
Το νέκταρ της αμπέλου
Γράφει ο Σόκολος Νίκος
Ήρθε η εποχή να επιστρέψουμε στην διαχρονικότητα της αμπελοοινικής παράδοσης , προκειμένου να δούμε στον καιρό του τρύγου τις παραδοσιακές καλλιέργειες , ένα μέλλον γεμάτο προκλήσεις , αλλά και άμεσες παρεμβάσεις για να σταματήσει η κάθετη πτώση της παραγωγής .
Τα Ελληνικά οινοποιεία , μας δίνουν πληροφορίες για τις επιχειρηματικές τους κινήσεις , για τον προορισμό των αγροτικών τους προϊόντων , για τις νοοτροπίες των νέων γαιοκτημόνων , και για την αύρα ενός χώρου στον οποίο ευδοκιμεί ο πολλαπλασιασμός της αμπέλου , η ωρίμανση και η συγκομιδή του σταφυλιού , αλλά και η τέχνη της αμπελουργίας .
Όμως το βαθύτερο νόημα είναι το απόσταγμα της πνευματικής δημιουργίας , ιδιαίτερα όταν η αναγέννηση του ελληνικού κρασιού , περνάει μέσα από τις παραβολικές εικόνες της αμπέλου , και μέσα από το νέκταρ των ανθών που μεταφέρουν , την συλλογική εμπειρία και τις δεξιότητες , στις επιτραπέζιες ποικιλίες της γεύσης , στα κελάρια και στο περιβάλλον της θρησκείας .
Στον καιρό του τρύγου , ο έρωτας έρχεται με την πρώτη γουλιά , γλυκού κρασιού , με τις συλλεκτικές φιάλες , εκεί που η μεθοδολογία και η έρευνα μας φέρνουν πιο κοντά στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του κρασιού , στην οπτική εκτίμηση , στην όσφρηση , στην καθαρότητα , στην διαύγεια και στην γεύση .
Με ένα λευκό τραπεζομάντηλο και με ένα ποτήρι γεμισμένο κρασί , συμπυκνώνεται το απόσταγμα της παρέας με τις αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας , για να διακρίνουμε τους δεσμούς του Ελληνικού οίνου, με τους σταθμούς και την πορεία της ζωή μας .
Αλλά και την ενσωμάτωση του Χριστιανισμού , με τον δυναμισμό του Αμπελώνα .
Ανάμεσα στον ήλιο και στην γη , ένα άρωμα μεθυστικό , συνεπαίρνει τις αισθήσεις , συνεπαίρνει τους πυρήνες του κρασιού και τις ζυμώσεις των ειδών , που οδηγούν στις συγκεντρώσεις των ενώσεων για την αξία της παλαιάς ωρίμανσης .
Κάθε ένα ποτήρι κρασί είναι μια διαδρομή στους αμπελώνες της ζωής , στα στοιχεία της λατρείας του Διόνυσου , στο νέκταρ της πνευματικής καρποφορίας της Χριστιανοσύνης , για να παραμείνουμε στα κλήματα της εικόνας της αμπέλου , και στην ομοιομορφία του δικού μας προσανατολισμού , για να διαπαιδαγωγηθούμε στην εμπειρία του κρασιού , και στο νέκταρ της αμπέλου .