Το καλό, να λέγεται…
Θα μπορούσε να είναι και καλύτερα, αλλά έστω και έτσι, οι πτηνοτρόφοι έχουν λαμβάνειν, κάτι παραπάνω από το λεγόμενο 2% για ενίσχυση στις ζωοτροφές… κι αυτό το παραπάνω, όπως έγραψε και χθες η ΗΧΩ σε ρεπορτάζ σχετικά με το θέμα αυτό οφείλεται στη σθεναρή στάση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Στύλιου, ο οποίος υποστήριξε το αίτημα που κατατέθηκε με στέρεα επιχειρήματα από τον πρόεδρο του Πτηνοτροφικού Άρτας, τον Δημήτρη Πετανίτη, να αυξηθούν τα ποσά, τα οποία στην πρώτη κατανομή ήταν χαμηλά για τους πτηνοτρόφους…
Νομίζω πως ο συμπατριώτης μας Υφυπουργός, θα προχωρήσει και στο επόμενο βήμα, που πρέπει να είναι η απόφαση ώστε τα ζώντα κοτόπουλα να βρεθούν στην κλίμακα 6% του ΦΠΑ… θα γλιτώσει από δράματα το σύνολο σχεδόν των πτηνοτρόφων που θα κληθούν να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ, ζεστά ευρώπουλα… τα οποία, την ώρα που θα κληθούν, δεν θα υπάρχουν, αφού θα έχουν καλύψει ένα σωρό τρύπες στα κοστολόγια της εκτροφής…
*******Επίσης και για να μη λέμε τα ίδια και τα ίδια και για να μη χαραμίζουμε ώρες σε ανούσιες συζητήσεις εντυπώσεων, η κυβέρνηση ομού με την αντιπολίτευση να συνεννοηθούν και να ορίσουν την 3ετία αντί της 7ετίας, που ζητείται σήμερα να βρίσκεται ΠΑΡΑΝΟΜΑ ο μετανάστης στην Ελλάδα… χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως Αλβανοί, που βρίσκονται 4, 5 και 6 χρόνια στην Ελλάδα, έκαναν οικογένειες και για το κράτος ΔΕΝ υπάρχουν…
Δεν έχουν ΑΦΜ, δεν έχουν ΑΜΚΑ, τα παιδιά τους είναι ανασφάλιστα, δεν τα δέχονται στα σχολεία και τα λοιπά… και τα λοιπά… κι αυτό, επειδή επισκέπτονταν τη χώρα τους μέσω τελωνείων και όχι απ’ τα βουνά!!!
Θα προέτρεπα, λοιπόν, τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που κάθε τόσο ερωτούν για την έλλειψη εργατικών χεριών, να ρωτήσουν σε τι εξυπηρετεί η 7ετία, όταν από την άλλη, αν έρθει κάποιος με πρόσκληση, λαμβάνει πάραυτα άδεια παραμονής…
Καλώς τους… Φιλιππινέζους!
Κι ενώ το παράλογο κράτος της Ελλάδας, κρατά όμηρους χιλιάδες ανθρώπους, διαβάζω πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει 50.000 εργαζόμενους από τις Φιλιππίνες!! Όπως έγραφε προχθές ο Κώστας Γιαννακίδης στο Protagon.gr τα υπουργεία Εργασίας και Εξωτερικών έχουν συγκροτήσει μία ομάδα με σκοπό την οργανωμένη εισαγωγή εργαζομένων που θα απασχοληθούν στη γεωργία και στον τουρισμό.
Οι πρώτες συζητήσεις γίνονται με την κυβέρνηση των Φιλιππίνων για την υποδοχή 50.000 εργαζομένων. Η ασιατική χώρα είναι από εκείνες που εμφανίζουν μία από τις καλύτερες δημογραφικές συμπεριφορές στον κόσμο και έχει την πολυτέλεια να εξάγει εργατικά χέρια. Αντίστοιχες επαφές γίνονται και με το Βιετνάμ ώστε να έρθουν εργαζόμενοι στη Μακεδονία, στα ροδάκινα και στα καπνά!
Βέβαια στη συζήτηση του καφενείου ο αναλυτής αδυνατεί να κατανοήσει για ποιο λόγο υπάρχουν υψηλά ποσοστά ανεργίας (στο 12%) όταν οι ελιές κρέμονται στα κλαδιά, τα καλάθια περιμένουν ροδάκινα και οι δίσκοι γεμάτοι στον πάγκο του εστιατορίου αδημονούν για σερβιτόρους…
Θα συμφωνήσω με τον Γιαννκίδη πως αυτό, είναι μία κουβέντα «βυθισμένη στην αφέλεια, ενίοτε και στο λαϊκισμό» καθώς ο άνεργος πτυχιούχος δεν θα πάει να μαζέψει ελιές, εκτός και αν έχει φτάσει σε οριακή κατάσταση… μεγάλο κομμάτι του ποσοστού ανεργίας αντιστοιχεί στην άρνηση των ανθρώπων να εργαστούν επειδή δεν βρίσκουν απασχόληση που αντιστοιχεί στις δεξιότητες και στις φιλοδοξίες τους.
Εύκολο είναι να πας στις ελιές, στο μανταρίνι και το πορτοκάλι, στο ροδάκινο και το ακτινίδιο; Οπότε, ας συνηθίσουμε στην ιδέα πως οι βαριές εργασίες έχουν εκχωρηθεί προ πολλού στους αλλοδαπούς οπότε… Καλώς να έρθουν οι Φιλιππινέζοι!!!
Και από Αίγυπτο!!
