ΤΟΥΡΚΙΑ, ΙΣΛΑΜ, ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Στα βιβλιοπωλεία η τρίτη έκδοση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Φίλη

Υπό τη σκιά των ραγδαίων εξελίξεων στην Τουρκία, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορούν στη σειρά ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ την τρίτη, επικαιροποιημένη έκδοση του βιβλίου Τουρκία, Ισλάμ, Ερντογάν του διεθνολόγου Κωνσταντίνου Φίλη.
Το διάστημα που μεσολάβησε από τη δεύτερη έκδοση ήταν πυκνό σε γεγονότα, με αποτέλεσμα η τρίτη έκδοση να διαφοροποιείται αρκετά σε σχέση με την προηγούμενη. Οι πρόωρες προεδρικές εκλογές (που προβλέπονταν στο βιβλίο αλλά έλαβαν χώρα τρεις μήνες μετά τη δεύτερη έκδοση), οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαρτίου 2019 και οι επαναληπτικές που ακολούθησαν στην Κωνσταντινούπολη έχουν διαμορφώσει ένα νέο πολιτικό σκηνικό στο εσωτερικό της Τουρκίας. Εξίσου, η συνεχιζόμενη κλίση της Άγκυρας προς την Ανατολή και η συστηματική απόκλισή της από τη Δύση δημιουργούν νέα δεδομένα.

Παράλληλα, η «συγκατοίκηση» του Ερντογάν με τον Μπαχτσελί και το αίσθημα πολιορκίας με την κατασκευή ξένων εχθρών, κατέστησε την Τουρκία ακόμη πιο επιθετική στην εξωτερική της πολιτική. Ειδικότερα δε στην Ανατολική Μεσόγειο, η συνειδητοποίηση ότι βρίσκεται εκτός νυμφώνος (στην ενέργεια κι όχι μόνο) εντείνει την τουρκική προκλητικότητα, αψηφώντας βασικές έννοιες διεθνούς δικαίου και περιφρονώντας την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Με τις τελευταίες οι σχέσεις παραμένουν κλονισμένες ενώ η εξαγορά των ρωσικών S-400 κινδυνεύει να τις φέρει σε τέλμα, παρά το ότι τα δυο μέρη δεν επιθυμούν την πλήρη ρήξη.

Η τρίτη έκδοση του βιβλίου Τουρκία, Ισλάμ, Ερντογάν επικεντρώνεται επίσης στην αξιολόγηση της αναποτελεσματικότητας του προεδρικού συστήματος, τις δυσλειτουργίες αλλά και τις αντιδράσεις εξαιτίας των μεθόδων του καθεστώτος και απαντά στο ερώτημα αν αυτό βρίσκεται σε φάση παρακμής, κατά ποσό έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, εξετάζοντας τα σενάρια της επόμενης μέρας για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.
O Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης είναι Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και επικεφαλής του Τομέα Ρωσίας-Ευρασίας & ΝΑ Ευρώπης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.

Υπήρξε Ανώτερο Συνεργαζόμενο Μέλος (SAM) στο St. Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (2007-2009), ερευνητής στο Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEESOX) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (2008-2010), διευθυντής Ομάδας Διoίκησης Έργου του Υπουργείου Ενέργειας με έμφαση στην ενεργειακή διπλωματία (2013-2015) και μέλος Επιτροπής του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, που συστάθηκε για την εξέταση των απειλών για την εθνική ασφάλεια από μορφές ριζοσπαστισμού. Διδάσκει σε μεταπτυχιακά προγράμματα Πανεπιστημίων, στη Σχολή Διοίκησης Επιτελών Πολεμικού Ναυτικού και στο πρόγραμμα της Σχολής Εθνικής Άμυνας, ως εξωτερικός συνεργάτης. Έχει δημοσιεύσει σειρά μελετών. Συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και πολυεθνικές εταιρείες. Είναι μέλος του Ελληνοτουρκικού Forum και Αντεπιστέλλον Μέλος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.