Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Yφιστάμενη κατάσταση και στρατηγική
Περιγραφή:
Το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι ένα από τα 9 Τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών των ΟΠΑ (ΑΣΟΕΕ), ΠΑΜΑΚ, κτλ.
Στα 22 χρόνια λειτουργίας του είναι αναμφισβήτητη η μεγάλη προσφορά του τόσο στην επιστημονική κοινότητα, όσο και στην εκπαιδευτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης της Πρέβεζας, όπου λειτουργεί, της Ηπείρου, αλλά και της χώρας γενικότερα από όπου έχει εισροές φοιτητών:
1. Παρέχει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση.
2. Έχει μεγάλη ερευνητική δραστηριότητα (δημοσιεύσεις, συνέδρια, προγράμματα, υποψήφιοι διδάκτορες κ.ά.) με διεθνή απήχηση.
3. Έχει κατοχυρώσει επαγγελματικά δικαιώματα για τους απόφοιτούς του – τα πληρέστερα στην Ελλάδα μετά από πρωτοβουλία των καθηγητών του.
4. Συνεργάζεται (κατά περίπτωση) με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, το Χρηματιστήριο Αθηνών, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών, το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών, τράπεζες, χρηματιστηριακές εταιρίες, εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις. Μερικές από αυτές τις επιχειρήσεις (π.χ. PTL – Κ.Παπαγεωργίου) ανήκουν και σε αποφοίτους του Τμήματος, ενώ άλλες έχουν βραβεύσει φοιτητές του.
5. Προσφέρει Μεταπτυχιακό πρόγραμμα, με μεγάλο κύρος και ζήτηση π.χ. 213 αιτήσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21.
6. Παρέχει Διδακτορικά: 7 υποψήφιοι διδάκτορες μέχρι τώρα.
7. Είναι άρτια οργανωμένο.
8. Διαθέτει μοναδικά για την Ελλάδα κτίρια και υποδομές (εργαστήρια και λογισμικά).
9. Έχει πανελλήνιο κύρος με το επιστημονικό περιοδικό «Επιθεώρηση Οικονομικών Επιστημών» (παλαιότερα), διοργάνωση συνεδρίων, βιβλία καθηγητών του και συμμετοχές τους σε πανελλήνια συνέδρια, με επιστημονικά άρθρα κ.ά.
10. Απαρτίζεται από σημαντικά στελέχη – μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού. Ορισμένα απ’ αυτά έχουν ευρύτερη επιρροή (π.χ. ο αντιπρόεδρος Ε.Α.Π. Κ.Καραμάνης) στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα.
11. Αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες. Με πρόταση του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής διαμορφώθηκαν και αναπτύσσονται οι σπουδές λογιστικής και χρηματοοικονομικής στα ΑΕΙ στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια (μετά το 2013).
Προγραμματισμός:
Α) Δημιουργία φοιτητικών εστιών. Προτείνεται η ένταξή τους στο ΕΣΠΑ / Ταμείο Ανάκαμψης. Οι εστίες θα δημιουργηθούν σε οικόπεδο που προτίθεται να παραχωρήσει ο Δήμος Πρέβεζας και οικονομική στήριξη της Περιφέρειας με δαπάνες που της επιτρέπονται από το δημόσιο λογιστικό.
Σαν άμεση λύση και προκειμένου το Τμήμα να προσφέρει αυτή την παροχή ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Σ.Ιωάννου προτίθεται να χρηματοδοτήσει για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 παρέχοντας αξιόλογο χρηματικό ποσό για κάλυψη αναγκών των φοιτητών.
Β) Δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων με χρηματοδότηση της Περιφέρειας με 41.000€.
Γ) Μεταφορά του φοιτητικού εστιατορίου μέσα στο κτίριο μετά την κατασκευή της στέγης (αναμένεται να είναι έτοιμη με το νέο ακαδημαϊκό έτος).
Σε πιο μακροπρόθεσμη βάση:
Δ) Λειτουργία στην Πρέβεζα 2ου Τμήματος με βάση την εμπειρία διαχείρισης των εκπαιδευτικών διαδικασιών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων στις υφιστάμενες υποδομές (κτίρια, εργαστήρια κτλ), συμβάλλοντας στη λειτουργία του χωρίς ιδιαίτερο κόστος. Στις εγκαταστάσεις του τ. Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων επιδιώκεται να αναπτυχθούν ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε συνεργασία με ενδιαφερόμενους ερευνητές και μέλη ΔΕΠ.
Ε) Αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας με τη σύνταξη ολοκληρωμένων υλοποιήσιμων προτάσεων για την αναβάθμιση των υποδομών και παροχών που προσφέρει το Τμήμα και μείωση κόστους.
Συνοπτικά: Το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής είναι ένα δυναμικό και αναπτυσσόμενο Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Παρά τις πρόσκαιρες δυσκολίες που αναμένεται να δημιουργήσει η νομοθέτηση βάσης εισαγωγής συνεχίζει την επιστημονική και εκπαιδευτική του προσφορά στην περιοχή και στον τόπο. Παρόμοιες δυσκολίες (βάσεις εισαγωγής) αντιμετώπισε και στο παρελθόν και ανταπεξήλθε πολύ πιο ισχυρό με σύμπνοια και προσπάθεια των καθηγητών, στελεχών, φοιτητών και κοινωνίας εν γένει, επιδρώντας καθοριστικά στη διαμόρφωση των χρηματοοικονομικών σπουδών στην Ελλάδα, αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική πρόοδο.
Ι.Σωτηρόπουλος, καθηγητής
Πρόεδρος Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
Πανεπιστημίου Ιωαννίνων