Τι θα γίνει με τα Δημοτικά –Περιφερειακά Συμβούλια

Θα… βγούν απ’ τον «γύψο»;

Ο Βορίδης επέτρεψε τις δια ζώσης συνεδριάσεις

Οι Δήμαρχοι μάλλον σαμποτάρουν την κανονικότητα!

Ενώ με εγκύκλιο του, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, άναψε το πράσινο φως για να επανέλθει η ομαλή και δημοκρατική λειτουργία όλων των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης ( Δημοτικά – Περιφερειακά Συμβούλια, Διοικητικά Συμβούλια κ.α ), τηρουμένων φυσικά των υγειονομικών μέτρων, φαίνεται πως οι Δήμαρχοι δεν θέλουν την επαναφορά στην κανονικότητα.

Όμως αυτή η κατάσταση της πλήρους αποστασιοποίησης από τον ενεργό έλεγχο των πράξεων των δημοτικών αρχόντων, φαίνεται να έχει αν όχι τη στήριξη, τουλάχιστον την ανοχή, και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), και των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) και κατά περίεργο τρόπο όλων των δημάρχων,ανεξαρτήτως κομματικής –πολιτικής τοποθέτησης.
Όπως σημειώνεται και σε σχετικό δημοσίευμα από τα ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, είναι ενδεικτικό ότι μέχρι τώρα ΚΑΜΙΑ, παράταξη, στην ΚΕΔΕ ή σε ΠΕΔ, δεν έχει θέσει το θέμα.
Ειδικά στην ΚΕΔΕ, το κορυφαίο θεσμικό όργανο και η έκφραση του συνόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ούτε καν απλή συζήτηση δεν έχει γίνει αλλά ούτε στα Δημοτικά Συμβούλια οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, είτε πρόσκεινται στο ΚΚΕ, είτε στο ΣΥΡΙΖΑ, είτε στο ΚΙΝΑΛ, είτε στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά είτε στον οικολογικό χώρο είτε οπουδήποτε αλλού και που έχουν ως σύνολο την πλειοψηφία στα περισσότερα, το έχουν θέσει και επιδιώξει να ληφθεί κάποια απόφαση.

Με τον τρόπο αυτό, συνεχίζεται το ουσιαστικά αντιδημοκρατικό καθεστώς λειτουργίας του κυρίαρχου οργάνου του θεσμού της Αυτοδιοίκησης του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ συμπληρώνεται 1,5 χρόνος από τότε που τα Δημοτικά Συμβούλια σταμάτησαν να συνεδριάζουν διά ζώσης με τις συνεδριάσεις τους να γίνονται είτε μέσω τηλεδιασκέψεων είτε ακόμη και δια …περιφοράς !
Είναι όμως γεγονός πως με τις συνεδριάσεις –τηλεδιασκέψεις, δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος των πράξεων και των παραλείψεων των Δημοτικών Αρχόντων, με κάποιους εκλεγμένους της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για ισχυρά φαινόμενα αδιαφάνειας, αυταρχισμού και αδιαφορίας για την αντίθετη άποψη.

Να σημειωθεί πως όλα αυτά γίνονται όταν η Βουλή μπορεί και συνεδριάζει παρουσία των 300 μελών της, ενώ
τα Δημοτικά Συμβούλια των 37, 41, 43 ή 45 Δημοτικών Συμβούλων αποφεύγουν να συνεδριάζουν δια ζώσης ακόμη και αν έχουν τη δυνατότητα τήρησης της απόστασης των δυο μέτρων .

Εγκύκλιος για…εμβολιασμένους
Η εγκύκλιος του Βορίδη, με ημερομηνία 23/8/21, ορίζει το πως μπορούν να συνεδριάζουν δια ζώσης τα όργανα αυτά και αναφέρει σ΄ ότι αφορά τις συνεδριάσεις:
«Συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων με φυσική παρουσία χωρίς τον περιορισμό ατόμων του προηγούμενου σημείου αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 10 και νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο σύμφωνα 3 του άρθρου 10 τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων [απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των παρευρισκομένων, αναλογία του ενός (1) ατόμου ανά πέντε (5) τ.μ., χρήση μάσκας και αντισηπτικού].
Δηλαδή σ΄ ένα Δημοτικό Συμβούλιο 41 ατόμων και ΕΦΟΣΟΝ όλοι είναι οι εμβολιασμένοι-νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί σε χώρο συνολικού εμβαδόν 201,5 τμ, συν για όποιο από το υπηρεσιακό προσωπικό ή άλλα απαραίτητα άτομα κληθούν να παραστούν. Αν όμως ανάμεσα στους αιρετούς είναι και ανεμβολίαστοι, αυτοί μπορούν να συμμετέχουν με τηλεδιάσκεψη και φυσικά για τον χώρο της συνεδρίασης θα αφαιρεθεί ότι τους αναλογεί σε εμβαδόν.

Μειοψηφία
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις και ανακοινώσεις της ηγεσίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων στους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ξεπερνά σε ποσοστό το 90 % το θέμα των ανεμβολίαστων θα είναι ήσσονος σημασίας, αφού θα πρόκειται για μια πολύ ισχνή μειοψηφία.
Εφόσον εφαρμοστεί η εγκύκλιος Βορίδη, τότε αυτό το θέμα μένει και ΕΠΙΣΗΜΑ πλέον να επιβεβαιωθεί.