Το Μεταναστευτικό και η Δομή Φιλοξενίας στην Άρτα!

Γράφει ο Ντίνος Παπαδημητρίου

Το Μεταναστευτικό, αναμφίβολα, είναι ένα σοβαρότατο πρόβλημα για τη χώρα μας και για όλη την Ευρώπη. Είναι όμως και ένα θέμα που αναστατώνει τις τοπικές κοινωνίες.
Εξαρχής η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πήρε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή του, προειδοποιώντας και την κοινωνία ότι το πρόβλημα αυτό ήρθε για να μείνει. Κι ακόμη ότι όλοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος τα περιστάσεων, «μοιραζόμενοι αναλογικά ένα βάρος που σηκώνει ολόκληρή η χώρα». Η Ελλάδα σε αυτό το ζήτημα στέκεται όρθια στο όνομα της Ευρώπης, ενώ οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δοκιμάζονται πλέον επικίνδυνα για τη συνέχεια.

Δεν είναι ώρα για καταλογισμό ευθυνών, που δημιούργησαν αυτή την κρίση, αλλά είναι ώρα για δράσεις, που θα την περιορίσουν και στη συνέχεια θα την εξαλείψουν. Αυτό κάνει η κυβέρνηση το πεντάμηνο που χειρίζεται το μεταναστευτικό, με ουσιαστικά αποτελέσματα και κυρίως την:
•Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα.
•Κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται.
•Αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.
•Κατάρτιση λίστας «ασφαλούς χώρας», ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα.

Τις τελευταίες όμως ημέρες προέκυψε ένα ζήτημα που άμεσα αφορά τη δική μας περιοχή. Ζητήθηκε από το Δήμο Αρταίων η παραχώρηση-ενοικίαση 80 στρεμμάτων, από τα 300 που προορίζονται για το Επιχειρηματικό Πάρκο, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων. Ένα αίτημα που χρήζει υπεύθυνης και άμεσης απάντησης και αφορά το σύνολο των κατοίκων του νομού μας.
Πρέπει να ικανοποιηθεί ή όχι αυτό το αίτημα;
Ο προβληματισμός ως προς την απάντηση που πρέπει να δοθεί, είναι, αν υπάρχει άλλος τρόπος για τη δημιουργία της εν λόγω υποδομής στην περιοχή μας. Αν έχει προηγηθεί έρευνα και έχουν εξετασθεί και άλλες περιπτώσεις, πριν καταλήξουν στη συγκεκριμένη, των 80 στρεμμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, το έργο του Επιχειρηματικού Πάρκου, είναι βασικό έργο υποδομής για όλη την Άρτα, είναι έργο που θα οδηγήσει τον τόπο μας σε οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Που σημαίνει, θα πρέπει να εξαντληθούν όλες οι άλλες προοπτικές και δυνατότητες που υπάρχουν για τη φιλοξενία αυτής της Δομής.
Κατά την άποψή μου, μπορούν να υπάρξουν άλλες επιλογές, πιο πρόσφορες και πιο ανώδυνες για την περιοχή μας. Με νηφαλιότητα και ευθύνη, ας αναζητήσουμε πρώτιστα αυτές τις επιλογές, πριν δοθεί απάντηση στο σχετικό αίτημα.