Το Κέντρο Πρόληψης στο Δημοτικό Σχολείο Ελεούσας

Ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο το οποίο επηρεάζεται και αντανακλά την βία όπως εμφανίζεται σε μία κοινωνία με όλες τις μορφές της.

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Άρτας στα προγράμματά του για τηνπρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού στο σχολείου υιοθετεί μια ολιστική πολιτική. Έτσι, στις παρεμβάσεις καθολικήςπρόληψης προσπαθούμε να εμπλέκονται όλοι: το σχολείο, η τάξη, ο εκπαιδευτικός, οι μαθητές, οι γονείς και ολόκληρη η τοπική κοινωνία.

«Θεωρούμε ότι ένα πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης του εκφοβισμού στο σχολικό περιβάλλον θα πρέπει να συνυπολογίζει τη λογική των επιπέδων εφαρμογής που προαναφέρθηκαν, αλλά θα πρέπει ταυτοχρόνως να την υπερβαίνει, μετακινώντας το ενδιαφέρον από μία πολυεπίπεδη προσέγγιση στη δημιουργία ενός ισχυρού και συνεκτικού επικοινωνιακού δικτύου δεσμών και σχέσεων των μελών της σχολικής κοινότητας. Στόχος του είναι να συμβάλει στην επανάκτηση της χαμένης συλλογικότητας και συνεκτικότητας στο χώρο του σχολείου.

Στην καθολική κοινωνική πρόληψη μέσα από τη συνδυασμένη αξιοποίηση μεθοδολογικών διαδικασιών συζητιούνται ανοιχτά τα προβλήματα και με τον τρόπο αυτό περιορίζονται σημαντικά η μοναξιά, η ανασφάλεια, ο φόβος,η παθητικότητα, τα οποία είναι γενεσιουργές αιτίες του σχολικού εκφοβισμού, αλλά αποτελούν και χαρακτηριστικά της απορυθμισμένης μετανεωτερικής κοινωνίας και οικονομίας. Έτσι, οδηγούν σε αλλαγές στον τρόπο σκέψης και δράσης και σε πρωτότυπες ενέργειες που αποτρέπουν και προλαμβάνουν τις τάσεις για εκδήλωση αντικοινωνικών συμπεριφορών, όπως η περιθωριοποίηση, ο αποκλεισμός, η θυματοποίηση, ο εκφοβισμός και η βία.

Με βάση την παραπάνω θεώρηση ανταποκριθήκαμε και στο αίτημα συνεργασίας από το Δημοτικό Σχολείο Ελεούσας για την πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024 υλοποιήσαμε με τα χρώματα της πρόληψης μια καλοκαιρινή γιορτή με τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, αξιοποιώντας τα εκφραστικά μέσα του θεατρικού παιχνιδιού. Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί την έναρξη ενός νέου κύκλου παρεμβάσεων στο σχολείο.

Ευχαριστούμε την Δ/ντρια,τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές για τηνπολύτιμη συνεργασία τους και για την ενεργή συμμετοχή τους» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση που υπογράφει ο επιστημονικός υπεύθυνος ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ.