψει των εκλογών της Κυριακής καθώς η Άρτα αποτελεί εξαίρεση καθώς η ΝΔ στο Νομό μας δεν έχει “σαρώσει”, ίσα – ίσα έχασε κι αυτή σε σχέση με το 2019.
Γενικά, κοιτώντας τα αποτελέσματα απ’ το 2007 και το ποσοστό των κομμάτων που δεν πιάνουν το 3% στην Άρτα, πιο πολύ χαρακτηριστικά ευρωεκλογών φαίνεται πως είχε η αναμέτρηση της 21ης Μαίου, παρά εθνικών εκλογών.
Ο πίνακας 1 δείχνει την εξέλιξη των αποτελεσμάτων από τις εκλογές του 2007 έως και τον Μάιος του 2023. Εκεί καταγράφεται η αυξομείωση των ποσοστών της ΝΔ, η πτώση του ΠΑΣΟΚ, η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και η σταθερή πορεία του ΚΚΕ.
Στους υπόλοιπους πίνακες βλέπουμε ποια ήταν τα αποτελέσματα της 21ης Μαίου, σε κάθε Δήμο και σε κάθε Δημοτική ενότητα, ενώ υπάρχει και ένας πίνακας με τα ποσοστά των κομμάτων στην Άρτα της 21ης Μαίου και δίπλα τους κενό για να βάλετε τα ποσοστά της 25ης Ιουνίου.

Τι πήραν τα κόμματα στις εκλογές της 21ης Μαίου

ΠΙΝΑΚΑΣ 1. Διακύμανση εκλογικής δύναμης των 4 πρώτων κομμάτων στο Νομό Άρτας, σε εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές, από τον Σεπτέμβριο του 2007 έως και σήμερα

ΠΙΝΑΚΑΣ 2. Οι επιλογές των ψηφοφόρων του Νομού Άρτας στις εκλογές της 21ης Μαΐου του
2023, ανά Δήμο και Δημοτική Ενότητα

Στους υπόλοιπους πίνακες βλέπουμε ποια ήταν τα αποτελέσματα της 21ης Μαίου, σε κάθε Δήμο και σε κάθε Δημοτική ενότητα, ενώ υπάρχει και ένας πίνακας με τα ποσοστά των κομμάτων στην Άρτα της 21ης Μαίου