Το Συμβούλιο της Ευρώπης υπερψήφισε πρόταση Τσίπρα για άρση της πατέντας στα εμβόλια covid

Γεροβασίλη: Η υπερψήφιση της πρότασης Τσίπρα είναι ψήφος υπέρ της δημόσιας υγείας

Πιέσεις στην κυβέρνηση ώστε να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την άρση του καθεστώτος τις πατέντες στα εμβόλια για τον κορωνοϊό, ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Οι εξελίξεις γύρω από τα εμβόλια, τα φαινόμενα κερδοσκοπίας και το κυριότερο η υπερψήφιση από το Συμβουλίο της Ευρώπης της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα για άρση της πατέντας με το σκεπτικό ότι το εμβόλιο αποτελεί δημόσιο αγαθό επιβεβαιώνουν σύμφωνα με παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης την λογική πως όλες οι προσπάθειες θα πρέπει να στραφούν σ’ αυτήν την κατεύθυνση.

Σημειωτέον πως το Συμβούλιο της Ευρώπης ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία (72 υπέρ, 16 κατά) τροπολογία της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μετά από πρωτοβουλία του Γιώργου Κατρούγκαλου, η οποία ζητούσε από αυτό να υιοθετήσει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, ώστε να αντιμετωπιστούν τα εμβόλια κατά του Covid-19 ως δημόσιο αγαθό. Την ίδια ώρα απέρριπτε πρόταση των Φιλελεύθερων και Σοσιαλιστών να υπάρξει πιστοποιητικό εμβολιασμού που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε παρέμβαση της η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Όλγας Γεροβασίλη στο Alpha Radio και στους Φ. Φιλιππακόπουλο και Μ. Νικόλτσιου είπε τα εξής: H κατάσταση είναι καταφανώς ανησυχητική με τελευταίο δείγμα της κυβέρνησης το μεγαλεπήβολο πρόγραμμα εμβολιασμών το οποίο απεδείχθη …άνθρακες. Ας σταθούμε όμως και σε κάτι σημαντικό που συνέβη σήμερα: Το Συμβούλιο της Ευρώπης, παρουσία του Γ. Δ/ντή του ΠΟΥ υιοθέτησε με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση Τσίπρα για την απελευθέρωση των εμβολίων από το καθεστώς της πατέντας Ταυτοχρόνως στη σημερινή συνεδρίαση απερρίφθη η πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού γιατί είναι μία αντιεπιστημονική πρόταση και περίπου με τα ίδια επιχειρήματα είχε αυτή την τυχη στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Αυτή είναι κατεύθυνση λοιπόν προς την οποία πρέπει να κινηθούν οι χώρες της Ευρώπης και να ασκήσουν πιέσεις. Δε μπορούμε αλλιώς να έχουμε τη μαζική παραγωγή εμβολίων που χρειάζεται, δεδομένων και των περιορισμών που παρουσιάζουν οι εταιρείες όσον αφορά τη μαζική παραγωγή. Αυτό αποτελεί τη σημαντική είδηση της ημέρας. Και η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα η οποία λοιδορήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αποτελεί την ορθολογική απάντηση της στιγμής προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας.