«Η (νέα) Τροποποίηση ΑΕΠΟ του αιολικού πάρκου στη «Γεραμπή» Άρτας»
Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση παρελκυστικής τακτικής στην πολιτική χωροθέτησης οχλουσών ενεργειακών ή των λεγόμενων παραγωγικών μονάδων με αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι η συνεχής τροποποίηση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ), όταν οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν στην κατασκευή τους.
Είναι κανόνας τον οποίο φαίνεται στον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη αγνοούν ή δεν θέλουν να γνωρίζουν. Διαφορετικά, δεν εξηγείται η διαχείριση του θέματος του αιολικού πάρκου στη θέση «Γεραμπή», για το οποίο κλήθηκε να ξανακουβεντιάσει το Δημοτικό μας Συμβούλιο και αρκέστηκε σε μια ακόμα αρνητική γνωμοδότηση, ενώσω συνεχίζονται οι παράνομες εργασίες κατασκευής του έργου, παρά την δικαστική απόφαση διακοπής εργασιών του Δεκεμβρίου 2019!
Ένα ΟΧΙ δεν είναι αρκετό κύριε Δήμαρχε!
Χρειάζονται πρωτοβουλίες και δραστικές αποφάσεις που θα φέρουν αποτελέσματα. Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 31ης Ιουλίου υπήρξε απογοητευτική με ευθύνη του Προέδρου και της Δημοτικής Αρχής. Αποκλείστηκαν από την συζήτηση οι ενδιαφερόμενοι πολίτες της Κοινότητας Μεγαλόχαρης. Δεν τους δόθηκε ο λόγος. Όμως, τα αιρετά συλλογικά όργανα των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας συνεδριάζουν σε ανοιχτές συνεδριάσεις και διαβουλεύονται δημοκρατικά ενώπιον των πολιτών, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα παρέμβασης για θέματα της ΗΔ που τους αφορούν. Στην Καλεντίνη την περασμένη Παρασκευή 31/7 καταστρατηγήθηκε το δικαίωμα των δημοτών να συμμετάσχουν στην συζήτηση και επιδείχθηκε απαξιωτική συμπεριφορά προς τους κατοίκους της Μεγαλόχαρης. Ας «όψονται οι αίτιοι», ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος.
Συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκε να εκφέρει γνώμη σε νέα τροποποίηση ΑΕΠΟ του αιολικού στη «Γεραμπή» Άρτας και ατύχησε με το να μην μπει στην ουσία που θα σήμαινε απόφαση για ανάληψη ενεργειών υπεράσπισης της περιουσίας του και του δίκαιου των κοινοτικών – δημοτικών πλέον εκτάσεων, οι οποίες καταπατώνται από τους ενεργειακούς εισβολείς των αιολικών, στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης».
Αντ’ αυτού έπεσε στην παγίδα της εύκολης απόφασης. Ή αλλιώς με ένα όχι καθαρίσαμε!
Την ίδια ώρα η εταιρεία του αιολικού ακολουθεί την γνωστή και δοκιμασμένη τακτική: επιχειρεί να διασπάσει το κίνημα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη «Γεραμπή». Να βάλει τους κατοίκους των Κοινοτήτων απέναντι! Να «φαγωθούμε» μεταξύ μας, σε έναν «εμφύλιο» αντιπαλότητας χωρίς αντίκρισμα για τον τόπο μας. Και θα μετέλθει όλα τα μέσα γι αυτό – ακούγονται πολλά. Όποιος-α δεν το καταλαβαίνει περί άλλων τυρβάζει!
Εδώ χρειάζεται να πάρεις υποστηρικτικά μέτρα των αποφάσεων που λαμβάνεις και δυστυχώς για την Δημοτική Αρχή οι παραλήψεις είναι αδικαιολόγητες:
•Παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός ότι και οι πολίτες κατέθεσαν έγγραφες καταγγελίες ώστε να προβεί σε ασφαλιστικά μέτρα για την διαφύλαξη της κοινοτικής περιουσίας, καθώς η εταιρεία εκτελεί έργα στον Κοινοτικό βοσκότοπο Μεγαλόχαρης.
•Παρέλειψε να αναφερθεί στην αλλαγή των ορίων της Κοινότητας Μεγαλόχαρης από τις αδειοδοτούσες αρχές, καθώς τα δημόσια έργα που χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα βελτίωσης βοσκοτόπων, διαχρονικά, η εταιρεία μπερδεύτηκε και τα μοίρασε σε άλλες Κοινότητες. •Παρέλειψε να αναφερθεί ότι γίνονται εργασίες δίπλα από τις καλύβες κτηνοτρόφων και η εταιρεία τους απέβαλε από το βουνό με το έτσι θέλω.
Η πρόσφατη και ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου 2020, για το πλαίσιο χωροθέτησης αιολικών πάρκων, είναι οδηγός και πρόκληση διόρθωσης των λαθών για την Δημοτική Αρχή του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη εάν θέλει πραγματικά να υπερασπιστεί τον τόπο και να έχουμε αποτελέσματα. Οι όροι εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην επικράτεια της Περιφέρειας Ηπείρου έγιναν συγκεκριμένοι και δεν μπορεί να εφαρμόζονται αλά καρτ:
1.Η αδειοδότηση έργων ΑΣΠΗΕ να γίνεται εκτός δικτύου Natura 2000 και των ΖΕΠ
2.Η αδειοδότηση των έργων ΑΣΠΗΕ να γίνεται μόνο με την συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών, της Περιφέρειας, των Δήμων και των Κοινοτήτων.
3.Να γίνουν αδειοδοτήσεις ΑΣΠΗΕ κατά προτεραιότητα σε οικολογικά υποβαθμισμένες περιοχές της Περιφέρειας, σε εγγύτητα με το δικό δίκτυο, οι οποίες δεν θα περιλαμβάνουν τοπία υψηλής αισθητικής, πολιτιστικής, ιστορικής ή άλλης αξίας και δεν θα απειλούν την τοπική οικονομία.
4.Να εξαιρεθούν, από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, οι ορεινοί βοσκότοποι που αποδεδειγμένα φιλοξενούν προϋπάρχουσα κτηνοτροφική δραστηριότητα και είναι επιλέξιμοι. Όμοια, να εξαιρεθούν οι περιοχές με προϋπάρχουσα οικονομική δραστηριότητα οικοτουριστικού ενδιαφέροντος, χιονοδρομικά κέντρα, αναγνωρισμένα περιπατητικά μονοπάτια και διαδρομές, μνημεία πολιτισμού, θρησκευτικά κέντρα, οι ιστορικοί τόποι και τοπία φυσικού κάλους..
Η απόφαση στάλθηκε αρμοδίως στον Υπουργό, στους Υφυπουργούς, στην ΡΑΕ, στους Βουλευτές και είναι σε γνώση όλων των Δήμων της Περιφέρειας.
Τα επιστημονικά επιχειρήματα περισσεύουν και τα βουνά μας προστατεύονται. Η περιοχή μας εμπίπτει σε όλες τις παραμέτρους που βάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο με την απόφαση του και θα έπρεπε να προτείνεται για ζώνη ελεύθερη από ΑΠΕ. Αγώνας χρειάζεται, όχι παραίτηση.
Σεβόμενοι τους αγώνες που έδωσαν οι προγονοί μας για να μείνει τούτος ο τόπος λεύτερος και περήφανος θα αντισταθούμε στα οικονομικά συμφέροντα που ισοπεδώνουν τα βουνά μας. Από την Μεγαλόχαρη που ξεκίνησαν τρεις επαναστάσεις και οι προγονοί μας δεν πουλήθηκαν στους Τούρκους κατακτητές, το Βελεντζικό απ’ όπου ξεκίνησαν μέλη της Φιλικής Εταιρείας, το Μεσόπυργο με τους αγωνιστές και τα λημέρια του Καραϊσκάκη στην Σκουλικαριά, δηλώνουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα για να μείνει ο τόπος μας απάτητος! Για εμάς, όπως και για τους προγόνους μας, το όχι δεν είναι αρκετό.
Ελευθερία Κοσσυβάκη, Μεγαλόχαρη Άρτας