Το ΚΕΥΓ στον κατάλογο για χώρος υποδοχής μεταναστών
Έρχονται και στην Άρτα!
«Μπόνους» στους Δήμους για να δεχθούν πρόσφυγες
Τι δίνει η κυβέρνηση σε δήμους – Περιφέρειες
Κάνουν λόγο για 1.000 άτομα σε κάθε Περιφέρεια
Έντεκα είναι, τουλάχιστον, τα υποψήφια στρατόπεδα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας για να μετατραπούν σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί πρόσφυγες και μετανάστες που δεν δικαιούνται άσυλο, ή απορρίπτεται η αίτησή τους.Όπως σημειώνεται στο iefimerida.gr δύο από αυτά τα στρατόπεδα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να μετατραπούν σε κέντρα για αυτού τους ανθρώπους, όμως μεταξύ των στρατοπέδων είναι και το δικό μας στρατόπεδο το γνωστό και ως ΚΕΥΓ Άρτας. Παράλληλα, στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξηθούν οι επιστροφές μεταναστών, καθώς τα προηγούμενα 4,5 χρόνια είχαν γίνει μόλις 1.806.
Η προσπάθεια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι να φτάσουν στους 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες οι επιστροφές, μέχρι το τέλος του 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο φέτος έχουν έρθει στη χώρα μας περισσότεροι από 45.600 πρόσφυγες και μετανάστες. Παράλληλα, οι ροές συνεχίζονται.
Τα υποψήφια κέντρα για πρόσφυγες
Τα τελευταία χρόνια λειτουργούν στην Ελλάδα οκτώ κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για πρόσφυγες. Αυτά βρίσκονται σε Ταύρο (Πέτρου Ράλλη-Διεύθυνση Αλλοδαπών), Αμυγδαλέζα, Κόρινθο, Παρανέστι Δράμας, Ξάνθη, Φυλάκιο Ορεστιάδας, Μόρια Λέσβου και Κω.
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», έχει ήδη στείλει έγγραφο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να προτείνει στρατόπεδα εγκαταλελειμμένα ή άλλους στρατιωτικούς χώρους που θα μετατραπούν σε κλειστά κέντρα για μετανάστες οι οποίοι αναμένεται να επιστρέψουν στη χώρα τους.
Τα υποψήφια στρατόπεδα τα οποία ενδέχεται να «ενεργοποιηθούν» εφόσον αρχίζουν να «γεμίζουν» τα ήδη υπάρχοντα είναι τα εξής:
-Υγειονομικού – Άρτα
-Πυροβολικού – Θήβα
-Μηχανικού – Ναύπλιο
-9ο Σύνταγμα Πεζικού – Καλαμάτα
– 547/ΑΜ Τάγμα Πεζικού – Ρέθυμνο
-2/39 Σύνταγμα Ευζώνων – Μεσολόγγι
-1ο Σύνταγμα Πεζικού ΔΙΚΕ – Τρίπολη
-Εφοδιασμού- Μεταφορών – Σπάρτη
-586 Μηχανοποιημένο Τάγμα Πεζικού – Γρεβενά
-Υλικού Πολέμου – Λαμία
-Διακλαδικό Κέντρο – Τρίπολη.
Τις περισσότερες πιθανότητες για να ανοίξουν άμεσα για μετανάστες και πρόσφυγες συγκεντρώνουν τα στρατόπεδα της Σπάρτης και του Ναυπλίου, εφόσον γεμίσουν τα οκτώ υπάρχοντα προαναχωρησιακά κέντρα σε όλη την Ελλάδα. Αν κριθεί απαραίτητο θα μετατραπούν και άλλα στρατόπεδα σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, σταδιακά, αν παρατηρηθεί υπερπληθυσμός στα υπόλοιπα.
Ανταποδοτικά οφέλη
Εν τω μεταξύ, ανταποδοτικά οφέλη για τους Δήμους που θα σηκώσουν το βάρος της υποδοχής 20.000 αιτούντων άσυλο προγραμματίζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής».
Πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ ετοιμάζει να μοιράσει η κυβέρνηση σε δήμους, Περιφέρειες και επιχειρήσεις τοπικών κοινωνιών προκειμένου να διαμορφωθούν οι συνθήκες και οι κατάλληλες υποδομές ώστε να μετακινηθούν πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο συγκεκριμένος κυβερνητικός σχεδιασμός τέθηκε επί τάπητος στη διάρκεια σύσκεψης για το μεταναστευτικό, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλου Γεωργιάδη και του Ειδικού Γραμματέα Υποδοχής Μάνου Λογοθέτη.
Χρηματοδοτήσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη αποφασίστηκε να υπάρξουν γενναίες χρηματοδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και κονδύλια της ΕΕ προς τους ΟΤΑ της χώρας ώστε να διαμορφώσουν χώρους υποδοχής που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μεταφορά περίπου 12. 000 προσφύγων και μεταναστών σε όλες τις Περιφέρειες της ενδοχώρας. Ο κ. Χρυσοχοϊδης σε παλιότερη συνάντηση του με τους Περιφερειάρχες είχε κάνει λόγο για 1.000 άτομα σε κάθε Περιφέρεια. Ωστόσο μετά την αύξηση των αφίξεων το τελευταίο διάστημα μπορεί να τα συγκεκριμένα νούμερα να αυξηθούν. Αξιόπιστε πηγές δεν αποκλείουν να μεταφερθούν και πάνω από 20.000 ανθρώπους.
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η άμεση εμπλοκή του Υπουργείου Εσωτερικών για τη στήριξη των Δήμων και των Περιφερειών που θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Στην κατεύθυνση αυτή το επόμενο διάστημα ο υπουργός Εσωτερικών θα έχει επαφές με τους Περιφερειάρχες αλλά και τις Κεντρικές Ενώσεις των δήμων. Ο κ. Θεοδωρικάκος αναμένεται να παρουσιάσει στους Τοπικούς άρχοντες και τα κονδύλια που θα κατευθυνθούν προς Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να διαμορφωθούν και να συντηρηθούν οι συγκεκριμένες δομές.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση και σε μια προσπάθεια να ενισχύσει οικονομικά της τοπικές κοινωνίες που θα υποδεχτούν τα «κύματα» προσφύγων και μεταναστών, ανέθεσε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, να αναζητήσει ξενοδοχεία και σπίτια που θα μισθωθούν ώστε να εγκατασταθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Με το συγκεκριμένο μέτρο –σύμφωνα με την κυβέρνηση- θα υπάρξει ισχυρό οικονομικό κίνητρο τόσο για επιχειρηματίες, όσο και για ιδιώτες οι οποίοι θα νοικιάσουν τους χώρους τους έναντι σημαντικών αντιτίμων. Η περίοδος μίσθωσης αφορά τουλάχιστον ένα εξάμηνο, με δυνατότητα του υπουργείου για μονομερή παράταση ακόμη 6 μηνών.
Μέσω των μισθώσεων και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πρόσφυγες και μετανάστες θα λαμβάνουν χρήματα (επιδόματα) τα οποία θα χρησιμοποιούν για τη διαβίωση τους με αγορές στα τοπικά καταστήματα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει – μέσω των οικονομικών κινήτρων – να αμβλύνει τις αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες και κυρίως να περιορίσει τις «φωνές» που αντιδρούν στην μετακίνηση των συγκεκριμένων ανθρώπων.
Τι ζητά το ΥΠΠΟ
Tο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απευθύνεται μέσω δημόσιας πρόσκλησης σε ξενοδόχους και ιδιοκτήτες καταλυμάτων για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, διερευνώντας τη διαθεσιμότητα ακινήτων ώστε να προχωρήσει στη μίσθωση κτίρια τουριστικών καταλυμάτων και κατοικιών. Στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου για την αποσυμφόρηση των νησιών, αλλά και τον διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχώρησε στην προδημοσίευση της σχετικής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Η πρόσκληση, που απευθύνεται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα έχει τα εξής στοιχεία::
-Είδος ακινήτου :
1. Κτίρια κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων βάσει της κείμενης νομοθεσίας (ν.4276/2014, Α΄155, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει): ξενοδοχεία, σύνθετα τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια- διαμερίσματα, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις με οικίσκους, δυναμικότητας τουλάχιστον είκοσι (20) κλινών, όπως η δυναμικότητα αυτή καθορίζεται στα έγγραφα για τη νόμιμη λειτουργία τους. Η άδεια λειτουργίας του καταλύματος από τους αρμόδιους φορείς(π.χ. ΕΟΤ, Περιφέρεια) θα πρέπει να είναι σε ισχύ τουλάχιστον κατά την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
2. Κτίρια συγκροτημάτων κατοικιών, αριθμού τετραγωνικών ώστε να διασφαλίζεται η στέγαση τουλάχιστον είκοσι (20) ατόμων.
3. Γεωγραφικά κριτήρια: Σε όλη την επικράτεια εκτός των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου
-Κατάσταση: τα κτίρια των κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων και οι ιδιωτικές κατοικίες πρέπει να είναι απολύτως έτοιμα προς χρήση με μέριμνα και δαπάνη του εκμισθωτή.
Χαρακτηριστικά:
Για κτίρια κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων
1. Βρίσκονται σε τοποθεσία κατάλληλη, που να επιτρέπει πρόσβαση σε υπηρεσίες
2. Τηρούνται οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές που ορίζει η τουριστική νομοθεσία ανά κατηγορία καταλύματος και κατάταξης σε κλειδιά ή αστέρια αναφορικά με: το κτίριο, την πρόσβαση ΑΜΕΑ, την πυρασφάλεια, τα δωμάτια, την κουζίνα, την ψύξη και θέρμανση, την παροχή ζεστού νερού.
Για τα συγκροτήματα κατοικιών
1. Βρίσκονται σε τοποθεσία κατάλληλη, που να επιτρέπει πρόσβαση σε υπηρεσίες.
2. Το μίσθωμα θα ορίζεται για κάθε κατοικία ξεχωριστά.
3. Κάθε κατοικία πρέπει να διαθέτει με μέριμνα και δαπάνη του εκμισθωτή καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης:
α) Φυσικό και επαρκή αερισμό, φυσικό φωτισμό, να είναι απαλλαγμένο από υγρασία, επαρκή θέρμανση και ψύξη, ζεστό νερό, πόσιμο νερό, αποχέτευση. β)Κουζίνα, χώρους υγιεινής, υπνοδωμάτια για κατάλληλες συνθήκες ύπνου, ελάχιστο κοινό χώρο εστίασης.
γ) η εύκολη πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα είναι επιθυμητή.
4. Κάθε κατοικία πρέπει να είναι επιπλωμένη οπότε και θα καταγραφούν τα υπάρχοντα έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές και οικοσκευές για να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη κατά τη λήξη της μίσθωσης.
Διάρκεια μίσθωσης:
Έξι (6) μήνες, με δυνατότητα μονομερούς παράτασης εκ μέρους του Υπουργείου μέχρι (6) μήνες επιπλέον.