Το Δημόσιο ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ την ύπαιθρο…

Θύελλα αντιδράσεων για το λουκέτο σε υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ

Στα λόγια οι βαρύγδουπες εξαγγελίες για αναγέννηση των χωριών

Κύμα διαμαρτυριών από Δημάρχους – «βροχή» ερωτήσεων στη βουλή

Για μια ακόμη φορά η ύπαιθρος χώρα δοκιμάζεται από την πολιτική του «κράτους των Αθηνών», καθώς οι αποφάσεις για λουκέτα καταστήματα των ΕΛΤΑ προκαλεί κύμα σφοδρών αντιδράσεων στις τοπικές κοινωνίες, που βλέπουν τη μία μετά την άλλη τις κρατικές δομές να αποχωρούν ακόμα και από δήμους, μεγάλες κωμοπόλεις και μεγαλοχώρια της επαρχίας.
Προηγήθηκαν λουκέτα σε υποκαταστήματα τραπεζών, σε υποθηκοφυλακεία και εφορίες, ενώ οι βαρύγδουπες πολιτικές εξαγγελίες για στήριξη της υπαίθρου και αναγέννηση των χωριών, ειδικά μετά την απογραφή, μένουν τα λόγια και στις υποσχέσεις. Όταν σε περιοχές, μακριά από την υδροκέφαλη πρωτεύουσα το δημόσιο, η πολιτεία και το κράτος δεν παρέχει τις αναγκαίες και στοιχειώδεις εξυπηρετήσεις, όταν η υγεία, η εκπαίδευση, αλλά και οι καθημερινές συναλλαγές δυσκολεύουν την καθημερινότητα, ποιος μπορεί να παραμείνει και να προσπαθήσει να ζήσει;

Από τις 24 Ιουλίου 2023 τα 100 θα φτάσουν τα καταστήματα των ΕΛΤΑ που θα έχουν κατεβάσει ρολά μετά από τις αποφάσεις που πήρε η διοίκηση των Ελληνικών Ταυχρομείων.
Μεταξύ των καταστημάτων που θα κλείσουν είναι: Αγνάντων Άρτας, Κομποτίου Άρτας, Θεσπρωτικού Πρέβεζας, Ματαράγκας Αιτωλοακαρνανίας , Κατούνας Αιτωλοακαρνανίας κ.α.
Η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) διαμαρτύρεται για το κλείσιμο των υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ ενώ και οι αντιδράσεις των δημάρχων είναι σφοδρές.
Το ταχυδρομείο είναι ένα σημείο αναφοράς όπου κυρίως οι ηλικιωμένοι, αλλά και όσοι έχουν ψηφιακά κενά μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα, από την αποστολή γραμμάτων και δεμάτων μέχρι την πληρωμή λογαριασμών, δηλαδή πρόκειται περί μιας υπηρεσίας ιδιαίτερα σημαντικής για την καθημερινότητα των πολιτών ιδιαίτερα στα χωριά και τις κωμοπόλεις, που η πρόσβαση σε μεγάλα κέντρα είναι δύσκολη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ εκφράζει τη διαφωνία του με το κλείσιμο των υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ πανελλαδικά. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου, επεσήμανε ότι η αιφνιδιαστική αυτή κίνηση αποτελεί βαρύ πλήγμα στις ορεινές, νησιωτικές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας μας, καθώς τα ΕΛΤΑ αποτελούν στήριγμα για την επικοινωνία και εξυπηρέτηση των κατοίκων τους, οι οποίοι έχουν απόλυτη ανάγκη τις ταχυδρομικές και λοιπές παρεχόμενες υπηρεσίες. Τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή βρίσκει την Τοπική Αυτοδιοίκηση κατηγορηματικά αντίθετη, διότι δεν αποδέχεται ότι σε ένα ευνομούμενο κράτος παύουν να παρέχονται υπηρεσίες προς τους πολίτες, που τις έχουν μεγάλη ανάγκη, με βάση μόνο τα εσωτερικά κριτήρια αναδιάρθρωσης του οργανισμού των ΕΛΤΑ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ με ομόφωνη απόφασή του εκφράζει τη διαφωνία του με το κλείσιμο των 65 υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ πανελλαδικά, χωρίς οποιοδήποτε ισοδύναμο μέτρο ή μέριμνα ταχυδρομικής εξυπηρέτησης. Ζητά να μην καταργηθούν τα εν λόγω υποκαταστήματα, αλλά να αναβαθμιστούν σε πολυδύναμα κέντρα υπηρεσιών με προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμούς σε συμμόρφωση με τις επιταγές της ψηφιακής μετάβασης, της κοινωνικής σύγκλισης και περιφερειακής συνοχής, διότι παρέχουν εξαιρετικά σημαντικό έργο
Διαμαρτυρίες ήδη έχουν πραγματοποιήσει οι Δήμοι Κ. Τζουμέρκων και Ν. Σκουφά, ενώ αναμένεται να υπάρξει και συνέχεια.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΛΤΑ από Δήμαρχο Ζηρού 
Ο Δήμαρχος Δήμου Ζηρού Ν. Καλαντζής, με ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΛΤΑ κ. Γρηγόριο Σκλήκα με Θέμα: «Αίτημα για άμεση συνάντηση με θέμα την αναστολή λειτουργίας του Ταχυδρομικού καταστήματος Θεσπρωτικού» ζητά να μην κλείσει το κατάστημα των ΕΛΤΑ στο Θεσπρωτικό. Στην επιστολή αναφέρει:
Αξιότιμε κύριε Σκλήκα
Με την παρούσα θα ήθελα να ζητήσω μία συνάντηση μαζί σας σε χρόνο άμεσο, ώστε να συζητήσουμε το κρίσιμο ζήτημα για μία τεράστια περιοχή του Δήμου μας, αλλά και για κοινότητες των Δήμων Δωδώνης και Πρέβεζας, το οποίο αφορά την απόφαση αναστολής λειτουργίας του Ταχυδρομικού καταστήματος στο Θεσπρωτικό.
Σας ενημερώνω ότι η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη και αγανακτισμένη από τη συγκεκριμένη απόφαση, καθότι έχει στηρίξει μακροχρόνια το συγκεκριμένο υποκατάστημα και σήμερα αισθάνεται προδομένη καθώς η υποστήριξη αγνοείται και απαξιώνεται.
Δεν σας κρύβω ότι είχαμε αισθανθεί ανακούφιση όταν πολύ πρόσφατα δηλώσατε ότι ο στόχος με βάση το πλάνο της εταιρίας ήταν να «Είσαστε παντού».
Επίσης είχατε πει ότι όραμά σας είναι η δημιουργία ενός πλήρως εκσυγχρονισμένου και λειτουργικού δίκτυο με υποκαταστήματα σε όλη την επικράτεια.
Σήμερα τι άλλαξε; Είναι ποτέ δυνατόν το όραμα μιας διοίκησης να είναι η συρρίκνωση και όχι η αναβάθμιση και η ανάπτυξη;

