Το Επιμελητήριο Άρτας ενημερώνει

Οι προοπτικές για τα ελληνικά βρώσιμα έλαια στην ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ αγορά

Στην προσπάθεια που καταβάλει η διοίκηση του Επιμελητηρίου Άρτας για διεύρυνση των αγορών για την προώθηση των τοπικών μας προϊόντων, προώθησε για ενημέρωση των μελών του Επιμελητηρίου, έρευνα για την αιγυπτιακή αγορά βρώσιμων ελαίων και ελαιολάδου.
Πρόκειται για έρευνα από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Κάϊρο, όπου επισημαίνονται σημαντικά στοιχεία, που μπορούν να διευκολύνουν επιχειρήσεις και παραγωγούς της Άρτας που ασχολούνται με την ελιά και το λάδι, να αναζητήσουν νέες αγορές για την προώθηση των προϊόντων αυτών.
Όπως σημειώνεται στην έρευνα της Πρεσβείας, η εικόνα της Ελλάδος στην Αίγυπτο είναι ιδιαίτερα θετική. Γενικά υπάρχει φιλική προδιάθεση και συμπεριφορά προς κάθε τι το ελληνικό από τους Αιγυπτίους όχι μόνο λόγω της μακρόχρονης ιστορικής φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών αλλά και της επικρατούσης αντιλήψεως περί πολιτισμικής συγγένειας και εγγύτητας της εκατέρωθεν νοοτροπίας.

Παρά την ευμενή αποδοχή της Ελλάδος ως φίλης χώρας και τις άριστες διμερείς πολιτικές σχέσεις, αλλά και την υποδειγματική συνεργασία στο επιχειρηματικό/επενδυτικό πεδίο, δεν καταγράφεται ανάλογη επιτυχία σε όλο το φάσμα των εξαγωγών των προϊόντων μας.
Όπως αναφέρει και ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Άρτας Γιάννης Γκολομάζος, στην επιστολή προς τα μέλη του Επιμελητηρίου, «Σας προωθούμε ενημέρωση από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Κάϊρο, που αφορά ενδιαφέρουσα έρευνα για την αιγυπτιακή αγορά βρώσιμων ελαίων και ελαιολάδου. Παραμένουμε στην διάθεση σας και ευχόμαστε Υγεία και Δύναμη!».

Η στρατηγική
Σύμφωνα με την έρευνα της Πρεσβείας στο Κάϊρο, το γεγονός πως δεν καταγράφεται ανάλογη επιτυχία σε όλο το φάσμα των εξαγωγών των προϊόντων μας, μάλλον μπορεί να αποδοθεί μεταξύ άλλων και στην έλλειψη στρατηγικής από την πλευρά των Ελλήνων εξαγωγέων η οποία δεν έχει καταστήσει εφικτή τη βελτίωση της αναγνωρισιμότητάς τους στην αιγυπτιακή αγορά.
Όπως σημειώνεται στην έρευνα, περισσότερο γνωστά/αναγνωρίσιμα με ελληνική “ταυτότητα” είναι ορισμένα τρόφιμα –ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα όπως π.χ. η φέτα, οι ελιές Καλαμών και το ελληνικό ελαιόλαδο, τα οποία ωστόσο διατίθενται σε σχετικά μικρές ποσότητες και απευθύνονται σε καταναλωτικό κοινό μεσαίου προς ανώτερου εισοδηματικού επιπέδου. Κατά την άποψή μας, τα ελληνικά τρόφιμα, τα βρώσιμα έλαια –και το ελαιόλαδο-θα πρέπει να εκμεταλλευθούν τη γενικότερη ανοδική καταναλωτική τάση στην αιγυπτιακήαγορά, με προσθήκη νέων, υψηλής ποιότητας αλλά προσιτής τιμής προϊόντων, που θα πρέπει να αρχίσουν να γίνονται γνωστά στους Αιγύπτιους καταναλωτές, αρκετοί από τους οποίους τα έχουν γευθεί επισκεπτόμενοι τη χώρα μας.

Σούπερ μάρκετ
Επισημαίνεται πάντως ότι, ορισμένες μεγάλες αιγυπτιακές αλυσίδες σούπερ μάρκετ αναζητούν Έλληνες προμηθευτές ελαιολάδου, με αποτέλεσμα, όπως γνωρίζουμε, να έχουν υπάρξει πρόσφατα ορισμένες επιτυχείς προσπάθειες διείσδυσης ελληνικών brands ελαιολάδου σε αιγυπτιακές αλυσίδες. Οι προοπτικές του ελληνικού ελαιολάδου στην αιγυπτιακή αγορά θεωρούμε πως θα μπορούσαν να είναι αξιόλογες, σημειώνει η Πρεσβεία μας, ωστόσο το ελληνικό προϊόν έχει να αντιμετωπίσει αρκετά οξύ ανταγωνισμό πρωτίστως από τα εγχώρια παραγόμενα, κατώτερης ποιότητας και τιμής ελαιόλαδα, αλλά και από φθηνά λάδια άλλων προελεύσεων, κυρίως από την Ισπανία και αραβικές χώρες. Επισημαίνεται πάντως ότι, όπως δείχνουν τα στοιχεία το μέγεθος των ετήσιων αιγυπτιακών εισαγωγών ελαιολάδου δεν δημιουργεί, τουλάχιστον προς το παρόν, ιδιαίτερα μεγάλες προοπτικές για το ελληνικό, αλλά και για άλλα εισαγόμενα ελαιόλαδα.

