Το 4ο ετήσιο συνέδριο της ΕΛΛ.Ο.Κ. στην Αθήνα

Το 4ο ετήσιο συνέδριό της πραγματοποίησε η ΕΛΛ.Ο.Κ. (Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου) στην Αθήνα το διάστημα 31 Ιανουαρίου ως 2 Φεβρουαρίου 2020 με θέμα:
«Αποστολή Καρκίνος». – «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δράσης για τον Καρκίνο» Προκλήσεις & Ευκαιρίες για την Ελλάδα

Οι «ΕπιΣτήθιοι Φίλοι», Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών και Φίλων Άρτας συμμετείχε, ως μέλος της ΕΛΛ.Ο.Κ., στις εργασίες του Συνεδρίου με εκπροσώπηση από την πρόεδρο του Συλλόγου κ. Τσιρογιάννη Αγγελική και τις κ. Βάρδια Σαπφώ, γραμματέα του Συλλόγου – εθελόντρια και Σεντόρη Βασιλική, κοινωνική Λειτουργό του Συλλόγου – εθελόντρια.
Οι κύριοι θεματικοί άξονες του Συνεδρίου αφορούσαν σε δράσεις που θα στηρίξει το πρόγραμμά της η ΕΛΛ.Ο..Κ για το 2020. Πιο συγκεκριμένα, έγινε παρουσίαση της Ευρωπαϊκής πολιτικής «Αποστολή για τον καρκίνο» (Cancer – Mission) και των δράσεων που θα υλοποιηθούν στα πλαίσια αυτής.

Στην ενότητα με θέμα την Αξιολόγηση Ιατρικής Τεχνολογίας για τους ασθενείς
-Αναφέρθηκε από ειδικούς η Αξιολόγηση των Τεχνολογιών Υγείας (HTA), ενώ τονίστηκε από όλους τους συνέδρους η αξία της συμμετοχής εκπροσώπων των ασθενών με καρκίνο στην Επιτροπή Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας και η μετεξέλιξή της σε ανεξάρτητο οργανισμό σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
-Παρουσιάστηκε η εξέλιξη της πρωτοβουλίας ALL. Can και η πορεία της ανάλογης Ελληνικής πλατφόρμας.
Στην θεματική ενότητα σχετικά με την Ευρωπαϊκή & Εθνική Πολιτική για τον Καρκίνο
-Επισημάνθηκε η αναγκαιότητα σχεδιασμού εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο, καθώς και η δημιουργία ενός πληθυσμιακού Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών .
Σε επόμενη ενότητα με θέμα την Βιοιατρική Έρευνα και την ψηφιακή τεχνολογία που την υποστηρίζει,
-Παρουσιάστηκαν αναδυόμενες τεχνολογίες στη διάδοση και θεραπεία του καρκίνου μέσα από την αξιοποίηση των ΒigData (Μεγάλων Δεδομένων) και της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και

-τονίστηκε η αναγκαιότητα της δημιουργίας Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία
παράλληλα υπογράφηκαν διμερείς συνεργασίες της ΕΛΛ.Ο.Κ. με επιστημονικές ιατρικές εταιρείες στον χώρο του καρκίνου.
Ακολούθησαν ενότητες με θέματα που αφορούν σε μικροβιακές αντοχές ασθενών με καρκίνο, σε θέματα γονιμότητας ογκολογικών ασθενών, αλλά και στις κοινωνικές επιπτώσεις της νόσου όπως το ζήτημα της επαγγελματικής επανένταξης των ασθενών με καρκίνο με παρουσίαση πανευρωπαϊκών ερευνών στο θέμα. Από νομικούς έγινε ενημέρωση
-πάνω στο σημερινό καθεστώς προστασίας των ασθενών με καρκίνο, ενώ

-αναδείχθηκε η αξία του ρόλου των φροντιστών στο πλευρό των ογκολογικών ασθενών και η ελλειμματική ανταπόκριση της πολιτείας για την κάλυψη των αναγκών τους.
Τους ομιλητές και τα πάνελ των συντονιστών υποστήριξαν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ερευνητές από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαία Επίτροπος για την υγεία κ. Κυριακίδου Στέλλα με μήνυμά της επιστέγασε χαρακτηριστικά τις εργασίες του Συνεδρίου τονίζοντας την αναγκαιότητα συντονισμένης δράσης στα πλαίσια εκστρατειών για τον καρκίνο αλλά και της οργάνωσης εθνικών σχεδίων, καθώς είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι το 40% του πληθυσμού θα νοσήσει από καρκίνο κάποια στιγμή της ζωής του.
Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου με τους συνέδρους – μέλη της ΕΛΛ.Ο.Κ. να γίνονται εξακτινιστές των νέων συμπερασμάτων στις περιφέρειές τους.

