Το ισχυρό ΠΑΣΟΚ και οι πρώην πρωθυπουργοί

Γράφει ο Χρήστος Μέγας*

Στην περίοδο της κρίσης, από την οικονομική κατάρρευση που παρέδωσε η ΝΔ το 2009 και εντεύθεν, καμία κυβέρνηση δεν υπερέβη την τετραετία.
Και μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία, όλες οι αποφάσεις, σε προσωπική ή πολιτικό επίπεδο θα χωρίζονται σε προ Τεμπών (π.Τ.) και μετά Τεμπών (μ.Τ.). Η ανάλωση των «αναντικατάστατων» θα συνεχιστεί και μετά τις επόμενες κάλπες.
Κατ αρχήν αποδείχτηκε ότι «ματαίως κοπιάσαμε» (Τρικούπης) από το 2009 και μετά. Ούτε το χρέος μειώθηκε, ούτε τα ελλείμματα ελέγχθηκαν, ούτε η οικονομία ανέκαμψε, ούτε τα κονδύλια διαχύθηκαν, αναλογικά, στην κοινωνία.
Κυρίως αποδείχτηκε ότι ούτε το κράτος έγινε αποτελεσματικότερο. Είχαμε τη Μάνδρα και το Μάτι, τρομάξαμε με τους νεκρούς, εντός και εκτός ΜΕΘ, στην πανδημία. Αποκαλύφθηκε με τραγικό επίσης τρόπο τώρα με τα τρένα.
Κάποιοι φταίνε για τις χαμένες θυσίες του ελληνικού Λαού!
Η αυτοδυναμία των «αρίστων»

Τα Τέμπη υπήρξαν θρυαλλίδα για κάθε πτυχή της οικονομικής και πολιτικής ζωής.
Όμως αυτού το τραγικού γεγονότος προηγήθηκε αλυσίδα συμβάντων: ακρίβεια, ιδίως στα είδη πρώτης ανάγκης και την ενέργεια, απούλητες σοδειές στα χωράφια, έκρηξη κόστος στην κτηνοτροφία, έλλειψη προοπτικής των νέων, αποκοπή των μικρομεσαίων από τον τραπεζικό δανεισμό και τα κοινοτικά κονδύλια, κυβερνητικός έλεγχος των μέσων ενημέρωσης. Και ταυτόχρονα, το βαθύ κομματικό παρακράτος, όπως αποκαλύφθηκε με τις υποκλοπές, βυσσοδομούσε από τα υπόγεια του Μαξίμου.
Κοντολογίς, κατέρρευσε το αφήγημα της αυτοδυναμίας των «αρίστων».
Και μέσα σε αυτή την πολυεπίπεδη κρίση, ενόσω χρειαζόμαστε πρόγραμμα, σχέδιο, κοστολογημένες λύσεις και την δύναμη του προσωπικού παραδείγματος, αναδεικνύεται ότι τα κόμματα είναι τα πρόσωπα:

Τα «πρόσωπα»
-Η ΝΔ διχάζεται για το εάν θα κατέβει στις εκλογές ο παραιτηθείς Κώστας Καραμανλής.
-Ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται παιγνιδάκι του Πολάκη.
Μπροστά στην καταστροφή κάθε πιθανότητας αυτοδυναμίας της ΝΔ, πληθαίνουν εσχάτως οι «υποδείξεις» δημοσιολογούντων και «διαμορφωτών» της κοινής γνώμης για το «δέον γενέσθαι». Πολλοί, ανερυθρίαστα, καταλήγουν με υποδείξεις στο ΠΑΣΟΚ.
Ας το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν με την πρόταση μας όπως την διαμόρφωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης:
-Η χώρα χρειάζεσαι δεσμευτικό σχέδιο ανάταξης με ένα σαφές κοινωνικό-σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα.
-Καλύτερη κατανομή των κονδυλίων (ταμείο Ανάκαμψης) με διάχυση του οφέλους στις παραγωγικές επιχειρήσεις, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, τις υποδομές και την ενίσχυση της Περιφέρειας.
-Το ΕΣΥ πρέπει να αποτέλεσε ξανά καταφύγια της ελληνικής οικογένειας και η Παιδεία να αναδειχτεί το εργαλείο για την ανάπτυξη των Νέων μας και την παραγωγική στήριξη της χώρας.
-Σε όλες τις δομές της πατρίδας (Δημόσια Διοίκηση, Δικαιοσύνη, Αυτοδιοίκηση κ.α.) απαιτείται αναδιάρθρωση, διαφάνεια, λογοδοσία. Κυρίως όμως αξιοκρατία, αξιολόγηση και αποτελεσματικότητα.
Κόβονται οι διατελέσαντες πρωθυπουργοί
-Από την… αξιολόγηση κόβονται οι διατελέσαντες πρωθυπουργοί!

Για όλα αυτά απαιτείται η ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Ώστε ως ένας σταθερός πυλώνας του πολιτικού συστήματος, με αρχές και αξίες, να επιβάλλει τις αναγκαίες λύσεις.
Χρειάζεται ο «τρίτος πόλος» της ευθύνης, με το κοστολογημένο πρόγραμμα και τις κοινωνικές ευαισθησίες, να βγει ενισχυμένος με την ψήφο του Λαού. Μόνο έτσι θα λειτουργήσει σαν καταλύτης στο παλαιό και φθαρμένο σύστημα της αναξιοκρατίας, της κομματικής εμπάθειας, τις λαφυραγώγησης των κρατικών πόρων..
Το, ισχυρό από τις κάλπες, ΠΑΣΟΚ θα είναι ο εγγυητής μιας νέας πορείας για τη χώρα. Δεν προσφερόμαστε ούτε για «συμπλήρωμα», ούτε σαν άλλοθι. Ας ψάξουν αλλού λοιπόν για «νεροκουβαλητές» ή για πρόθυμους και επισπεύδοντες…
Είμαστε ξεκάθαροι απέναντι στον Ελληνικό Λαό με τις διαχρονικές αξίες και τις σύγχρονες προτάσεις για την ανασυγκρότηση της πατρίδας μας.

*Ο Χρήστος Μέγας είναι Δημοσιογράφος, υπ.Βουλευτής Άρτας με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής