Το ΕΠΙΧ.ΠΑ της Άρτας αργεί!!!
Ενώ μελέτη του ΙΟΒΕ εκτιμά στα 17,5 δισ. ευρώ ετησίως το «αποτύπωμα» των ΒΙ.ΠΕ
-Με βήμα σημειωτόν οι ενέργειες κατασκευής του στα «Κρικούκια»
-Η περιοχή θα χάσει τις ευκαιρίες από τα νέα προγράμματα επενδύσεων
Η σημασία των οργανωμένων υποδοχέων και συγκεκριμένα της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ στην ανάπτυξη της βιομηχανίας και στην ταχύτερη μεγέθυνση της εγχώριας οικονομίας ήταν το αντικείμενο της μελέτης, που παρουσίασε στις αρχές Δεκεμβρίου 2019 το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με τίτλο: «Οικονομικό, Κοινωνικό και Περιβαλλοντικό Αποτύπωμα της Λειτουργίας των Οργανωμένων Υποδοχέων Δραστηριοτήτων: Η σημασία της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ.». Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε, αποτίμησε ποιοτικά πλεονεκτήματα και ποσοτικά χαρακτηριστικά των οργανωμένων υποδοχέων στην Ελλάδα.
Η μελέτη συνιστά μια πρώτη προσπάθεια να αναδειχθεί η σημασία της καλύτερης οργάνωσης των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων, όπως και των όρων υπό τους οποίους οι υφιστάμενοι Οργανωμένοι Υποδοχείς Μεταποιητικών Δραστηριοτήτων (ΟΥΜΕΔ) μπορούν να είναι πιο αποδοτικοί.
Για κάθε 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας που παράγεται από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός των βιομηχανικών περιοχών (ΒΙΠΕ), η συνολική προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία αυξάνεται κατά 3 ευρώ. Το παραπάνω συμπέρασμα, που περιλαμβάνεται σε μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για την επίδραση της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, είναι αν μη τι άλλο θετικό.
Και το θετικό αποτύπωμα των ΒΙ.ΠΕ, αποδεικνύεται από το γεγονός πως οι χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης στην Ελλάδα, η διάσπαρτη δόμηση και η έλλειψη ολοκληρωμένου χωρικού σχεδιασμού, αποτελούν σημαντικά εμπόδια για την ενίσχυση και προσέλκυση επενδύσεων, ειδικά στον τομέα της βιομηχανίας.
Αναπτυξιακά εργαλεία
Στην μελέτη του ΙΟΒΕ επισημαίνονται μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν θεσπιστεί την τελευταία οκταετία στην κατεύθυνση της απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης, αλλά και στο ευρύτερο πλαίσιο ρύθμισης της λειτουργίας των οργανωμένων υποδοχέων μεταποιητικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας (ΟΥΜΕΔ). Στις περισσότερες περιπτώσεις, το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο προσπαθεί να δώσει κίνητρα για τη δημιουργία νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων μέσα σε οργανωμένες δομές, να προωθήσει έναν ολοκληρωμένο χωρικό σχεδιασμό λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και να επιλύσει χρόνια προβλήματα στην αγορά των ΟΥΜΕΔ.
Η εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων εντός ΟΥΜΕΔ φέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, καθώς η προς εγκατάσταση επιχείρηση αποφεύγει όλες τις διαδικασίες αδειοδότησης.
Στη μελέτη αξιολογείται επίσης η διεθνής εμπειρία που δείχνει την αξία της ανάπτυξης των οργανωμένων βιομηχανικών περιοχών και της παροχής σύγχρονων υπηρεσιών σε ένα ανεπτυγμένο δίκτυο υποδομών. Τα βιομηχανικά πάρκα θεωρούνται κομβικά αναπτυξιακά εργαλεία, ειδικά σε χώρες με βαρύνουσα μεταποίηση, καθώς οι οργανωμένοι υποδοχείς μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην επίτευξη περιβαλλοντικών και κλιματικών στόχων. Αυτό που ξεχωρίζει στα περισσότερα επιτυχημένα και σύγχρονα πάρκα, είναι η ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, η σύνδεσή τους με ερευνητικά κέντρα και εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς και η προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος.
