Το προσφυγικό αναστατώνει την κοινωνία της Άρτας

Φουντώνουν οι αντιδράσεις

Αντιδρούν κάτοικοι Σελλάδων για hotspot στο πρώην εργοστάσιο ΚΟΝ-ΖΑΚ

-Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις από Χρήστο Τσιρογιάννη και Ροζίνα Βαβέτση

-Ζητούνται απαντήσεις για το δημοσίευμα της εφημ. ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κλιμακώνονται μέρα με τη μέρα οι αντιδράσεις για την απόφαση να κατασκευαστεί Κλειστό Κέντρο Υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, δυναμικότητας 2000 ατόμων στην Άρτα.

Προς το παρόν οι αντιδράσεις εντοπίζονται στο μεγάλο Δήμο Αρταίων, όπου αναζητούνται κατάλληλοι χώροι για δημιουργία hotspot, αλλά και στο Δήμο Ν. Σκουφά, λόγω της εξέτασης να φιλοξενηθούν πρόσφυγες στο πρώην εργοστάσιο ΚΟΝ-ΖΑΚ στις Σελλάδες.
Των κινητοποιήσεων ηγούνται οι Δήμαρχοι Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης και Ν. Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση, που έχουν εκφράσει την αρνητική τους θέση να δημιουργηθούν Δομές Φιλοξενίας προσφύγων στα όρια των Δήμων τους. Στο Δήμο Ν. Σκουφά πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση κατοίκων των κοινοτήτων Κομποτίου και Σελλάδων στις οποίες συμμετείχαν και μαθητές σχολείων!

Στον Δήμο Αρταίων, έρχεται ξανά για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει την Παρασκευή, για «λήψη απόφασης επί της πρότασης του Υπουργείου για τη δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών στην περιοχή Χανόπουλο – Καλαμιά – Ρόκκα- Καμπής, κατόπιν και των σχετικών αποφάσεων των Τοπικών Συμβουλίων». Παράλληλα ο Δήμαρχος εισάγει προς συζήτηση θέμα με τίτλο «Λήψη απόφασης για άδεια επέμβασης σε δημοτική έκταση δασικού χαρακτήρα στην Γραμμενίτσα Άρτας για δημιουργία πίστας μηχανοκίνητου αθλητισμού».

Απορίες και ερωτηματικά
Εν τω μεταξύ, απορίες και ερωτηματικά έχει δημιουργήσει το δημοσίευμα της εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, το οποίο αναπαρήγαγε η ΗΧΩ, όπου καταγράφει κινήσεις και συμφωνίες που –σύμφωνα με την εφημερίδα- έγιναν από Αυτοδιοικητικούς παράγοντες της Άρτας με την κυβέρνηση, προκειμένου να αποδεχτούν τη δημιουργία Κλειστών Δομών Φιλοξενίας, έναντι έργων στις περιοχές.
Πιο συγκεκριμένα το δημοσίευμα των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ κάνει λόγο για «συμφωνία Αυτοδιοικητικών της Άρτας με την Κυβέρνηση για hotspot 2.000 ατόμων… έναντι έργων στην Άρτα 16 εκατ, ευρώ»!

Ενδεικτικό είναι το σχετικό απόσπασμα, που σημειώνει πως «…ύστερα και από σχετικές συνομιλίες με τους αυτοδιοικητικούς, η Άρτα θα υποδεχθεί πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών θα εντάξει στον χρηματοδοτικό του προγραμματισμό έργα που αφορούν μεταξύ άλλων τον ηλεκτροφωτισμό, την κατασκευή εκθεσιακού κέντρου, πάρκινγκ και πεζοδρόμων στο κέντρο της πόλης τη βελτίωση της οδοποιίας εντός των οικισμών, ενώ θα προχωρήσει και της μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας»!!!
Μάλιστα στη σχετική λίστα χρηματοδοτήσεων, για την Άρτα αναφέρεται πως το συνολικό ποσό για αναπτυξιακές δράσεις θα ανέλθει στα 16 εκατ, ευρώ, προκειμένου στην Άρτα να δημιουργηθεί προαναχωρησιακό κέντρο χωρητικότητας 2.000 περίπου θέσεων!!!
Προς το παρόν, δεν έχουν υπάρξει αντιδράσεις για όσα αναφέρουν τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ούτε από τον Δήμαρχο Αρταίων, ούτε από την Δήμαρχο Νικ. Σκουφά.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων Κομποτίου και Σελλάδων
Αντιδρούν στη δημιουργία Δομής στο πρώην εργοστάσιο ΚΟΝ-ΖΑΚ στις Σελλάδες
Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας δομής προσφύγων στον χώρο του πρώην εργοστασίου ΚΟΝ-ΖΑΚ στις Σελλάδες, έδωσαν το παρόν οι πολίτες του Δήμου Νικολάου Σκουφά,
Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα της Δευτέρας κι ολοκληρώθηκε ειρηνικά χωρίς να υπάρξει το παραμικρό επεισόδιο. Οι κάτοικοι μάλιστα προχώρησαν και σε μια συμβολική κίνηση καθώς για λίγη ώρα έκλεισαν την παλαιά εθνική οδό θέλοντας με αυτό τον τρόπο να στείλουν το δικό τους μήνυμα προς τους αρμόδιους.
Τη δική τους άποψη για το ζήτημα, εξέφρασαν και οι μαθητές του λυκείου του Κομποτίου, το οποίο βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το αμφιλεγόμενη τοποθεσία, με πανό που έγραφε “Ναι στην ανθρωπιά αλλά στις
κατάλληλες περιοχές”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από τον Δήμο Ν. Σκουφά, τα παιδιά δήλωσαν πως σχεδιάζουν νέες δράσεις μέσα στις επόμενες ημέρες, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως δε γίνεται να αποφασίζουν κάποιοι άλλοι για το μέλλον τους, τη στιγμή που δε γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
Στη συγκέντρωση, μεταξύ πολλών άλλων παραβρέθηκε και η Δήμαρχος του Δήμου Νικολάου Σκουφά κα Ροζίνα Βαβέτση, η οποία με δηλώσεις της στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ανέφερε πως: “θα συνεχίσουμε δυναμικά να εμμένουμε στην άποψη μας ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος για μια τέτοια δομή για τους λόγους που έχουμε ήδη αναφέρει”.
Αιχμές όμως αφήνονται από τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Ν. Σκουφά, αφού όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «εκτός απο το παρόν που έδωσαν αρκετοί επιφανείς πολίτες και τοπικοί παράγοντες του τόπου, υπήρξαν και ηχηρές απουσίες από αιρετούς…”φαντάσματα” όπως τους χαρακτήρισαν αρκετοί από τους
παρευρισκόμενους».

Αυτή πάντως ήταν η πρώτη κινητοποίηση των κατοίκων καθώς όπως έγινε γνωστό, οι αντιδράσεις τους θα συνεχιστούν και αναμένεται να κορυφωθούν στο άμεσο μέλλον.

Ξανά συζήτηση για το προσφυγικό στο Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων
Λήψη απόφασης για δημιουργία δομής φιλοξενίας στην περιοχή Χανόπουλο – Καλαμιά – Ρόκκα- Καμπής
Και απόφαση για δημιουργία πίστας μηχανοκίνητου αθλητισμού στη Γραμμενίτσα
Με θέμα ξανά τη δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών στην περιοχή Χανόπουλο – Καλαμιά – Ρόκκα- Καμπής, συνεδριάζει την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων.
Πιο συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων συγκαλείται για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στα θέματα της ημερήσιας διάταξης που είναι:

-Εισηγητής : κ. Δήμαρχος

1.Συζήτηση και λήψη απόφασης επί της πρότασης του Υπουργείου για τη δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών στην περιοχή Χανόπουλο – Καλαμιά – Ρόκκα- Καμπής, κατόπιν και των σχετικών αποφάσεων των Τοπικών Συμβουλίων.
2.Έγκριση του σχεδίου σύμβασης «δεσμευμένου λογαριασμού» (escrow account) στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «Δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου» έτους 2019 για το έργο «Ολοκληρωμένα έργα αναπλάσεων κοινόχρηστων χώρων στις θέσεις, πλατεία Αγ. Θεοδώρας στην πόλη της Άρτας και πλατεία Ροδαυγής του Δήμου Αρταίων.
3.Λήψη απόφασης για άδεια επέμβασης σε δημοτική έκταση δασικού χαρακτήρα στην Γραμμενίτσα Άρτας για δημιουργία πίστας μηχανοκίνητου αθλητισμού.
4.Παράταση συμβάσεων ωφελούμενων του προγράμματος «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα».
-Εισηγητής: κ. Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Αξιοποίησης Δημοτικής
Περιουσίας, Ληξιαρχείου & Δημοτικής Κατάστασης

5.Συγκρότηση επιτροπής επίλυσης φορολογικών διαφορών.
6.Έγκριση πίνακα στοχοθεσίας οικονομικών αποτελεσμάτων (ΟΠΔ) οικονομικού έτους 2020 του ΝΠΔΔ ΚΚΜΠΑΠ Δήμου Αρταίων (ΑΡΙΘΜ. 336/2019 Α.Ο.Ε).
-Εισηγητής: κ. Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Εθελοντισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Νέας Γενιάς

7.Ορισμός επιτροπής Διαχείρισης Κοινωνικού Παντοπωλείου.
-Εισηγητής: κ. Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πρασίνου, Ανακύκλωσης, Κομποστοποίησης & Προστασίας Περιβάλλοντος
8.Αποδοχή δωρεάς απορριμματοφόρου οχήματος.
-Εισηγητής :κ. Γενικός Γραμματέας
9.Ορισμός εκπροσώπων του Δήμου στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης για την υλοποίηση του έργου «Έργο προσαρμογής λειτουργούντων παιδικών, βρεφονηπιακών σταθμών του Κ.Κ.Μ.Π.Α.Π. Δήμου Αρταίων σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 99/2017.
10.Ορισμός Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων σύμφωνα με το άρθρο 79 του Ν. 4555/2018.
-Εισηγητής: κ. Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και Καθημερινότητας

11. Επαναφορά της αρ.542/2018 απόφασης του Δ.Σ. Άρτας με θέμα «Μετατόπιση περιπτέρων Περιφερειακή οδού».