Διαβάζω επίσης πατριώτη, πως κυβερνητική αποστολή στην Αίγυπτο θα έχει και άλλες συμπληρωματικές συμφωνίες, πέρα από τη Συμφωνία για την Έρευνα και Διάσωση στις περιοχές που οριοθετεί η συμφωνημένη
ΑΟΖ. Όπως, για παράδειγμα, αυτή που θα υπογράψει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τον δανεισμό στην Ελλάδα 5.000 εργατών γης, προκειμένου να πιάσουν δουλειά στις εποχιακές αγροτικές
εργασίες (ελιές κ.λπ.) που υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη προσωπικού.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα από Λαμία μεριά, το πρόβλημα της συγκομιδής ελιών και της έλλειψης εργατικών χεριών είναι ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα που απασχολεί φέτος τους αγρότες της Φθιώτιδας, ιδιαίτερα της ανατολικής όπου αποτελεί, σχεδόν, μονοκαλλιέργεια. Ειδικά για τις ελιές, όπως δηλώνουν παραγωγοί ο συνδυασμός της ξηρασίας με την έλλειψη εργατικών χεριών και τα ακριβά μεροκάματα-χαμηλές εμπορικές τιμές, είναι βέβαιο πως θα οδηγήσουν πολλούς παραγωγούς, τόσο στη Φθιώτιδα, όσο στο Πήλιο, τη Φωκίδα, την Άρτα και το Αγρίνιο, να μη μαζέψουν καν τις ελιές και κατ’ επέκταση τα εργοστάσια θα κινδυνέψουν να μην έχουν πρώτη ύλη…
*****Διαβάζω, λοιπόν, πατριώτη μου, πως η Ελλάδα «χάνει» τη μάχη του ελαιολάδου στην ιαπωνική αγορά από την Τουρκία, η οποία «θωρακίζει» την τρίτη θέση στη κατάταξη εξαγωγών στην αγορά των 126,1 εκατομμύριων καταναλωτών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των Στατιστικών Εμπορίου της Ιαπωνίας, που δημοσιοποίησε το Γραφείο Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων στο Τόκιο, το μερίδιο εξαγωγών παρθένου ελαιολάδου της Ελλάδας το 2021 ήταν μόλις 1,71% (443 εκατ. γιεν), ενώ η Τουρκία, η οποία έχει περιορισμένες εξαγωγικές δυνατότητες σε σχέση με την Ελλάδα, έχει μερίδιο 4,71% (1.221 εκατ. γιεν).
Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ο πέμπτος εξαγωγέας παρθένου ελαιόλαδου παγκοσμίως, με αξία εξαγωγών της τάξεως των 538 εκατ. ευρώ ( 556 εκ δολ) και μερίδιο επί της παγκόσμιας αξίας εξαγωγών παρθένου ελαιολάδου της τάξεως του 8,5%, διαχρονικά κατέχει μόνο ένα μικρό μερίδιο στην ιαπωνική αγορά…
Φάε, λάδι…
Φάε λάδι και έλα βράδυ να σου ξηγηθώ αλφάδι! Πρόκειται για παλαιά πονηρή έκφραση, που οι μάγκες της εποχής εκείνης υπονοούσαν πως το ελαιόλαδο έχει διεγερτικές ιδιότητες και βοηθά να απολαύσεις μια νύχτα πάθους!
Να είναι έτσι; Φέτος, όπως λένε, ο συνδυασμός των απογοητευτικών τιμών για την ελιά Καλαμών, με το γεγονός ότι έχει οψιμίσει πολύ η παραγωγή και εργάτες δεν υπάρχουν, στρέφει τους ελαιοπαραγωγούς σε μάζεμα με ένα… χέρι! Δεδομένου ότι οι τιμές του ελαιολάδου ανεβαίνουν, οι παραγωγοί στρέφουν το μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής για ελαιοποίηση.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, η κοροϊδία των εμπόρων που σε μια χρονιά με τεράστια κόστη και με τις εξαγωγές σε πλήρη άνθιση, επέλεξαν να βγάλουν τιμές κάτω του κόστους, τους έχει απογοητεύσει, με αποτέλεσμα να πάνε για ελαιοποίηση λόγω της υψηλής τιμής του ελαιολάδου, ακόμα και τα μεγάλα μεγέθη.
**********Σύμφωνα με ιδιοκτήτη ελαιοτριβείου στην περιοχή της Σταμνάς στην Αιτωλοακαρνία, η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών της περιοχής που έχει αναλογικά και τα περισσότερα δέντρα στην Αιτωλοακαρνανία, παραδίδει στο ελαιοτριβείο τις ελιές κατευθείαν από το χωράφι για ελαιοποίηση…
Στην περιοχή αυτή το ελαιόλαδο από Καλαμών τιμάται προς 3,80 με 4,20 ευρώ το κιλό και οι παραγωγοί είναι εξαιρετικά ευχαριστημένοι με την επιλογή τους αυτή, αφού το ελαιόλαδο κινείται ανοδικά πανελλαδικά και οι Ιταλοί και όχι μόνο έμποροι σαρώνουν στην κυριολεξία την αγορά!!!
Τυχεροί οι Αιτωλοακαρνάνες, ελαιοπαραγωγοί!!! Δεν υπάρχει… «διεπαγγελματική ελιάς», οπότε τη γλίτωσαν από τον Αραχωβίτη… ήταν ικανός να νομοθετήσει εξαγωγή λαδιού σε 20κιλες «μπούγλες»!!!! Ενώ τώρα οι Ιταλοί, ακουμπάνε χρυσά ευρουδάκια, φορτώνουν το λαδάκι σε βυτία κι από ‘δω να παν και οι άλλοι… τυχεροί οι αγρότες στο Βραχώρι… πολύ τυχεροί…