Οικονομικό αντίκτυπο
Οι δραστηριότητες των παραγωγικών μονάδων στις ΒΙ.ΠΕ. –σημειώνεται στη μελέτη του ΙΟΒΕ- παρέχουν ισχυρή στήριξη στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας. Η δραστηριότητα στις ΒΙ.ΠΕ. εκτιμάται ότι συνεισφέρει με περίπου 2,5 δισεκ. ευρώ στις ελληνικές εξαγωγές, ενώ η άμεση επίδραση του τομέα στην υποκατάσταση εισαγωγών προσεγγίζει τα 4,1 δισεκ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, η άμεση επίδραση της δραστηριότητας στις ΒΙ.ΠΕ. στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας φτάνει τα 6,7 δισεκ. ευρώ.
Σε περιφερειακό επίπεδο, η δραστηριότητα στις βιομηχανικές περιοχές της ΕΤΒΑ έχει ισχυρό οικονομικό αντίκτυπο στις περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Ηπείρου και της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ έχει επίσης σημαντική συμβολή στις τοπικές οικονομίες της Κρήτης και της Δυτικής Ελλάδας.
Ισχυρά κίνητρα
Τέλος, όπως υπογραμμίσθηκε, σημαντικά θέματα διευθετούνται με τον νέο νόμο για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων ΟΥΜΕΔ, αλλά και την παροχή κινήτρων για τη μετεγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων σε αυτούς. Υπάρχουν όμως ακόμα σημαντικές δυνατότητες βελτίωσης του σχετικού θεσμικού πλαισίου. Ενδεικτικά, μπορούν να αναφερθούν:
* Δυνατότητα ανακήρυξης μεμονωμένων μεγάλων βιομηχανικών συγκροτημάτων και επιχειρηματικών συγκεντρώσεων (όπως π.χ. 3PLs) ως επιχειρηματικών πάρκων.
* Επιδοτήσεις στον φορέα ανάπτυξης και διαχείρισης των ΟΥΜΕΔ για τη συντήρηση και την αναβάθμιση υποδομών και την παροχή υπηρεσιών.
* Εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων πάρκων, παράλληλα με τη δημιουργία των αναγκαίων υποστηρικτικών υποδομών και τη δημιουργία δικτύων.
* Εξυγίανση των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων, με δημιουργία υποστηρικτικών υποδομών και δικτύων.
Αναφορικά με τα κίνητρα εγκατάστασης ή μετεγκατάστασης βιομηχανικών μονάδων σε οργανωμένες περιοχές, αυτά θα μπορούσαν να αφορούν:
* Επιδοτήσεις επιχειρήσεων για να καλύψουν το κόστος μετεγκατάστασης σε ΟΥΜΕΔ.
* Φορολογικά κίνητρα χρηματοδοτικής μόχλευσης.
* Διάθεση ευέλικτων χρηματοδοτικών μηχανισμών για υλοποίηση νέων επενδύσεων σε παραγωγικές μονάδες εντός ΒΙΠΕ.
Εκτός εξελίξεων η Άρτα
Κι ενώ όπως δείχνουν τα πράγματα, οι Οργανωμένες Περιοχές για εγκατάσταση Επιχειρήσεων, είτε με την ονομασία Βιοτεχνικές Περιοχές, είτε Επιχειρηματικά Πάρκα, θα βρεθούν στο επίκεντρο των οικονομικών εξελίξεων, η περιοχή μας κινδυνεύει για μια ακόμη φορά να μείνει εκτός των αναπτυξιακών και άλλων κινήτρων, αλλά και συγκέντρωσης στο νομό μας επιχειρήσεων, που θα δώσουν δουλειά στο αργούν εργατικό δυναμικό της περιοχής μας.
Κι αυτό επειδή όσες φορές έγινε προσπάθεια να βρεθεί χώρος για τη δημιουργία ΒΙΠΑ, καθυστερήσεις, ολιγωρίες, παλινωδίες αλλά και άκαιρες αντιδράσεις δεν επέτρεψαν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Αντίθετα, υπήρξαν αλλαγές στην επιλογή των χώρων, που κάθε φορά έφερε τις αποφάσεις ξανά στην αφετηρία.
Η απόφαση του 2012
Η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια για χωροθέτηση ΒΙΠΑ, έγινε το 2012, επί Δημαρχίας Ιωάννη Παπαλέξη, όταν τον Οκτώβριο του 2012, το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων, παρά τις αντιδράσεις κατοίκων της Καλαμιάς, αποφάσισε την «Διάθεση δημοτικής έκτασης στη θέση «ΛΙΒΑΔΙΑ» για την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας».
Η Συνεδρίαση εκείνη υπήρξε επεισοδιακή και η συζήτηση διεξήχθη με εντάσεις και αντεγκλήσεις ανάμεσα στους δημοτικούς συμβούλους και κατοίκων της Τ.Κ. Καλαμιάς Δ.Ε. Φιλοθέης οι οποίοι αντιδρούσαν στην παραχώρηση της έκτασης. Η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου κατακλύσθηκε από «αγανακτισμένους» κατοίκους της Καλαμιάς οι οποίοι μάλιστα έκαναν αισθητή την παρουσία τους, και πέραν του Δημαρχείου με τις κόρνες των αυτοκινήτων τους να ακούγονται στη πόλη.
Μάλιστα ο τότε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θωμάς Τσιρογιάννης, μετά από δύο διακοπές της συζήτησης προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ενώ το Δ.Σ., σύμφωνα με την τελική πρόταση όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά από τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων και τη συζήτηση που προηγήθηκε, αποφάσισε κατά πλειοψηφία τα εξής: Το Δ.Σ. εκφράζει κατ’ αρχήν την πρόθεση της διάθεσης της δημοτικής έκτασης στη θέση «ΛΙΒΑΔΙΑ» Τ.Κ. Καλαμιάς προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες έκδοσης ΚΥΑ για τη δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου και εφόσον αυτή η έκταση εξεταστεί και κριθεί κατάλληλη από τον Τεχνικό Σύμβουλο ο οποίος θα επιλεγεί, τότε το Δ.Σ. θα επανέλθει για να εξετάσει το θέμα της παραχώρησής της, οριστικά ή μη. Να σημειωθεί πως η ψηφοφορία διεξήχθη εν μέσω εντάσεων και διαμαρτυριών εκ μέρους των κατοίκων, οι οποίοι και μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας διαμαρτύρονταν ζητώντας την ανάκληση της απόφασης.
Μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων, παρενέβη το Επιμελητήριο Άρτας που ανακοίνωσε την ανάθεση όλων των απαραίτητων μελετών με στόχο τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στην περιοχή Λιβάδια στην Καλαμιά.
Η διοίκηση του Επιμελητηρίου προχωρά στην εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, με το κόστος για το Επιχειρηματικό Πάρκο να υπολογίζεται στα οκτώ με δέκα εκατομμύρια, χρήματα που όπως υπολογίσθηκαν μπορούν να αντληθούν από το ΕΣΠΑ. Μάλιστα ο τότε Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Χρήστος Παπάζογλου σε δηλώσεις του υπογράμμιζε την ανάγκη να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες με ταχείς ρυθμούς.
«Το επιμελητήριο έχοντας την εντολή από τα μέλη του που αριθμούν περίπου τις 4.000 επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές, απ’ όταν αναλάβαμε πέρυσι τέτοια εποχή, ώστε να προχωρήσουμε στις άμεσες διαδικασίες της υλοποίησης ενός αιτήματος της κοινωνίας και των επιχειρηματιών που υπάρχει εδώ και 35 χρόνια» αδήλωνε εκείνη την περίοδο ο κ. Παπάζογλου. Στο θέμα συμφώνησε και ο επικεφαλής της τότε μειοψηφίας Δημήτρης Μαγκούτης που τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης της κοινής γνώμης, πράγμα που θα κάνει το Επιμελητήριο το προσεχές διάστημα, ενώ με νόημα είπε πως οι αντιδράσεις έχουν ονοματεπώνυμο! «Οι κάτοικοι δεν έχουν ευθύνη. Ευθύνη όμως έχουν αυτοί που προσπαθούν να τους κρατάνε στο σκοτάδι και αυτοί έχουν ονοματεπώνυμο. Οι κάτοικοι αν είχαν ενημερωθεί ο διάλογος θα ήταν ανοιχτός και θα βελτίωνε και τη σκέψη τη δική μας. Κάθε διάλογος προχωράει ένα βήμα μπροστά αυτό που θέλουμε να κάνουμε» υπογράμμισε ο κ. Μαγκούτης
Άλλη απόφαση το 2014
Τίποτε όμως από όσα αποφασίσθηκαν και από όσα εξαγγέλθηκαν δεν προχώρησε αφού η θέση ΛΙΒΑΔΙΑ στην Καλαμιά, απορρίφθηκε ως ακατάλληλη. Το 2014 γίνονται εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και εκλέγεται Δήμαρχος ο Χρήστος Τσιρογιάννης.
Το Οκτώβριο του 2014, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής εκείνης, την πρόθεσή τους να συντονίσουν τις ενέργειες τους για την προώθηση δράσεων, που σχετίζονται με τη βελτίωση των υπηρεσιών και των υποδομών επαναβεβαίωσαν η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Άρτας και η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αρταίων.
Στη συνάντηση, που είχαν την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014, στο Δημαρχείο, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Χρήστος Παπάζογλου, αφού τόνισε ότι το Επιμελητήριο θα σταθεί αρωγός στο έργο της Νέας Δημοτικής Αρχής, ενημέρωσε το Δήμαρχο και τους αντιδημάρχους για σειρά θεμάτων που απασχολούν τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες της Άρτας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο Επιχειρηματικό Πάρκο.
Ειδικότερα, ο κ. Παπάζογλου –όπως καταγράφηκε σε σχετική ανακοίνωση- ζήτησε και πήρε τη δέσμευση του κ. Τσιρογιάννη ότι θα δρομολογήσει άμεσα τις ενέργειες, που απαιτούνται για την κατασκευή του Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, πρότεινε εξάλλου και έλαβε τη διαβεβαίωση από τον Δήμαρχο Αρταίων για την προώθηση σειράς κοινών δράσεων όπως:
-Γραφείο Επιχειρηματικότητας
-Συνεργασία Επιμελητηρίου – Δήμου για τη σύσταση Γραφείου Επιχειρηματικότητας και Προώθησης Επενδύσεων με έμφαση στην καινοτομία, τον πρωτογενή τομέα και τον Τουρισμό.
-Στήριξη & ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
-Συμβουλευτική Δομή για την αναδιάρθρωση του αγροτικού τομέα, την επιλογή κατάλληλων φυτικών ποικιλιών και παραγωγικών ζώων. Προώθηση συμβολαιακής γεωργίας, δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου, στήριξη και ενίσχυση των συνεταιριστικών δομών και προώθηση μονάδων κοινωνικής Οικονομίας. (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.).
-Θέσπιση Ειδικού Σήματος Ονομασίας Προέλευσης ΑΡΤΑ (Ετικέτα με την ονομασία ΆΡΤΑ), που θα διατίθεται από το Επιμελητήριο.
-Συνεργασία Αναπτυξιακής Δήμου Αρταίων και Αναπτυξιακής Επιμελητηρίου Άρτας
-Συνεργασία Αναπτυξιακής Δήμου Αρταίων και Αναπτυξιακής Επιμελητηρίου Άρτας για την κοινή αξιοποίηση Δομών και Δράσεων.
-Κοινές Δράσεις Τουριστικής και Πολιτιστικής Προώθησης & Προβολής
-Κατάρτιση Τουριστικού Οδηγού για την προβολή της πολιτιστικής ταυτότητας, της ιστορικής φυσιογνωμίας και της περιβαλλοντικής ποικιλομορφίας της περιοχής.
Απόφαση για Κρικούκια το 2016
Το πόσο «άμεσες» ήταν οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για την κατασκευή του Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας, που ζήτησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, φάνηκε το 2016. Στις 18/4/2016 Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων, και αποφασίστηκε η κατ’ αρχήν παραχώρηση δημοτικής έκτασης για κατασκευή Επιχειρηματικού Πάρκου στη θέση «Κρικούκια» της Τοπικής Κοινότητας Αμμοτόπου. Πρόκειται για περιοχή την οποία προ 20ετίας περίπου την είχε απορρίψει η ΕΤΒΑ, αν και η Δημοτική αρχή Ξηροβουνίου (το 2006 ή το 2007) είχε αποφασίσει την διάθεση-παραχώρηση της έκτασης για δημιουργία ΒΙΠΑ.
Όπως αναγράφονταν στα ρεπορτάζ της περιόδου εκείνης τον Απρίλιο του 2016, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης στην εισήγησή του, αφού έκανε ένα σύντομο ιστορικό στις προσπάθειες χωροθέτησης Επιχειρηματικού Πάρκου, εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι το εξαιρετικά σημαντικό αυτό θέμα για την περιοχή και την τοπική οικονομία θα τελεσφορήσει».
