Το άγχος των γονιών του πρωτοετή φοιτητή

Σημαντικές οδηγίες για την ενοικίαση της φοιτητικής κατοικίας από τον Σταύρο Κώστα

Η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας πάντα αποτελούσε το άγχος των γονιών του πρωτοετή φοιτητή, ένα καλό διαμέρισμα πλησίον της σχολή ή των μέσων μαζικής μεταφοράς, στόχος η οικογενειακή πολυκατοικία ώστε ο νέος φοιτητής να είναι ασφαλής. Τα τελευταία δύο χρόνια η κατάσταση είναι άκρως αγχωτική αλλά ταυτόχρονα πολυδάπανη για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, όταν οι γονείς καλούνται πλέον να πληρώνουν κάθε μήνα μίσθωμα για ένα διαμέρισμα 25τμ – 40τμ πολλές φορές υψηλότερο από το μίσθωμα που μπορεί να πληρώνουν για την οικογενειακή κατοικία στην επαρχία αν διαμένουν σε ενοικιαζόμενη κατοικία.

Το 2016 ήταν η τελευταία χρονιά μείωσης των ενοικίων στη φοιτητική στέγη και τα μισθώματα των κατοικιών για τους φοιτητές είχαν υποχωρήσει σε σχέση με το 2015 από 5% έως 7 % για παλαιά ακίνητα, ενώ η πτώση για το 2017, καταγράφηκε μείωση των τιμών μίσθωσης στην επαρχία αγγίζοντας το 5%-10 % και μια αύξηση που σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασε το 10 % -15 % σχεδόν σ΄όλες τις φοιτητικές περιοχές της Ελλάδας.. Ήταν η πρώτη χρονιά που οι γονείς δυσκολεύονται στην αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας, διότι οι ιδιοκτήτες των φοιτητικών κατοικιών είχαν αρχίσει να επιλέγουν έντονα την βραχυχρόνια μίσθωση των ιδιοκτησιών τους μέσω Airbnb λόγω μεγαλύτερης κερδοφορίας και μεγάλης ζήτησης ακίνητα δεκαετίας άγγιζε το 10 %

«Δυστυχώς τα πανεπιστήμιά μας όχι μόνο δεν διαθέτουν φοιτητικές εστίες που να καλύπτουν τουλάχιστον όλους τους πρωτοετείς φοιτητές, αλλά τα περισσότερα AEI και TEI εξακολουθούν να αρνούνται και να αδιαφορούν πλήρως, με ελάχιστες γνωστές σ’ εμάς εξαιρέσεις, για το αυτονόητο: Να οργανώσουν γραφεία στέγασης των φοιτητών τους σε ιδιωτικές κατοικίες ή έστω ειδικές πανεπιστημιακές ιστοσελίδες, όπως γίνεται σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, ώστε οι ενδιαφερόμενοι γονείς και φοιτητές να μη χρειαστεί να ταλαιπωρηθούν αναζητώντας στέγη πόρτα-πόρτα σε μια άγνωστη συνήθως πόλη, αλλά να καθοδηγηθούν άμεσα στο πού θα βρουν αυτό που ζητούν». Αυτά επισημαίνει μιλώντας στην ΗΧΩ, ο κ. Σταύρος Κώστας, Broker της Epirus-Spiti.

Ο κ. Κώστας, που διατηρεί Κτηματομεσιτικό γραφείο στην Άρτα, μεταφέρει τις γνώσεις και τις εμπειρίες του, εν όψει της ανακοίνωσης των βάσεων και της αναμενλομενης αναζήτησης φοιτητικής στέγης, από τους νέους φοιτητές στα τμήματα της Άρτας, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Σταύρος Κώστας συμβουλεύει τους νέους φοιτητές:
-. Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του πανεπιστημίου (σύνηθες λάθος των γονέων…)! Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω υπάρχουν πολλά σπίτια που σας περιμένουν, ανακαλύψτε τα!
– Οργανώστε την αναζήτησή σας και μη σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε. Εάν σας ζητήσουν μίσθωμα που υπερβαίνει τα οικονομικά σας, μην το δεχθείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε, λίγο παραπέρα!
– Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές σε δυάρια, τριάρια και γενικά μεγάλα διαμερίσματα τα οποία σήμερα ενοικιάζονται πολύ φθηνότερα από τα μικρότερα.

– Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε, καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό. Εάν είναι βράδυ, ζητήστε να το δείτε και με το φως της ημέρας.
– Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο, αλλά προσοχή, μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές εάν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητάει είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε.
Αυτό τον καιρό, εμφανίζονται και δήθεν «μεσίτες», που με το «αζημίωτο» προσφέρονται να συνδράμουν στην εξεύρεση σπιτιού, στους αγωνιούντες γονείς και φοιτητές.
« Μακριά από τα δήθεν «γραφεία πληροφοριών» τα οποία υπόσχονται ότι εάν προκαταβάλλετε κάποιο ποσό, θα σας βρουν αμέσως σπίτι όπως το θέλετε! Τις περισσότερες φορές οι «πληροφορίες» τους είναι παρωχημένες και χωρίς καμία αξία. Γενικά, μην προκαταβάλλετε σε κανέναν οποιοδήποτε ποσό ως αμοιβή πριν υπογράψετε μισθωτήριο και παραλάβετε το σπίτι! Απευθυνθείτε μόνο σε οργανωμένα Μεσιτικά γραφεία και προσέξτε αυτούς που σας ζητούν χρήματα για να σας υποδείξουν ακίνητα , μην το δεχτείτε !» τονίζει ο κ. Σταύρος Κώστας.

