Το Ταχυδρομείο στην Άγναντα και οι «Μανιάτισσες μοιρολογίστρες»

Γράφει ο Χρήστος Τούμπουρος

«Τι τά ‘θελες Μήτρο μ’ τα ξωρέξια, δεν ρούπωσες με τα μπιζέλια;»

Αυτό έπαθα κι εγώ. Καλά δεν ήμουν με τα δικά μου, τις ιστορίες, τις ορμήνιες του παππού και τα θυμιάματα της θεια Ρίνας; Τι θέλω εγώ να ασχοληθώ με αυτά που είναι για άλλους, για τους εξαίρετους και ενίοτε Αριστείς; Κάτσε Χρήστο στα αυγά σου, γράψε κανένα λαογράφημα για το «Πριτσιάλισμα της Βασίλους» και μην ξεροπριτσιαλίζεσαι εσύ με τον πάσα ένα πολιτευτή ή πολιτευόμενο.

Κάτσε στα αυγά σου, το ξαναείπα μέσα μου, γιατί είσαι επικίνδυνος να αρπάξεις την Σκαρίμπεια φαλτσέτα και να κατασφάξεις όσους δει και όπου δει. «Σερσέγγ’ έχ’ςπιδάκι στον πισινό σ’» που θα ‘λεγε και η γιαγιά μου. «Λάρωσε. Μην κρέν’ς ντιπ. Από λόγια φλουμώσαμε. Απίδια άγουρα και γκόρτσα στραβωμένα. Δεν σιάζουν με τίποτις». Μού τα είπε και τώρα η γιαγιούλα, αλλά δεν την άκουσα. Άκουσα μόνο τη φωνούλα της. «Γιατί πότε μ’ άκουσες μωρέ ζαλουταραμένο. Αλειτούργο. Δέκα μπούγλεςλάδ’ χάλασε η μάνα σ’ να σε διαβάσ’. Δεν έπιασε τίποτε. Θέλ’ς διάβασμα από Πατριάρχ’ εσύ».

Δεν μού φεύγει όμως η εικόνα από το μυαλό μου που καθόταν στο πεζούλι και τα ξεκομπέδιαζε, αλλά δεν έφταναν τα ρημάδια. Δεν φτουρούσαν καθόλου. Κι ακαρτέρει, κι ακαρτέρει. Τον άλλο μήνα. Η απαντοχή στον Ταχυδρόμο.
Τώρα όμως που το Ταχυδρομείο Αγνάντων «τίναξε τα κριτσιπέταλα» και ενεργοποιήθηκαν οι πολιτευτές, όλοι τέλος πάντων οι πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες, και σκούζουν και ρακουμανιούνται…Τώρα τα θυμάμαι, αλλά και μένα με έπιασε ηκαψοκαΐλα. Να απαντήσω. Να πω τα εξής: Αγαπητέ κύριε πολιτευτά. Μαζί με σένα παίρνει η μπάλα όλους. Στα Τζουμέρκα μπορείς «σε κάθε βάτο να κατουράς και σε κάθε τούφα να τσιρλίζεσαι» και να μην σε παίρνει χαμπάρ’ κανένας. Είναι θέμα πολιτικής. Τα χωριά στην άκρη, να μείνουν παντέρημα. Και το πέτυχαν. Και η πολιτική, χρόνια τώρα, λέει και τα εξής: «Κόψε κόστος». Και το κόβουμε. Αυτή είναι η αλήθεια. Τα υπόλοιπα εκεί στα Τζουμέρκα τα λέμε: «Σάνταλα, μάνταλα και τρύπια κολοκύθια». Καλά κάνετε και «ενδιαφερόσαστε» και σκούζετε και αλλομανιέστε. Από τάξιμο δεν έπαθε κανείς τίποτε. Από κλάσιμο πολλοί σουργουνοποιήθηκαν. Εμάς, μας έχετε «κλασμένους» σε μόνιμη βάση.Αν οι τούφες ήταν ψήφοι, θα είχατε καζαντίσει…
Όχι, μοιρολόγια. Το Ταχυδρομείο στην Άγναντα, ας το καταλάβουν οι αρμόδιοι, δεν ήταν εμπορική επιχείρηση…
Καλή επιτυχία σε όλους/ες. Καλές εκλογές να έχουμε. Για όλους σας και για τον καθένα/μια σάς φωτογραφίζει ο Αναγνωστάκης: «Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε!»