Μάλιστα για τις μελέτες υπήρχαν εξασφαλισμένα χρήματα, ύψους 500.000 ευρώ, από την Περιφέρεια Ηπείρου. Οι οποίες θα εξέταζαν κατά πόσο η προτεινόμενη θέση είναι η πλέον κατάλληλη για τη χωροθέτηση του Πάρκου, το οποίο θα είναι τύπου Β’, δηλαδή μέσης και χαμηλής όχλησης, με όλες τις απαραίτητες υποδομές (βιολογικός καθαρισμός, δίκτυο ύδρευσης, ηλεκτροφωτισμού, πράσινο κ.ά.)
«Θα δημιουργηθεί ένας φορέας που θα διοικεί το Πάρκο, αποτελούμενος από τον Δήμο, την Περιφέρεια Ηπείρου, το Εμπορικό Επιμελητήριο, ενώ δίνεται και η ευκαιρία ακόμη και σε ιδιώτες που θα δραστηριοποιούνται στο Πάρκο να μετέχουν στον Φορέα» δήλωνε ο Δήμαρχος Αρταίων τονίζοντας πως: «Πρόκειται να δημιουργηθεί κάτι πολύ καλό για όλη την περιοχή μας, με σεβασμό στο περιβάλλον και με στόχο, αφενός την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την ανάπτυξη της ήδη υπάρχουσας επιχειρηματικότητας και αφετέρου την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την δημιουργία θέσεων εργασίας στην περιοχή μας».
Προγραμματική σύμβαση το 2017
Από τον Απρίλιο του 2016, φθάσαμε στις αρχές του Φεβρουαρίου 2017 , όταν ανακοινώθηκε η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Ηπείρου, με το Δήμο Αρταίων και το Επιμελητήριο Άρτας, για την προετοιμασία φακέλου που αφορά τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου σε έκταση του Δήμου, την οποία ενέκρινε ομόφωνα η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας.
Η συγκεκριμένη Προγραμματική Σύμβαση, αφορά το σύνολο των εργασιών, δράσεων, μελετών και εγκρίσεων που απαιτούνται να γίνουν και να εκπονηθούν προκειμένου να καταδεχτεί η σκοπιμότητα της δημιουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου, βιωσιμότητά του καθώς και η καταλληλότητα της δημοτικής έκτασης που έχει υποδειχθεί από το Δήμο στη θέση “Κρικούκια” της Δ.Κ. Αμμότοπου, με την Πρόεδρο της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχη κ. Τατιάνα Καλογιάννη, να υπογραμμίζει ότι η δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στην Άρτα, είναι ένα σοβαρό αναπτυξιακό έργο για την περιοχή, που πρέπει να προχωρήσει, σημειώνοντας πως πρέπει να ετοιμαστεί άμεσα ο φάκελος, προκειμένου στη συνέχεια να προωθεί προς ένταξη το έργο, σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.
Μελέτη σκοπιμότητας το 2018
Ένα και πλέον χρόνο, μετά την απόφαση για την Προγραμματική σύμβαση, από την Περιφέρεια Ηπείρου, έχουμε την ανακοίνωση για την η Σύμβαση Παροχής υπηρεσιών για την «Σύνταξη φακέλου σκοπιμότητας/ βιωσιμότητας κατασκευής Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας» μεταξύ του Επιμελητηρίου Άρτας και της Re.De-PlanΥπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου Ανώνυμη Τεχνική & Εκμετάλλευσης Ακινήτων Εταιρεία.
Εν τω μεταξύ, έχουν γίνει εκλογές στο Επιμελητήριο Άρτας και έχει εκλεγεί νέος πρόεδρος ο Γιάννης Γκολομάζος.
Τον Ιούλιο του 2018, σε κοινή συνέντευξης τύπου, ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Γιάννης Γκολομάζος, αναφέρονται στην σύνταξη του φακέλου για τη μελέτη σκοπιμότητας- βιωσιμότητας του Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας στη θέση «Κρικούκια» Αμμοτόπου.