Το υποκατάστημα του Θεσπρωτικού εξυπηρετεί περίπου 12.000 συνδημότες μας και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι μετά και το κλείσιμο των υποκαταστημάτων των Τραπεζών Εθνικής και Πειραιώς, το έχουν ως το μοναδικό αποκούμπι καθώς είναι το κοντινότερο σημείο συναλλαγών. Το Ταχυδρομικό κατάστημα επιτελεί τεράστιο κοινωνικό έργο, ενώ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την οικονομία και την επιχειρηματική δραστηριότητα της πόλης του Θεσπρωτικού. Αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραβλέπεται.
Περίπου 400 άτομα υπερήλικες και ΑμεΑ λαμβάνουν τη σύνταξή τους στο σπίτι και αναρωτιούνται εύλογα ‘ποιος είναι αλήθεια ο κοινωνικός ρόλος ενός δημόσιου Οργανισμού;’.
Ο Δήμος Ζηρού με ψήφισμα το οποίο σας επισυνάπτω, αποφάσισε να παραχωρήσει στέγη για την μετεγκατάσταση του Ταχυδρομικού Καταστήματος. Σας ζητάμε να λάβετε σοβαρά υπόψη την πρότασή μας και να αναστείλετε την απόφαση κλεισίματος του συγκεκριμένου υποκαταστήματος.
Αναμένω άμεσα τον ορισμό της συνάντησης και παραμένω στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη διευκρίνηση και συνεργασία».

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Να μην κλείσει το κατάστημα των ΕΛΤΑ στo Κομπότι
Η «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ με ανακοίνωση σχετικά με το κατάστημα των ΕΛΤΑ στo Κομπότι αναφέρει και τα εξής: «Η απαράδεκτη απόφαση για το κλείσιμο του καταστήματος ΕΛΤΑ Κομποτίου, όπως και πολλές άλλες ανάλογες αποφάσεις για πολλές περιοχές σε όλη τη χώρα, είναι το αποτέλεσμα της υλοποίησης της νομοθετικής ρύθμισης (με ημερομηνία 3/12/2020) που οδηγεί στο κλείσιμο καταστημάτων των ΕΛΤΑ πανελλαδικά, προκειμένου να διευκολυνθούν η ιδιωτικοποίησή τους και η παράδοσή τους σε «στρατηγικό επενδυτή». Όπως μάλιστα ομολόγησε στη συζήτηση στη Βουλή, ο τότε υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, η νομοθετική ρύθμιση της ΝΔ για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ έρχεται σε συνέχεια της παλαιότερης αντίστοιχης απόφασης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για υπαγωγή των ΕΛΤΑ στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ιδιωτικοποίηση (δήθεν «απελευθέρωση») κρίσιμων υπηρεσιών όπως είναι οι ταχυδρομικές και τραπεζικές υπηρεσίες, οι τηλεπικοινωνίες κλπ. που διαδοχικά εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ υπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Γι’ αυτό είναι κροκοδείλια τα δάκρυα βουλευτών και στελεχών στους δήμους αυτών των κομμάτων για το κλείσιμο καταστημάτων… Απαιτούμε να μην κλείσει το κατάστημα ΕΛΤΑ Κομποτίου, αλλά να αναβαθμιστεί για να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Ταυτόχρονα, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας και ιδιωτικοποιεί κρίσιμες υποδομές για να αυξηθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος μας».