4 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου
«Περισσότερες από τις μισές ημέρες του ημερολογιακού έτους είναι χαρακτηρισμένες ως παγκόσμιες για θύμηση – τιμή κάποιου γεγονότος ή για ενημέρωση – ευαισθητοποίηση πάνω σε θέματα με αξιολογική βαρύτητα.

4 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου» σημειώνεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών & Φίλων “ΕπιΣτήθιοι Φίλοι”.
Και συνεχίζει: «Λέξη που είναι συνδεδεμένη στο μυαλό και την συνείδηση των ανθρώπων με κάτι κακό, σκοτεινό, όχι απλά απρόσμενο στη ζωή μας, αλλά σίγουρα απροσδόκητο και συνοδεύεται πάντα, δυνατά ή ενδόμυχα, με το ‘εξορκισμό’ «μακριά από μας»!!! «Το 40 % των ανθρώπων θα νοσήσει κάποια στιγμή της ζωής του από καρκίνο» επισημαίνει η Επίτροπος για την Υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση κ. Στέλλα Κυριακίδου. Και είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι ισχύει. Στον 21ο αιώνα οι άνθρωποι έχουν ακόμη θεριά να αντιμετωπίσουν στις διαδρομές τους που δεν είναι πάντα ευθείες ή με απαλές στροφές.

Ο καρκίνος είναι ένα τέτοιο θεριό, αλλά όχι για να καθηλώσει. Αντίθετα προκαλεί σε αγώνα. Και οι μαχητές έχει αποδειχθεί ότι κερδίζουν. εμπειρία, δύναμη, σοφία, χρόνο, ζωή!
Με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (VICC) αφιερώθηκε η 4η Φεβρουαρίου στον καρκίνο, με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα κυρίως ενημέρωσης και προπάντων πρόληψης. Δυνατός άνθρωπος είναι ο ενημερωμένος άνθρωπος και μεγάλο κεφάλαιο της ενημέρωσης αφορά στην πρόληψη της ασθένειας. Φυσική άσκηση, ισορροπημένη διατροφή, υγιεινές επιλογές σε θέματα ζωής στην καθημερινότητά (αποφυγή καπνίσματος, παχυσαρκίας), βοηθούν στην άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού.
Ο φόβος δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ανασταλτικός παράγοντας στην ενημέρωση. Η εξέλιξη με φοβερούς ρυθμούς σε ιατρικά ερευνητικά θέματα είναι μεγάλος σύμμαχος των ασθενών με καρκίνο αλλά και υποστηρικτική ανακούφιση ότι υπάρχει ελπίδα για όλους.

Αυτό που παραμένει σε ανησυχητικά επίπεδα πέρα από τον ίδιο τον καρκίνο είναι ότι σήμερα, δυστυχώς, υπάρχουν χώρες μαζί και η Ελλάδα που δεν διαθέτουν σχεδιασμό μιας εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο, οι υπηρεσίες υγείας που παρέχουν δεν είναι οι καλύτερες, όπως και η πρόσβαση σε αυτές δεν είναι εύκολη. Αυτά όμως είναι θέματα που λύνονται, αφού χρειάζονται απλά σκληρή δουλειά και διεκδίκηση.
Υπάρχουν άνθρωποι που στον αγώνα τους με τον καρκίνο νίκησαν ή νικήθηκαν. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα αυτό που τους αξιολογεί ως σπουδαίους είναι η μάχη για τη ζωή. Γίνεσαι αγωνιστής που δεν σκύβει το κεφάλι όχι για να χαρακτηριστείς ήρωας, κάθε άλλο, απλά μαζεύεις τα μανίκια έτοιμος για μάχη, για μάχες. Πολλές και σε πολλαπλά επίπεδα που επηρεάζουν την καθημερινότητα ενός ογκολογικού ασθενή.

Όμως μαθαίνουν σε αυτόν τον καθημερινό, δύσκολο αγώνα, μαζί τους και όλοι όσοι μπορούν να αφουγκραστούν τις ανάσες τους, πόσο σημαντικό είναι να εκτιμάς αυτό που έχεις σήμερα, να χαίρεσαι την στιγμή και να δίνεις απλόχερα στους συνανθρώπους σου χαμόγελο και αγάπη.
Με αφορμή λοιπόν την σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου ας αναθεωρήσουμε την στάση μας απέναντι στην ασθένεια, ας ενημερωθούμε σωστά και ας προσπαθήσουμε να αλλάξουμε μέσα από την ενημέρωση την στάση μας για τη ζωή. Ας αναθεωρήσουμε την κλίμακα των αξιών μας. Παγκόσμιες καμπάνιες , εκστρατείες και δράσεις περιμένουν τη δυναμική παρουσία όλων μας. I am … and I will.., είναι μια δέσμευση που μας καλεί να πάρουμε η … ώστε ο καθένας μας μέσα από αυτό που είναι και μπορεί να δώσει τον δικό του αγώνα για λιγότερο καρκίνο στον κόσμο».