«Η ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου στον νομό Άρτας αποτελεί ένα διαχρονικό αίτημα της τοπικής επιχειρηματικότητας και της τοπικής κοινωνίας. Ήταν μια δέσμευσή μας, που γίνεται πράξη. Τα οφέλη από την δημιουργία του Πάρκου είναι πολλαπλά, καθώς προωθείται και στηρίζεται η επιχειρηματικότητα και η απασχόληση, βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, τονώνεται σημαντικά η τοπική οικονομία, προστατεύεται το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και υπάρχει μεγαλύτερη επιδότηση επιχειρήσεων από τον Αναπτυξιακό Νόμο» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αρταίων. Και συνέχισε λέγοντας: «Πρόκειται να δημιουργηθεί κάτι πολύ καλό για όλη την περιοχή μας. Φυσικά, ζητάμε και θα υπάρξουν ορισμένα αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή φιλοξενίας και τους κατοίκους της, όπως έργα υποδομής και άλλες δράσεις στους δυο οικισμούς Αμμοτόπου και Αμπελιών και η κατά προτεραιότητα απασχόληση των κατοίκων της Τ.Κ. Αμμοτόπου τόσο κατά την κατασκευή του πάρκου, αλλά και κατά την λειτουργία του στις υπηρεσίες, που θα συσταθούν για τη λειτουργία του καθώς και στις επιχειρήσεις, που θα λειτουργήσουν σε αυτό».
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Γκολομάζος υπογράμμισε τη συνεργασία με τον δήμο Αρταίων και την περιφέρεια. «Πιστεύουμε πως, εάν κυλήσουν όλα ομαλά, το Επιχειρηματικό Πάρκο θα είναι μια πραγματικότητα για τον τόπο μας, που θα έχει πολλαπλά οφέλη για όλη την περιοχή και βέβαια για τον επιχειρηματικό κόσμο της Άρτας».
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Γκολομάζος σε δήλωσή του υπενθύμισε πως ήταν κεντρική προεκλογική δέσμευση η κατασκευή του Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας ως πρώτη προτεραιότητα όταν μάλιστα ο Νομός Άρτας είναι ο μοναδικός Νομός πανελλαδικώς, που ακόμα δεν διαθέτει Επιχειρηματικό Πάρκο.
«Το πρώτο βήμα έγινε σήμερα με την υπογραφή της σύμβασης για τη σύνταξη του φακέλου σκοπιμότητας/βιωσιμότητας. Σε λίγους μήνες θα ξέρουμε αν το οικόπεδο, που παραχώρησε ο Δήμος Αρταίων είναι κατάλληλο, ώστε να προχωρήσουμε και στις λοιπές μελέτες που απαιτούνται και φυσικά να υποβάλλουμε φάκελο για την χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ. Οι απαιτούμενες ενέργειες έχουν δρομολογηθεί και ευελπιστούμε πως αν συνεχιστεί η καλή συνεργασία με το Δήμο Αρταίων, ο στόχος θα γίνει πραγματικότητα» σημειώνει ο κ. Γκολομάζος.
Όπως έγινε γνωστό, μετά τη μελέτη σκοπιμότητας- βιωσιμότητας κατασκευής του Επιχειρηματικού Πάρκου, θα ακολουθήσει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η Μελέτη Τεχνικής Οργάνωσης και, στη συνέχεια, θα εκπονηθούν οι απαιτούμενες τεχνικές μελέτες των έργων υποδομής και θα συσταθεί ο Φορέας Ανάπτυξης και Λειτουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου. Ο Φορέας θα υποβάλει τον φάκελο χρηματοδότησης για την κατασκευή των έργων του Πάρκου στο ΕΣΠΑ.
Στασιμότητα
Σήμερα σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης «Σύνταξη φακέλου σκοπιμότητας/ βιωσιμότητας κατασκευής Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας», το έργο της κατασκευής του Επιχειρηματικού Πάρκου, στη θέση «Κρικούκια Αμμοτόπου» λιμνάζει! Η εργασία «Σύνταξη φακέλου σκοπιμότητας/ βιωσιμότητας κατασκευής Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας», έχει ολοκληρωθεί και έχει μάλιστα έχει παραληφθεί οριστικά από τον Μάρτιο του 2019!!! Από τότε μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια ώστε να προχωρήσουν όλα τα υπόλοιπα και που είναι η σύσταση του Φορέα Ανάπτυξης και Λειτουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου για να εκπονηθούν οι υπόλοιπες μελέτες.
Μήπως για το θέμα αυτό θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση από τους Φορείς που ανέλαβαν να τρέξουν το εγχείρημα; Διότι όπως φαίνεται, ένα ακόμη απαραίτητο έργο για να κάνει ένα βήμα ανάπτυξης η Άρτα, μπορεί να ακυρωθεί και να μείνουμε ξανά εκτός αναπτυξιακών και οικονομικών διαδικασιών.