Τι υπάρχει στην Άρτα
Ποια είναι τα δεδομένα για την ενοικίαση φοιτητικών διαμερισμάτων στην περιοχή της Άρτας;
Όπως ενημερώνει ο κ. Σταύρος Κώστας: «Τα σπίτια στο κέντρο της Άρτας είναι κατά 70% παλιά αλλά σε ικανοποιητικό αριθμό ανακαινισμένα ενώ τα καινούρια είναι φανερά λιγότερα, και πιο ακριβά συγκριτικά με τα πιο παλιά και κατά κανόνα εκτός κέντρου.
Οι παλιές γκαρσονιέρες μέσα στην πόλη ενοικιάζονται περίπου στα 200 – 270 ευρώ και στα 170-250 ευρώ εκτός πόλης. Όσον αφορά τα δυάρια, με 220 έως 300 ευρώ μπορεί να βρει κανείς ένα πιο παλιό, ενώ ένα καινούριο στα 250-350/μήνα. Εκτός Άρτας στο προάστιο των Κωστακιών υπάρχουν νεόκτιστα σπίτια και σε μεγάλο βαθμό επιπλωμένα με σχετικά χαμηλή τιμή από 180-250 ευρώ.

Οι τιμές των φοιτητικών σπιτιών διαμορφώνονται ανάλογα και με το αν είναι επιπλωμένα ή όχι.
Κατά πλειονότητα προτιμώνται τα επιπλωμένα διαμερίσματα, ιδίως αν βρίσκονται μέσα στην Άρτα, ενώ δευτερευόντως σε περιπτώσεις μεταφοράς της αναζήτησης και σε περιοχές εκτός πόλης, ελλείψει επιλογών.
Ως το σύνηθες ζήτημα μπορεί να χαρακτηριστεί η μετακίνηση των φοιτητών από και προς τα ΤΕΙ μέσω των αστικών συγκοινωνιών, γι αυτό και προτιμώνται κατοικίες σε προνομιακή για τον σκοπό αυτό τοποθεσία.

Οι άλλες επιλογές
Τι άλλο θα πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν, γονείς και φοιτητές;
Όπως τονίζει ο κ. Κώστας, «Ενημερωθείτε από την αρχή για τις επιπλέον δαπάνες. Πριν αποφασίσετε, ενημερωθείτε κατά το δυνατόν πληρέστερα για τις επιπλέον δαπάνες που θα επιβαρύνουν το μηνιαίο κόστος του σπιτιού, πλην του ενοικίου: λογαριασμοί (ύδρευση και ηλεκτρικό), ενδεχομένως θέρμανση, κοινόχρηστα.
Συνίσταται αξιολόγηση της τοποθεσίας του σπιτιού, τη γειτονιά και τι μας παρέχει αυτή (supermarket, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην σχολή κ.λπ.).
Καλό θα ήταν να ελέγξετε εκτενώς το σπίτι ώστε να διαπιστώσετε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνετε στον ιδιοκτήτη ώστε να τις διορθώσει πριν μετακομίσετε.
Φυσικά οι ενοικιαστές πρέπει να επιδείξουν συνέπεια ως προς την καταβολή των ενοικίων, την καλή χρήση του σπιτιού και την εφαρμογή των κανονισμών της οικοδομής».

Για τους ιδιοκτήτες
Με τις ημερομηνίες ανακοίνωσης των βάσεων για τους νεοεισαχθέντες φοιτητές και φοιτήτριες πιθανότατα στα τέλη Αυγούστου, ο κ. Κώστας απευθύνει χρήσιμες συμβουλές – must προς όσους παραχωρούν ή ενοικιάζουν διαμερίσματα, ώστε να εξοικονομήσουν χρόνο αλλά και να αναβαθμίσουν την κατοικία κάνοντάς την πιο ελκυστική σε ενδεχόμενους ενοικιαστές.

Τα απαραίτητα είναι τα εξής:
1 Π.Ε.Α. (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης) – Απαραίτητο για την ηλεκτρονική μίσθωση.
2. Αριθμός Παροχής της Δ.Ε.Η. (Θα χρειαστεί για να γίνει αλλαγή ονόματος)
3. Αριθμός του υδρόμετρου (Για να αναφερθεί το όνομα του γονέα ως υπόχρεος και στο μισθωτήριο αλλά και στην Δ.Ε.Υ.Α.Ι.)
4. Ενημέρωση προς τον Διαχειριστή της πολυκατοικίας για το νέο ενοικιαστή, ο οποίος και θα αναλάβει να πληρώνει τα κοινόχρηστα που αναλογούν στο διαμέρισμα που ενοικιάζετε.
5. Στο μισθωτήριο να αναφέρεται η Τράπεζά σας αλλά και το ΙΒΑΝ στο οποίο θα γίνεται η κατάθεση του μισθώματος κάθε μήνα.
6. Εάν πρόκειται για επιπλωμένη κατοικία, ενδείκνυται η πλήρης καταγραφή των κινητών ειδών και η γραπτή αναφορά τους στο μισθωτήριο. Καλό θα ήταν να υπήρχαν και φωτογραφίες αυτών.