ΠΟΠ και ΠΓΕ
Η επέκταση του υφιστάμενου –σχετικά μικρού-μεριδίου των ελληνικών τροφίμων θα απαιτήσει μεγαλύτερη, περισσότερο συντονισμένη και στοχευμένη από πλευράς Ελλήνων εξαγωγέων προσπάθεια, εστιάζοντας στα προϊόντα μεσογειακής διατροφής για τα οποία η Ελλάδα είναι γνωστή και φημίζεται στην Αίγυπτο, με το κατάλληλο μείγμα ποιότητας και αξίας και χρησιμοποιώντας τα ενδεδειγμένα δίκτυα διανομής.
Στόχος μας –σημειώνει η έρευνα της Πρεσβείας- πρέπει να είναι η ανάδειξη των στοιχείων εκείνων που διαφοροποιούν τα ελληνικά προϊόντα από εκείνα του ανταγωνισμού, και αυτό μέσω μίας συνεχούς παρακολούθησης των τάσεων της αγοράς, συμμετοχών σε εμπορικές εκδηλώσεις, επαναλαμβανόμενων εξειδικευμένων παρουσιάσεων σε συνεργασία με διαιτολόγους / διατροφολόγους, γενικών παρουσιάσεων προβολής για προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, εκδηλώσεων γαστρονομικής προβολής, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές μας διείσδυσης στο μεσαίου προς υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου τμήμα του αιγυπτιακού πληθυσμού.

Δράσεις
Σε ότι αφορά τις δράσεις που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν, η Πρεσβεία μας στο Κάϊρο, επισημαίνει πως θα περιελάμβαναν προσκλήσεις Αιγύπτιων αγοραστών σε κλαδικές εκθέσεις και εμπορικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα (όπως έγινε το 2017 και το 2019με την πρόσκληση 7 συνολικά αιγυπτιακών εισαγωγικών εταιρειών τροφίμων από το Enterprise Greece και όπως γίνεται συστηματικά με προσκλήσεις Αιγυπτίων αγοραστών στις διεθνείς εκθέσεις της HELEXPO), οργάνωση εργαστηρίων γαστρονομίας και γευσιγνωσιών, συστηματική συμμετοχή Ελλήνων παραγωγών-εξαγωγέων σε επιχειρηματικές αποστολές που πραγματοποιούνται στην Αίγυπτο, μικρές αλλά επαναλαμβανόμενες δράσεις αναβάθμισης της εικόνας των ελληνικών ελαιολάδων με δημοσιεύσεις σε περιοδικά, αφίσες και promotion επιλεγμένων ελληνικών ετικετών σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, στήριξη των ελληνικών ελαίων σταεστιατόρια.
Επισημαίνεται τέλος ότι η ταχεία ανάπτυξη που παρατηρείται πρόσφατα στο –μικρό ακόμη-κομμάτι του λιανεμπορίου προϊόντων delicatessen και βιολογικών προϊόντων, θα πρέπει να μας προσανατολίσει σε συστηματική προσπάθεια αύξησης του μεριδίου μας σε υψηλής ποιότητας προϊόντα, συστατικά του καλαθιού μεσογειακής διατροφής, όπως το ελαιόλαδο.

Για Έλληνες Εξαγωγείς
Το Επιμελητήριο Άρτας ενημερώνει επίσης τα μέλη του, ότι η Enterprise Greece σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, επιθυμώντας να συμβάλλει στην άμβλυνση των συνεπειών της πανδημίας στην εγχώρια οικονομία και στην ενημέρωση των εξαγωγικών επιχειρήσεων για τις εξελίξεις σε αγορές ενδιαφέροντος, συλλέγει και παρέχει στους ενδιαφερόμενους σταθερή και έγκυρη ροή πληροφοριών.

Οι διαθέσιμες πληροφορίες αφορούν σε:
-Ταξιδιωτικούς Περιορισμούς (είσοδος-έξοδος επισκεπτών, ημέρες καραντίνας, ακυρώσεις πτήσεων από/προς συγκεκριμένη χώρα-περιοχή).
-Εμπορικούς Περιορισμούς (απαγόρευση σε εισαγωγές-εξαγωγές προϊόντων).
-Πληροφορίες για ελλείψεις / Ζήτηση συγκεκριμένων κατηγοριών προϊόντων.
-Γενική Ενημέρωση για τα προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία στο διεθνές εμπόριο και στην επιχειρηματικότητα.
Στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://www.enterprisegreece.gov.gr/covid-19-map, ο Έλληνας εξαγωγέας μπορεί να λαμβάνει πληροφόρηση είτε μέσω του διαδραστικού χάρτη, κλικάροντας πάνω στην χώρα που τον ενδιαφέρει ή από την λίστα που υπάρχει κάτω από τον χάρτη. Επιπλέον, υπάρχει σταθερή ροή γενικότερων οικονομικών πληροφοριών που σχετίζονται με το θέμα από διάφορες πηγές. Σημειώνουμε ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες εμπλουτίζονται και επικαιροποιούνται συνεχώς.