Το λιμάνι, φεύγει…

Γειά σας πατριώτες… για όσες και όσους, κοιτάζουν τη φωτογραφία αυτή και ξέρουν πως τότε, ήταν κάπου ανάμεσα στον κόσμο, ο «μισός αιώνας» από το Πολυτεχνείο, το Πολυτεχνείο της εξέγερσης, της αντίστασης, του ενθουσιασμού και της ελπίδας, βαραίνει λίγο παραπάνω, από όσους ερμηνεύουν την σημασία του στο πέρασμα των χρόνων…

****Αυτή η διαμάχη με τις έδρες και τίνος ανήκουν, που παρακολουθούμε στον ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα σε αυτούς που φεύγουν κι αυτούς που μένουν (…οι μοίρες μ’ απονιά/πάντα τους δέρνουν), μου θυμίζει εκείνο που ήταν viral, εδώ και 50 χρόνια: «Τσίτσο, το λιμάνι φεύγει»…

Πρόκειται πατριώτη για μια φράση που έμεινε παροιμιώδης – αλλά και ιδιαίτερα αγαπητή στους νεολαίους του τέλους της δεκαετίας του ’60 και των πρώτων ετών του ’70… Όσοι αγάπησαν τις ταινίες με τον Φράνκο Φράνκι και τον Τσίτσο Ινγκρασία θα θυμούνται την περίφημη σκηνή, που όταν οι δυο κωμικοί είχαν κρυφτεί σε κάποιο πλοίο και την ώρα που το πλοίο σαλπάριζε, βλέποντας ο Φράνκο την θέα του λιμανιού να αλλάζει, είπε απευθυνόμενος στον Τσίτσο την γνωστή φράση…

Το λένε κι αυτοί που αποχώρησαν πρώτοι από τον ΣΥΡΙΖΑ… ας πούμε η ανεξάρτητη -πλέον- βουλευτής, Πέτη Πέρκα, τόχει και το λέει στα πάνελ, όταν την ρωτούν… «την έδρα μου δεν θα την παραδώσω. Θεωρώ ότι αυτός που μετακινήθηκε από τη γραμμή της ριζοσπαστικής Αριστεράς, είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ»!!!

Παράλληλα, αιχμές για τη στάση του απελθόντος προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για το όψιμο ενδιαφέρον του για τον κίνδυνο διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ άφησε η κ. Πέρκα, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος του OPEN.

Αντί σχολίου για τις τελευταίες παρεμβάσεις-επαφές Τσίπρα, η κυρία Πέρκα επεφύλαξε για τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό ένα λακωνικό «Too little, too late»… που σημαίνει «πολύ λίγα πολύ αργά».

*****Να επισημάνω πάντως, πως ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επιχειρεί με διαδοχικές επαφές να κρατήσει την ενότητα… ο Αλέξης Τσίπρας είχε συναντήσεις με τον Νάσο Ηλιόπουλο, με τον Στέφανο Κασσελάκη και με τον Διονύση Τεμπονέρα.

Ερώτημα 1: γιατί δεν ενεργοποιήθηκε όταν έφευγε ο Τσακαλώτος με την Πέρκα;
Ερώτημα 2: γιατί δεν συναντήθηκε με την επικεφαλής της «ομάδας Αχτσιόγλου», την Έφη Αχτσιόγλου την ίδια, αλλά συναντήθηκε με τον νο3 στην ιεραρχία της Ομάδας Ηλιόπουλο και με τον συνδοιπόρο Τεμπονέρα;

Μάλλον στέλνει μηνύματα ο Τσίπρας… σκέψου σύντροφε, να βγει και να μιλήσει, αν φύγουν όλοι αυτοί και να πει και ο ίδιος πως τράβηξε μαρτύρια από τους Τσακαλώτους και τους Τζανακόπουλους… διότι, όσο περνάει ο καιρός, όλο και ακούγονται διάφορα…

Τσιμπάει…
Έχουμε και άλλα νέα… Για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια το ΠΑΣΟΚ περνά τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinion Poll που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Action 24. Πιο συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 16%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μένει στο 14,7% και το ΚΚΕ να καταγράφεται στο 10,6%.

Χαρούμενος δήλωσε από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας ωστόσο πως στόχος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι να περάσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να κερδίσει τις επόμενες εθνικές εκλογές… ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ανέφερε «Λένε ότι “έπεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν ανέβηκε το ΠΑΣΟΚ”. Δεν ισχύει. Το ΠΑΣΟΚ έχει ανέβει 4,2 μονάδες σε πέντε μήνες. Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει, αλλά θέλει δουλειά, δεν θέλει πανηγυρισμούς, θέλει ενασχόληση με τα προβλήματα των πολιτών».

Τι άλλο είπε ο πρόεδρος Νικόλας; «Δεν θέλω πανηγυρισμούς από κανένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Ο στόχος μας δεν είναι να περάσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. αλλά να φθάσουμε στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος, να κερδίσουμε τις εκλογές»….

