Το ξεκαθάρισαν Αλμπάνης και Νικολόπουλος σε συνέντευξη για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Άρτας- ΜΟΝΟ Αναβάθμιση

Κατηγορηματικό «ΟΧΙ» σε σενάρια μετακίνησης του Μουσικών Σπουδών

Με 3,5 εκατομμύρια ευρώ αναβαθμίζονται τα κτίρια του πρώην ΤΕΙ

Δημιουργία campus στους Κωστακιούς-πιστοποίηση σπουδών

Πειστικές ήταν οι απαντήσεις που έδωσαν σχετικά με τα σενάρια μετακίνησης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών τα οποία δημιούργησαν αναστάτωση και ένταση στην τοπική κοινωνία, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης και ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Σταύρος Δ. Νικολόπουλος, που επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στην Άρτα και έδωσαν συνέντευξη τύπου στο Διοικητήριο.

Ο κ. Αλμπάνης ξεκαθάρισε πως δεν υφίσταται κανένα θέμα μετακίνησης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και εξήγησε την σκοπιμότητα της δημιουργίας μιας Σχολής με δύο Τμήματα, ένα των Ιωαννίνων και ένα της Άρτας, καθώς οι Μονοτμηματικές Σχολές αδυνατούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις.
Το θέμα αυτό του Στρατηγικού Σχεδιασμού, 2021-2027, ο κ. Αλμπάνης το συνδύασε και με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παδείας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη υποβάθμιση τα Τμήματα εκείνα που οι βάσεις εισαγωγής των φοιτητών του υπολείπονται αυτών που προτείνει η Υπουργός Παιδείας.

Ο κ. Αλμπάνης συνοδευόμενος από τον κ. Νικολόπουλο επισκέφθηκαν τις κτιριακές εγκαταστάσεις και της Πρέβεζας και της Άρτας, σημειώνοντας πως πράγματι το Μουσικών Σπουδών στην Άρτα υπολείπεται σε χώρους.
Το Μουσικών Σπουδών, δεν θα έχει έδρα στα Γιάννενα, απλώς το γραφείο του κοσμήτορα είναι η έδρα της Σχολής. Κανένας δεν έβαλε θέμα μετακίνησης. Δεν ξέρουμε αν θα ισχύσει, τι θα κάνουν τα δύο τμήματα. Η έδρα του τμήματος, οι διοίκηση είναι εκεί που είναι χωροθετημένο το τμήμα. Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών είναι χωροθετημένο, επανέλαβε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ενώ τόνισε ότι οι πραγματικοί κίνδυνοι αφορούν στη βιωσιμότητα των τμημάτων κι αυτή θα πρέπει να θωρακιστεί…
Παράλληλα ο κ. Αλμπάνης δήλωσε πρόθυμος να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων, για όλα αυτά τα θέματα επισημαίνοντας πως περιμένει την πρόσκληση.

Για το σχέδιο νόμου
Η αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής είναι κίνδυνος για ορισμένα τμήματα και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, είπε ο κ. Αλμπάνης. «Όλες οι αλλαγές γίνονται στο όνομα της αριστείας, όμως υποψήφιοι με βάση πάνω από 10 θα μείνουν εκτός Πανεπιστημίων, ενώ όσοι δεν περάσουν την βάση οδηγούνται σε κολλέγια».
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μιλώντας για το Σχέδιο Νόμου, σημείωσε τις διαφωνίες για την Αστυνομία, τον τρόπο εισαγωγής και την διαγραφή των φοιτητών.
Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έχουμε πρόβλημα φύλαξης από τη στιγμή που δεν υπάρχουν φύλακες και η φύλαξη έχει ανατεθεί σε εταιρείες security, αλλά υπάρχουν προβλήματα με βανδαλισμούς, κλοπές κ.λ.π. Η παρουσία όμως αστυνομίας δεν συνάδει με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα.
Ο κ. Αλμπάνης κατέθεσε επίσης τη διαφωνία των Πρυτανικών Αρχών για την διαγραφή των φοιτητών που είναι στο πτυχίο.
Δεν επιβαρύνουν το δημόσιο, ενώ με τη διαγραφή τους, ακυρώνεται ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους, είπε ο κ. Αλμπάνης, προτείνοντας να παραμείνουν εγγεγραμμένοι σε ένα κατάλογο, ώστε όταν μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Ενεργειακή Αναβάθμιση
Ο Αντιπρύτανης κ. Νικολόπουλος μίλησε για τις διακρίσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου σε μια πρόσφατη αξιολόγηση από 22000 Πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καταλαμβάνει την θέση 270.
Έχουν βγεί σπουδαίοι επιστήμονες και δάσκαλοι, απ’ το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σημείωσε ο κ. Αντιπρύτανης, επισημαίνοντας πως από τη στιγμή της απόφασης για ενοποίηση με τα Τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου, ήταν το μόνο Πανεπιστήμιο που υιοθέτησε ενιαίο φοιτητολόγιο.
Βρεθήκαμε, είπε ο κ. Νικολόπουλος, από τη πρώτη στιγμή δίπλα στα Τμήματα του πρώην ΤΕΙ, είδαμε τη συνένωση ως ένα Ίδρυμα, υιοθετήσαμε ενιαίο Πρόγραμμα Διασφάλισης της Ποιότητας, και Πιστοποίησης των Προγραμμάτων Σπουδών.
Ο κ. Νικολόπουλος στη συνέχεια μίλησε για το Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης των κτιρίων του Πανεπιστημίου στην Άρτα, με προϋπολογισμό 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Πέρα από το κέρδος για το ίδιο το Πανεπιστήμιο θα υπάρξει πολλαπλό κέρδος και στην Τοπική Οικονομία, είπε ο κ. Αντιπρύτανης.

Θα υπάρξει Τεχνική Αναβάθμιση του Διοικητηρίου, της Φοιτητικής Εστίας, αλλά και των κτιρίων που στεγάζονται τα τρία Τμήματα της Άρτας.
Θα εγκατασταθεί θέρμανση-ψύξη σε όλα τα κτίρια, ενώ προβλέπεται και σύστημα φωτοβολταϊκού πάρκου και ηλεκτρικής αυτοκίνησης σε Άρτα και Γιάννενα.
Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Νικολόπουλος η δημιουργία campus στους Κωστακιούς, θα αποτελέσει σημείο προσέλκυσης φοιτητών.
Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ο κ. Νικολόπουλος δήλωσε αισιόδοξος, κάνοντας λόγο πως μπορεί να χαθούν κάποιες φοιτητικές θέσεις στα δύο πρώτα χρόνια, αλλά μετά θα αναβαθμιστούν όλα τα τμήματα και εκείνα που σήμερα μπορεί να φαίνονται πως κινδυνεύουν.