Τμήμα Μουσικών Σπουδών

Ακατάλληλες οι αίθουσες με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό φοιτητών

Για την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των φοιτητριών και φοιτητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εξέδωσε ανακοίνωση η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, στην οποία επισημαίνεται πως η αίθουσα που διατίθεται έχει μικρή χωρητικότητα σε σχέση με τον αριθμό των φοιτητών.
Στην ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής:
«Μετά από το συμβάν με τον φοιτητή Νομικής στο ΑΠΘ στις 18/10/22, καλούμαστε να αναλογιστούμε κατά πόσο μπορούμε, ως ΤΜΣ, να διαφυλάξουμε τη σωματική ακεραιότητα των φοιτητριών και φοιτητών μας. Αυτό είναι το ελάχιστο χρέος μας. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η έκβαση του συμβάντος στο ΑΠΘ, μόνο από τύχη δεν ήταν τραγική.

Στο τμήμα μας, ο αριθμός των εισακτέων φοιτητών υπερέχει της χωρητικότητας της μεγαλύτερης αίθουσας που διαθέτουμε (πλέον των 150 εισακτέων κατ’ έτος έναντι των 127 ατόμων που είναι η χωρητικότητα του αμφιθεάτρου μας).
Η πυρασφάλεια στο κτήριο της σπουδαστικής μέριμνας είναι αμφισβητήσιμη, καθώς ογκώδη αντικείμενα (γραφεία, μηχανήματα, κλπ) βρίσκονται στους διαδρόμους, μπλοκάροντας εξόδους διαφυγής.
Τα αμφιθέατρα δεν παρέχουν εύκολες εξόδους διαφυγής, καθώς οι σειρές των εδράνων είναι προσβάσιμες μόνο από μία πλευρά• όταν και στα σκαλιά του διαζώματος κάθονται οι υπεράριθμοι φοιτητές, η ασφαλής διαφυγή είναι αδύνατη. Να σημειωθεί εδώ πως αρκετά μαθήματα του αρχικών ετών είναι εργαστήρια με υποχρεωτικές παρουσίες.
Το ερώτημα είναι αμείλικτο: Ποιος θα είναι υπεύθυνος στην απευκταία περίπτωση ατυχήματος λόγω ακαταλληλότητας των διαθέσιμων εγκαταστάσεων, για τον δεδομένο αριθμό φοιτητών;

Ως Γενική Συνέλευση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, απέναντι σε μια σειρά από πολιτικές επιλογές που έχουν απαξιώσει τις στοιχειώδεις συνθήκες εργασίας για φοιτητές και προσωπικό. Καλούμε όλο το προσωπικό και την φοιτητική κοινότητα σε επαγρύπνηση• αν δεν συμβάλουμε εμείς στην επίλυση των βασικών ζητημάτων μέσω της ανάδειξής των, κανείς δεν θα το κάνει.
– Νίκος Ανδρίκος
– Χρίστος Γαλιλαίας
– Δημήτρης Έξαρχος
– Ασπασία Θεοδοσίου
– Κυριάκος Καλαϊτζίδης
– Παναγιώτης Κοτσαρίνης
– Λορέντα Ράμου
– Ηλίας Σκουλίδας
– Μάρκος Σκούλιος
– Θανάσης Τρικούπης
– Απόστολος Τσαρδάκας».