*****Μάλλον, δεν του έχουν πεί του πρόεδρου, πως οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, σε λίγο θα συναγωνίζονται σε διάλυση αυτές του ΣΥΡΙΖΑ… πρόεδρε, κάνε ανασυγκρότηση, αν θες κυβέρνηση…

Τεχνικά Προγράμματα…

Σχολιάσαμε τα ποσά που ανακοινώθηκαν από την Περιφέρεια Ηπείρου, σχετικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα, όπου η Άρτα εμφανίζονταν με τα λιγότερα λεφτά στον πίνακα… υπήρξαν σχόλια και αντιδράσεις από πολίτες που διάβασαν την ανακοίνωση και αναρωτήθηκαν τι γίνεται…

Έχουμε διευκρινίσεις από τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας, τον Βασίλη Ψαθά, που σημειώνει τα εξής:
1. Το ποσό των 23,8 εκατ. Ευρώ που αναφέρετε ως «προίκα» για το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου, εκ των οποίων το 1.519.857,68 ευρώ αντιστοιχεί στην ΠΕ Άρτας, αφορά σε μεγάλο μέρος του χρηματοδοτήσεις των προηγούμενων ετών σε έργα που συνεχίζουν να «τρέχουν».
Από αυτό προκύπτει ότι η ΠΕ Άρτας έχοντας επί της ουσίας το μικρότερο υπόλοιπο από τις προηγούμενες χρήσεις, απορρόφησε και προχώρησε τεχνικά έργα, με ταχύτερους και αποδοτικότερους ρυθμούς από ότι οι υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες και γι’ αυτό εκείνες παρουσιάζουν μεγαλύτερο υπόλοιπο.
Συνεπώς, θεωρώ, ότι αντί να ψέγεται η ΠΕ Άρτας για τις επιδόσεις της αυτές, πιο δίκαιο θα ήταν να της πιστώνονταν ως όφελος για τον τόπο μας!

2.Για την δική σας ενημέρωση και των αναγνωστών σας να σας αναφέρω πως τα ποσά από το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου για νέα έργα κατανέμονται ανά ΠΕ ως εξής:
ΠΕ Ιωαννίνων: 2.008.000 ευρώ
ΠΕ Άρτας: 1.519.857 ευρώ
ΠΕ Θεσπρωτίας: 920.000 ευρώ
ΠΕ Πρέβεζας: 818.800

3.Επιπλέον να σημειώσω πως αρκετά έργα που εκτελούνται από την ΠΕ Ιωαννίνων, στην ουσία αφορούν και την ΠΕ Άρτας.
Ενδεικτικά να σας αναφέρω το έργο «Βελτίωση ΕΟ Άρτας – Τρικάλων» με ποσό 500.000 ευρώ.
Το έργο «Βελτίωση οδού Περάνθη – Κομπότι» με ποσό 665.786 ευρώ.
Το έργο «Κατασκευή κόμβου στα όρια του Δήμου Καραϊσκάκη» με ποσό 500.000 ευρώ.
Το έργο «Κατασκευή Διοικητηρίου για τη ΠΕ Άρτας» με ποσό 1.500.000 ευρώ.
Κι αρκετά ακόμη έργα, που θα αποτελούσε πλεονασμό η απαρίθμησή τους.

4.Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ενημερώσω, πως οι πηγές χρηματοδότησης της Περιφέρειας Ηπείρου για νέα έργα είναι αποκλειστικά και μόνο οι εξής:
-Οι ΚΑΠ
-Τα τέλη κυκλοφορίας
-Και οι εκπτώσεις από τα έργα προηγούμενης χρήσης.
Ωστόσο οι ΚΑΠ από συστάσεως της β\θμιας αυτοδιοίκησης, έχουν περιορισθεί κατά 80%.

Έτσι τα κύρια χρηματοδοτικά εργαλεία της Περιφέρειας, είναι το ΠΔΕ και τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (δηλαδή ΠΕΠ Ηπείρου, Επιχειρησιακά Προγράμματα Υπουργείων, κλπ).
Η κατανομή των ΚΑΠ γίνεται ανά Περιφερειακή Ενότητα με τρόπο δίκαιο και με ισοκατανομή, ενώ όπως περιέγραψα και πιο πάνω στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου και ΠΕ Ιωαννίνων (που είναι κοινό) αρκετά από τα έργα που αναφέρονται έχουν φυσικό αντικείμενο την ΠΕ Άρτας.
Όμως, όπως αντιλαμβάνεστε, ο περιορισμός χρηματοδοτικών εργαλείων, δημιουργεί ένα ασφυκτικό θα έλεγα περιβάλλον, το οποίο καλούμαστε να διαχειριστούμε ως ΠΕ Άρτας, ανταποκρινόμενοι στις αυξημένες ανάγκες των κατοίκων του νομού μας, δίνοντας μάλιστα προοπτική στον τόπο μας!

**** Δεκτές οι διευκρινίσεις από τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας, όμως να επισημάνω πως και η Περιφέρεια Ηπείρου, οφείλει να δίνει παραπάνω στοιχεία και όχι απλώς να αραδιάζει κάποιους αριθμούς, που δικαιολογημένα μπερδεύουν τον κόσμο και εξάγονται λάθος συμπεράσματα…

Από τον Ν.Α.Σ.